anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

(Fă)Râme de realitate IV

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

Care-i cea mai bună naţie de pe glob? Imaginaţia, oameni buni!

Săptămâna 39, ziua 270 de război

Lunea, pe la 9 jumate, îl au invitat pe psihologul Radu Leca. Azi a vorbit despre „populari”, în sensul acela pe care-l ştim din filmele americane. Şi m-a cam zgâriat pe creier felul simplist în care i-a descris pe „populari”, anume exclusiv prin ai prezenta la grămadă drept indivizi traumatizaţi încă din copilărie (lipsă de atenţie din partea părinţilor etc.), aşa că, acum, maturi fiind, fac tot ce pot ca să fie băgaţi în seamă, să devină, adică, „populari”, inclusiv lucruri reprobabile, fiind consideraţi, deci nocivi dpdv social!

Păi, nu zic că nu există genul acesta de oameni, dar nu cumva există şi persoane populare pe bune, graţie faptului că sunt carismatici, cu umorul la purtător, deştepţi fără să trebuiască să se dea deştepţi?!?

O ascultătoare de la Sf. Gheorghe, apropo de Ziua Mondială a Salutului, a deplâns faptul că „Bună!” e o salutare neterminată şi, din păcate, ar fi fost preluată „şi de ardeleni”! Mda, ce să zic, s-au stricat, care va să zică, şi ardelenii ăştia - auzi, să spună „Bună!” în loc de „Bună dimineaţa!”, „Bună ziua!” ori „Bună seara!”

În ce mă priveşte, poftim, spun şi eu adesea doar „Bună!”, dar, ce-i drept, doar când cel pe care-l salut mie cunoscut. Şi mi se pare firesc aşa.

Săptămâna 39, ziua 271 de război

Să vedeţi chestie: am luat eu de pe la Sibiu şi câteva ziare germane, iar în Karpatenrundschau (care apare joia ca supliment al ADZ - Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien) am mereu plăcerea să găsesc şi două integrame faine marca Ovidiu Şperlea! De data asta (KR din 17.11.22), în centrul atenţiei s-a aflat braşoveanul Guido Gräser (1879-1958), un personaj pitoresc, prezentat într-o mică poveste însoţitoare. Şi ce aflu din a doua integramă? Că pe finalul vieţii, şi-a petrecut adesea vremea într-un local din München care ar exista bine mersi şi azi: rezolvând integrama, am aflat, desigur, numele localului - „Klein Bukarest”!

Săptămâna 39, ziua 272 de război

Paradoxul congenialităţii: Şi doi proşti pot fi congeniali!

Alex Lancuzov, omul cu ştirile rutiere, pomeneşte de un transport agabaritic, iar eu exclam, iar, în sinea mea: mamă, ce-mi mai place cum sună cuvântul ăsta! Agabaritic!

Seară. Sună un ascultător la RRA. „Bună seara, domnule Johann! Am onoarea să vă salut!”

Ei?

De când n-am mai auzit expresia asta.

Săptămâna 39, ziua 273 de război

Nu mai ştiu în ce context mi-am amintit de zicerea unui fotbalist german, de un haz aparte, care, citez din memorie, suna cam aşa: „Vom Feeling her hatte ich ein gutes Gefühl!” Cum ar veni, din punct de vedere al feelingului, am avut un sentiment bun!

Care-i cea mai bună naţie de pe glob? Imaginaţia, oameni buni!

Săptămâna 40, ziua 274 de război

Pescuita tot de la RRA: „... mi-am luat un câine de pază şi mi l-au furat...”. Ha? Chiar aşa, chiar asta a spus omul? Oricum, sună tare de tot.

Săptămâna 40, ziua 275 de război

Mor când îi mai aud pe unii (la tv, la radio) vorbind de „oameni de bine” - credeam că sintagma e iremediabil compromisă încă din anii 1990, pe când „oamenii de bine” erau îndeobşte votanţii lui Iliescu. Dar, de, generaţiile mai tinere...

Constatare: un şoarece, am descoperit, mi-a ros cablul de la mouse! Bine că s-a oprit înainte să mi-l strice.

Săptămâna 40, ziua 276 de război

Se anunţă meciurile de la Mondialu' din Qatar. Cică azi ne aşteaptă „superduelurile” dintre Tunisia şi Australia, dintre Polonia şi Arabia Saudită! Băi, aţi înnebunit? Câteva ore mai târziu, cineva a (fost) coborât cu picioarele pe pământ şi nu s-a mai vorbit de „superdueluri”.

Săptămâna 40, ziua 277 de război

Iaca, azi urmează, da, un superduel la fotbal, între Germania şi Spania. Hai România!

 

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.