Extremismul și lecțiile trecutului: Apel la memorie și responsabilitate la Casa Muzeelor din Iași
Într-un context marcat de controverse politice și discursuri polarizante, o vizită la Muzeul Pogromului din Iași în preziua alegerilor electorale din turul al doilea al prezidențialelor din România ar putea fi exact ce ne trebuie pentru a ne decide dacă învățăm din greșelile trecutului.
Cel puțin, așa speră Adrian Mironescu, ambasador Fab Lab Iași care lansează o invitație: ne vedem sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 11, la Casa Muzeelor, ca să ne amintim care sunt consecințele devastatoare ale intoleranței.
Unde și când?
- Muzeul Pogromului, Iași, Casa Muzeelor, Strada Vasile Alecsandri 6, Iași 700054
- Sâmbătă, 7 decembrie 2024, de la 11:00.
Evenimentul, organizat de comunitățile FabLab, Pin Magazine, People of Tech, People of Design, Civic Heroes și Optimism Works în pre-ziua turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie, a pornit de la o dispută într-o familie ca oricare alta din România. Un simpatizant al candidatului Călin Georgescu și vărul său, îngrozit de declarațiile următorului posibil președinte al României, au avut un schimb consistent de argumente. Disputa s-a încheiat cu invitația lansată de acesta din urmă simpatizantului lui Georgescu, să facă împreună o vizită la Muzeul Pogromului din Iași.
„M-am mirat că vărul meu susținea acest personaj. Am avut un schimb de argumente. Nu pot zice că l-am convins, dar fiecare și-a exprimat punctul de vedere. Din fericire, am avut cu cine să discut”, spune Adrian Mironescu, fondatorul comunităților People Of Tech, People of Design și Optimism Works. Cum aproape că nu există familie sau comunitate care să nu fi fost divizată în ultimele două săptămâni discuții ca cele purtate între Adrian Mironescu și verișorul său, cei doi au convenit să lanseze invitația către toți ieșenii care vor să participe la un tur ghidat. Și să reflecteze împreună asupra impactului ideologiilor extremiste asupra trecutului și prezentului României.
Legendă: Detalii despre evenimentul organizat de Fab Lab și de ecosistemul PIN, prin ambasadorul acestor comunități, Adrian Mironescu, sunt disponibile aici: https://www.facebook.com/events/887904293401657
„După 81 de ani, umbrele trecutului amenință din nou să iasă la lumină. Extremismul încearcă să câștige teren, iar noi, ca societate, avem datoria să fim informați, să înțelegem istoria și să spunem un NU ferm acestui tip de ideologie”, transmit organizatorii. Evenimentul de sâmbătă, spun ei, „este deschis tuturor celor cu mintea deschisă, care cred în educație, libertate și un viitor optimist, fără ură”.
Pogromul de la Iași: Un avertisment pentru viitor
Pogromul de la Iași, din iunie 1941, rămâne una dintre cele mai întunecate perioade din istoria României. Mii de evrei au fost uciși brutal în câteva zile, în urma unui val de ură alimentat de ideologii extremiste, iar Muzeul Pogromului, parte a Casei Muzeelor din Iași, este un spațiu de memorie și reflecție care reamintește vizitatorilor consecințele devastatoare ale intoleranței.
Candidatura lui Călin Georgescu pentru președinție a atras critici dure din cauza unor declarații considerate simpatizante față de ideologii extremiste. Deși Georgescu neagă acuzațiile, subliniind că promovează „valorile tradiționale românești,” retorica sa a fost percepută de mulți drept o amenințare la adresa democrației și a integrării europene.
Institutul „Elie Wiesel” și alte organizații internaționale au avertizat asupra pericolului relativizării Holocaustului și a altor tragedii istorice. În acest context, evenimentul de la Muzeul Pogromului devine o formă de rezistență împotriva tentativelor de rescriere a istoriei.
Combaterea dezinformării și consolidarea comunității
Printre obiectivele inițiativei „La Răscruce – Înțelege trecutul, apără viitorul european!” se numără:
- Înțelegerea istoriei: Explorarea consecințelor tragice ale ideologiilor extremiste.
- Combaterea dezinformării: Discuții despre rolul manipulării în contextul actual.
- Unitatea comunității: Crearea unui spațiu de dialog și solidaritate.
La Casa Muzeelor din Iași, memoria devine scut împotriva intoleranței, istoria – o lecție pentru un viitor mai bun, iar participarea publicului nu va fi doar o vizită la muzeu, ci un gest simbolic de solidaritate cu valorile europene și democratice. „Înțelege trecutul, apără viitorul european” nu este doar un slogan, ci o chemare la acțiune.
Publicitate și alte recomandări video