Expoziție și lansare de carte, Lucian Bran -„Săgeata, floare, foc”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Expoziție și lansare de carte, Lucian Bran -„Săgeata, floare, foc”

GALERIE
afis lucian branafis-lucian-bran-art+design
  • afis lucian bran
  • afis-lucian-bran-art+design
- +

Expoziția personală a artistului român Lucian Bran, curatoriată de Corina Ilea, propune o selecție de fotografii care ilustrează căderi de meteoriți pe teritoriul României. Dacă partea pricipală a expoziției poate fi vizitată la Borderline Art Space între 7 noiembrie-1 decembrie, o serie de zece fotografii vor fi expuse în aceeași perioada la libraria Art+Design.

Vernisajul expoziției (Borderline Art Space, ora 18) este precedat de Lucian Bran - lansare de carte de artist „Săgeată, floare, foc”, volum aparut la Centrul de Fotografie Documentară, eveniment care va avea loc la libraria Art+Design (7 noiembrie, ora 17.00).


Argument curatorial:

Pornind de la informațiile furnizate de The Meteoritical Society, care identifică 11 căderi de meteoriți pe teritoriul României – începând cu anul 1852, până în 2008 – proiectul fotografic Săgeată, floare, foc al lui Lucian Bran propune o localizare ficțională a acestui fenomen astronomic: geografia teritorială devine hibridă, permeată de mărturii, istorii, sau imagini care transgresează logica predictibilului înspre cea a poeticului. Titlul proiectului său fotografic este un vers din poemul lui Lucian Blaga, Cerească atingere (1933).

Dacă în mod tradițional hărțile, coordonatele și sistemele de referință indexează teritorii pentru a fi supuse sistemului de cunoaștere, pentru a fi circumscrise unui spațiu controlabil, în proiectul lui Lucian Bran cartografierea meteoriților este nomadică, fiind mai degrabă măsura unei “localizări sociale” extinse, în care ficțiunea joacă un rol central. Coordonatele spațiale sunt hibridizate, extinzând-se înspre un teritoriu social și vizual fluctuant. Noțiunea de “producere a spațiului” care stă la baza teoriilor geografice – spațiul nu este inert, ci este produs în mod activ prin activități umane, în aceeași măsură în care activitățile umane sunt produse de materialitatea spațiului – determină o interpretare oblică a geografiei.

Lucian Bran reintroduce materialitatea meteoriților în ficționalitate: o geografie experimentală este astfel generată, explorând imaginarul generat de geografia verticală a căderii meteoriților, precum și contextul ficțional care contribuie la “producerea spațiului” în câmpul vizual. (Corina Ilea)

Lucian Bran (n. 1981) a absolvit Universitatea Națională de Arte, București – secția fotografie. Proiectele sale au fost expuse la Galeria Posibilă, București (2015, 2013), Museum of Municipal Engineering - Krakow Photomonth - Show OFF (2014), Fotogalerie Wien (2018), MNAC, București (2018), Salonul de Proiecte București (2016). A fost selectat în cadrul Plat(t)form – Fotomuseum Winterthur (2019) și nominalizat pentru The Unseen ING Talent Award (2016).

Corina Ilea este curator și cercetător. A fost New Europe College, Institute for Advanced Study “Spiru Haret” Fellow (2017-2018) și IRH –ICUB Fellow, Universitatea București (2016-2017). Ea deține un doctorat obținut la Concordia University, Montreal, Canada (2012) unde a fost și Faculty Member (2008-2014) și unde a predat cursuri legate de practicile fotografice contemporane. În 2015 a fost Curator Asociat pentru “Condiția post-fotografică,” Le Mois de la Photo à Montréal – Bienala internațională de imagine contemporană. A fost curator asociat pentru JCE Romania - Jeune Création Européenne (2018-2019). Cercetările ei au fost prezentate in Canada, Europa si Statele Unite ale Americii.

Expoziție organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.