Fabrică de pâine din Iași, închisă pe termen nedeterminat de ANPC. Piedone: „Gândacii erau eclipsați de șobolani”

duminică, 02 martie 2025, 09:20
3 MIN
 Fabrică de pâine din Iași, închisă pe termen nedeterminat de ANPC. Piedone: „Gândacii erau eclipsați de șobolani”

Președintele ANPC a anunțat că a fost închisă o fabrică de pâine din Hârlău, județul Iași.

Unitatea a fost închisă pe o perioadă nedeterminată, până la finalizarea renovării complete a spațiului și echiparea cu utilaje conforme standardelor în vigoare.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

O echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani a desfășurat o acțiune de control la brutăria Gelas Media SRL, punctul de lucru din Hârlău, județul Iași, potrivit unei postări pe Facebook a președintelui ANPC.

În urma controalelor efectuate, comisarii CJPC Botoșani au descoperit multiple nereguli grave privind procesul de producție și condițiile de igienă, impunând sancțiuni drastice.

„Da, deci astăzi, un lucru foarte grav. În județul Iași, mai exact în orașul Hârlău, o fabrică de pâine care deservea aproape 40% din aria teritorială a județului Iași. O să trimitem documentația mai târziu. Acolo se desfășura, nu știu, să folosesc un termen civilizat, era ceva ca prin Evul Mediu. Era o clădire de pe timpul lui Ceaușescu, utilaje, nu mai vorbim de gândaci. Gândacii erau eclipsați de șobolani. Sacii de făină, pâinea, pe jos. Utilajele erau într-un grad avansat de rugină, cuptoarele abia se mai țineau în picioare. Era o ruină, efectiv. A fost închisă pe termen nelimitat, până la remedierea problemelor. Cuantumul amenzilor sunt foarte mari (sic!), dar nu îi sperie. Degeaba le dai 300.000 amendă, 500.000 lei. Sunt agenți economici, care la închiderea caselor 400.000 de lei nu înseamnă nimic și continuă să-și desfășoare activitatea într-un mediu extrem de toxic și periculos pentru consumator. Această unitate pe care am închis-o azi va suporta nu doar consecințele autorității, dar și organele abilitate care au competențe, pentru că este de neimaginat. Nu e treaba mea cum se lucrează la negru, că se face evaziune. Noi ce constatăm și nu avem competențe, raportăm mai departe autorităților competente”, a declarat Piedone la Antena 3 CNN.

Principalele abateri constatate în urma controlului au fost următoarele:

1. Produse depozitate la temperatura din incinta brutariei, în condițiile în care producătorul recomandă o temperatură de 0-6 grade Celsius.
2. Aluat depozitat la temperatura mediului ambiant, neacoperit.
3. În zona de producție a produselor de panificație au fost găsite paleti neigienizați și lazi cu pâine atât ambalată, cât și neambalată, direct pe paviment.
4. Mașina pentru feliat pâinea nu era curățată, având depuneri de materii organice.
5. Echipamentele de lucru nu erau curățate și igienizate corespunzător, iar rastelele prezintau depuneri consistente de materii organice, praf, reziduuri de amidon și straturi suprapuse de aluat uscat.
6. Rastelele utilizate la depozitarea tavilor fierbinți la scoaterea din cuptor prezentau un grad avansat de rugină și depuneri consistente de aluat stratificat.
7. Pereții brutariei erau deteriorați, cu plăci de faianță sparte și cu crăpături, neigienizați.
8. Dospitorul și malaxorul aveau elemente ruginite și resturi de aluat, fiind neigienizate.
9. Masa pe care se modelează aluatul era confecționată din lemn de esență moale, material care nu poate fi curățat eficient, existând riscul formării de așchii care pot adera în aluatul de pâine.
10. Tavile folosite pentru coacere erau confecționate din tablă de aluminiu, arse, cu urme de aluat copt și depuneri consistente de grăsimi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii