Expoziţie temporară Rudolf Suţu la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Expoziţie temporară Rudolf Suţu la Iaşi

GALERIE
Rudolf Suţu,
  • Rudolf Suţu,
- +

Expoziţia temporară „Rudolf Suţu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»”, a fost vernisată în cursul zilei de ieri,, documentele şi obiectele expuse putând fi văzute de ieşeni până pe 23 ianuarie la Muzeul Unirii.

 Evenimentul expoziţional este organizat de către Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României - SJAN Iaşi şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi. Rudolf Şuţu, primul director al Muzeului „Cuza Vodă”, s-a născut la Iaşi, în 1880, fiind fiul  profesorului Alexandru Grigore Suţu şi al Luciei Alexandru Miclescu, strănepot al domnitorului Alexandru Nicolae Suţu. Rudolf Suţu se remarcă în prima jumătate a secolului al XX-lea ca ziarist, istoriograf, traducător.

A fost primul director al Bibliotecii Municipale, membru al Comisiunii Monumentelor Istorice, efor al Spitalului „Sfântul Spiridon”, precum şi primul director al Muzeului „Cuza Vodă” din Iaşi, care a funcţionat din anul 1938 în actuala clădire a Muzeului Unirii. Rudolf Suţu este cunoscut, de asemenea, ca autor al volumelor „Iaşii de odinioară”, în care prezintă o lume reconstituită din amintiri de familie, din istorisiri auzite despre oameni, locuri, obiceiuri şi moravuri.

Expoziţia care poate fi vizitată la Muzeul Unirii prezintă documente şi obiecte valoroase legate de viaţa şi activitatea acestei personalităţi. Printre acestea se numără fotografii de familie, acte privind naşterea, căsătoria sau studiile, un preţios ceas de şemineu aparţinând junimistului Alexandru Gr. Suţu, tatăl său, o condică a casei din anul 1895 sau acte şi fotografii care vorbesc despre activitatea sa ca membru fondator al sindicatului ziariştilor. Expoziţia va putea fi vizitată, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 17.00. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.