Extindere a Spitalului de Recuperare cu un nou corp. Va costa peste 50 mil. lei. Cui îi este destinat?

luni, 20 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Extindere a Spitalului de Recuperare cu un nou corp. Va costa peste 50 mil. lei. Cui îi este destinat?

Costurile pentru extinderea Spitalului de Recuperare au fost estimate la aproape 75 milioane lei. Consilierii locali vor aproba astăzi studiul de fezabilitate și depunerea proiectului pentru accesarea unei finanțări europene.

Este vorba despre un ambulatoriu („Centru de audiofonologie și vestibulogie”) care va fi amenajat într-o construcție cu regim parter. Proiectul prevede și dotarea centrului pentru a implementa programe de screening. Ambulatoriul va avea o suprafață utilă de peste 1.400 mp și cuprinde următoarele zone funcționale: cabinete de consultație și tratament (copii), audiologie și vestibulogie (copii), ATI (copii și, separat, adulți), radiologie și spații tehnice.

Potrivit devizului de lucrări, construirea ambulatoriului va costa circa 24 milioane lei, în timp ce dotările vor ajunge la cel puțin 25 milioane lei. Celelalte cheltuieli vizează amenajarea terenului și asigurarea de utilități (1,2 milioane lei), proiectare și asistență tehnică (1,1 milioane lei) și alte tipuri de costuri de la organizare de șantier și taxe până la pregătirea personalului și probe tehnologice (3 milioane lei). De asemenea, în cadrul devizului de lucrări sunt incluse și cheltuieli aferente marjei de buget și constituirea unei rezerve de implementare (20,6 milioane lei), bani care vor fi cheltuiți în cazul unor creșteri neprevăzute a prețurilor în domeniul construcțiilor (un astfel de capitol a fost introdus recent prin lege, în context post-pandemic).

Proiectul va fi depus Primăria Iași în parteneriat cu Spitalul de Recuperare în cadrul unui program de finanțare UE, privind realizarea de investiții în infrastructură publică a ambulatoriilor implicate în implementarea de programe de screening. Fondurile pot fi accesate în cadrul Programului Sănătate 2021 – 2027.

„Atât la nivelul țării, cât și la cel al municipiului Iași, asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate, spitalele, sectorul sănătății publice și cel al asistenței sociale funcționează fragmentat și neintegrat, îngreunând accesul populației la servicii medicale integrate. Capacitatea de îngrijire în asistența medicală primară, în ambulatoriile de specialitate este distribuită neuniform și insuficient utilizată, astfel că majoritatea serviciilor medicale continuă să fie funizate în spitale”, este unul dintre argumentele Primăriei pentru construirea ambulatoriului la Recuperare.

Potrivit notei de fundamentare care stă la baza aprobării proiectului în Consiliul Local, tratarea pacienților în ambulatoriu determină o degrevare a spitalelor și a personalului medical de cazurile ce nu necesită internare, „astfel încât personalul medical să se concentreze pe pacienții cu o stare gravă de sănătate”, după cum se precizează în document.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii