Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Extindem campania! Și copiii de la Frumuşica vor primi ghetuțe. Vor mărimea 40, „să îi ţină“

GALERIE
copii saraci scoala frumusica (1)copii saraci scoala frumusica (2)copii saraci scoala frumusica (3)copii saraci scoala frumusica (4)copii saraci scoala frumusica (5)copii saraci scoala frumusica (6)copii saraci scoala frumusica (7)copii saraci scoala frumusica (8)copii saraci scoala frumusica (9)copii saraci scoala frumusica (10)copii saraci scoala frumusica (11)copii saraci scoala frumusica (12)copii saraci scoala frumusica (13)copii saraci scoala frumusica (14)copii saraci scoala frumusica (15)familia andrusca frumusica (1)familia andrusca frumusica (2)familia andrusca frumusica (3)familia andrusca frumusica (4)familia andrusca frumusica (5)
  • copii saraci scoala frumusica (1)
  • copii saraci scoala frumusica (2)
  • copii saraci scoala frumusica (3)
  • copii saraci scoala frumusica (4)
  • copii saraci scoala frumusica (5)
  • copii saraci scoala frumusica (6)
  • copii saraci scoala frumusica (7)
  • copii saraci scoala frumusica (8)
  • copii saraci scoala frumusica (9)
  • copii saraci scoala frumusica (10)
  • copii saraci scoala frumusica (11)
  • copii saraci scoala frumusica (12)
  • copii saraci scoala frumusica (13)
  • copii saraci scoala frumusica (14)
  • copii saraci scoala frumusica (15)
  • familia andrusca frumusica (1)
  • familia andrusca frumusica (2)
  • familia andrusca frumusica (3)
  • familia andrusca frumusica (4)
  • familia andrusca frumusica (5)
- +

Ţinând cont de succesul de până acum al Campaniei de Crăciun, Ziarul de Iaşi a hotărât să ajungă cu daruri şi la copiii de la Şcoala Frumuşica din aceeaşi comună cu Şcoala Bojila. Astfel, pe lângă cei 41 de micuţi de la Bojila, Moşul îşi propune să ajungă cu ghetuţe de piele, căciuliţe, fulare şi mănuşi şi la cei 63 de pitici din clasele I-IV şi grădinţă care înfruntă frigul, o parte dintre aceştia, în galoşi de cauciuc şi se înghesuie, cu toţii, în trei săli de clasă. Mulţi dintre copiii din Frumuşica provin din familii numeroase, una dintre acestea având nouă copii. Piticii de la Frumuşica nu şi-au pierdut însă puterea de a visa. Au rămas încă copii, visează la jucării şi jocuri, chiar dacă în drumul lor spre şcoală îngheaţă pe jumătate. „Eu vreau un costum de păianjen“, spune unul dintre băieţii de la grădiniţă, în timp ce lipeşte steluţe pe globul desenat pe o foaie de hârtie, şi zâmbeşte fericit, educatoarea încercând parcă să-l îndemne din priviri să viseze la ceva mai util.

Încălţăminte cu trei numere mai mari, „ca să-i ţină“. Cu acest gând, de a păstra cât mai mult timp un lucru, părinţii din Bojila şi Frumuşica au cerut ca dimensiunea ghetuţelor de piele să fie cu două sau chiar trei mărimi mai mari decât ar avea nevoie copiii. Astfel, pe listele nominale au apărut şi numerele 39, 40 sau 41 pentru ghetuţele copiilor din clasa a II-a, a III-a sau a IV-a.

Chiar dacă se înghesuie şi acasă, stând cel puţin câte cinci sau şase persoane într-o singură cameră, acelaşi lucru îl fac şi la şcoală, din lipsă de spaţiu. Ei s-au învăţat cu aceste condiţii, iar cadrele didactice se descurcă cum pot. Clasele I, a II-a şi a III-a învaţă într-o singură sală, iar cei din clasa a IV-a sunt nevoiţi să înveţe în magazia pentru alimente, o cameră în care încap doar două rânduri de bănci şi nu mai mult de 10 sau 12 persoane. Doar cei de la grădiniţă au şansa să îşi facă orele într-o sală a lor, cu prea puţine jucării însă.

Clădirea ar putea fi renovată, holul de la intrare fiind cât două săli de curs largi, însă elevii de acum nu vor mai prinde cu siguranţă aceste modificări. Au însă baie la capătul clă­dirii, construită recent, însă stă cu uşa încuiată pentru că lucrările nu au fost finalizate.

Şcoala de la Frumuşica este una dintre acele şcoli de la sat care încearcă să ţină pasul cu vremurile, însă materialele şcolare, cărţile, până şi băncile măcar un pic mai noi dacă nu moderne aproape că lipsesc cu desăvârşire. Directorul Şcolii de la Mădîrjac, şcoală de care aparţin şi Şcoala Bojila şi cea de la Frumuşica, explică că de apartură electronică nici nu poate fi vorba. Nu pot fi achiziţionate de către şcoală, şi chiar directorul a riscat să plătească din buzunarul lui un televizor cumpărat pentru şcoala din centrul comunei pentru activităţile la care participă toţi elevii instituţiei de învăţământ.

Copiii din Bojila şi cei din Frumuşica nu resimt însă această lipsă, ei cunosc doar lumea asta a lor, în Iaşi ajungând rar sau niciodată. Universul li se învârte în jurul comunei, shopingul pe care copiii de la oraş îl fac în mall, pentru ei este la târgul care se face săptămânal la margine de sat, dar şi acolo ajung doar înaintea sărbătorilor mari. Aşa cred ei că trebuie să arate şcoala, chiar dacă la oraş elevii visează la tablete şi manuale electronice şi tot felul de aplicaţii „deştepte“ care să-i ajute să înveţe mai uşor.

Cine s-a mai alăturat campaniei

Alături de Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi s-a mai alăturat şi Gabriela Vasilache, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, care a donat în nume personal suma de 500 de lei. Aceasta a sprijinit, an de an, campaniile Ziarului de Iaşi, dorind şi anul acesta să aducă un zâmbet pe chipurile copiilor nevoiaşi de la Bojila şi Frumuşica.

De asemenea, pe lista celor care au donat pentru ghe­tu­ţele, căciuliţele, fularele şi mănuşile s-a înscris, ca şi în anii trecuţi, şi Fundaţia Ecologică Green, care a oferit suma de 1.500 de lei. Cristian Stan­ciu, directorul fundaţiei, a declarat că „bucuria copiilor este şi bucuria noastră, a adulţilor, şi de aceea, de fiecare dată când putem ajuta, o facem din toată inima. Susţin campaniile derulate de Ziarul de Iaşi pentru că reuşesc să ajungă la inimile ieşenilor şi să mobilizeze un număr impresionant de oameni“.

Firma de încălţăminte Marelbo, de unde vor fi achiziţionate ghetuţele, oferă o reducere de 10% pentru cadourile copiilor din Bojila şi Frumuşica.

Cum putem să-i ajutăm

Cei care doresc să ajute în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35. Mai multe detalii, la telefon: 0232/271.271.

De asemenea, se poate dona şi în contul deschis la Banca Comercială Română Podu Iloaiei, cont special pentru sponsorizări deschis pe numele Şcoala Gimnazială Mădârjac, RO38RNCB0177153359490003.

Eventualele contracte de sponsorizare tip, în dublu exemplar, care sunt necesare în aceste situaţii, pot fi transmise, la cerere, chiar şi prin fax.

Din banii strânşi, Ziarul de Iaşi, împreună cu reprezentanţii şcolii, va cumpăra gheţuţe, fulare şi mănuşi pentru copiii din Bojila.

Lista onorabilă a donatorilor

  • Gabriela Vasilache - 500 de lei
  • Anonim (ieşean) - 200 de lei
  • Anonim (ieşean) - pachet cu haine şi jucării
  • Fundaţia Ecologică Green - 1.500 de lei
  • D.P.B (ieşean) - 100 de lei
  • Anonim (ieşean) - un televizor
  • D.F (ieşeancă) - 700 de lei
  • C.D (ieşeancă) - 500 de lei
  • M.P (ieşeancă) - 1.000 de lei şi pachete cu haine şi jucării
  • Marian Şerbescu - 500 de lei
  • Gabriel Mardarasevici - 3.000 de lei
  • Rodica (ieşeancă) - 200 de lei plus pachete
  • Anonim (ieşeancă) - 100 lei plus pachete
  • Ioan Zapodeanu - 2.000 de lei
  • Doru Adrian Pănescu - 1.000 de lei
  • TED Construct - 2.000
  • Viorel Blăjuţ - 2.500 de lei şi pachete în valoare de 2.500 de lei
  • Petru Movilă - 1.000 de lei
  • Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 14 - pacheţele cu dulciuri şi fructe

​VEDEȚI ȘI:

Vreți să îi bucurați pe copiii din Bojila înainte de Crăciun? Luați exemplul acestor ieșeni!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri