anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

FABRICA de PERMISE de la:Suceava: cum promovau examenul analfabeții

GALERIE
permise, suceava
 • permise, suceava
- +

O mare parte din cele 235 de persoane care au promovat fraudulos proba teoretică la examenul de obținere a permisului auto în anul 2020 în Suceava nu știau să scrie și să citească, arată procurorii DNA în rechizitoriul întocmit în dosarul „Fabrica de Permise”. În unul dintre cazuri, candidatul, care nu știa să citească, a bifat pe formular că dă examenul în limba maghiară, polițiștii care-i ”șopteau”, neștiind răspunsurile. A doua oară, același individ analfabet, deși ajutat consistent de șpăgarii de la Permise, nu a reușit nici să marcheze corect răspunsurile dictate. A luat examenul din a treia ”încercare” și acum îl puteți întâlni oricând în trafic. Procurorii DNA au descoperit că o mare parte dintre cei care au dat bani corupților de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava nu știu nici măcar regulile și semnele principale de circulație, deși, într-un final, au fost declarați „admiși”, scrie obiectivdesuceava.

Procurorii au scos în evidență cazul unei persoane analfabete care nu a reușit să promoveze în 2 rânduri proba teoretică a examenului auto, deși răspunsurile urmau să îi fie dictate prin cască, iar tot ce trebuia să facă era să le bifeze.

„Astfel, cu ocazia testării din 19.08.2020, candidatul a selectat opțiunea de a susține examenul în limba maghiară, fapt ce a făcut imposibilă sprijinirea sa prin intermediul echipamentelor tehnice iar în data de 07.09.2020, în aceleași condiții, nu a reușit să materializeze răspunsurile ce i se dictau în cască în chestionarul de examen, fiind declarat respins. Abia cu ocazia celei de-a treia examinări a reușit să promoveze fraudulos, în aceleași condiții, proba teoretică”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Alte două exemple scoase în evidență de anchetatori arată că o parte dintre persoanele care dădeau bani pentru a obține permisul la Suceava nu cunoșteau nici măcar regulile și semnele principale de circulație, deși, într-un final, erau declarați „admiși”.

„De altfel, marea majoritate a candidaților care au fost sprijiniți în promovarea probei teoretice, contra unor sume de bani, au susținut anterior proba teoretică în mai multe rânduri și au fost declarați respinși”, potrivit sursei citate de Main News.

”Şopteala” și ”Vesta de blugi”
Reamintim ca procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava al DNA au anunțat la finalul lunii trecute că au finalizat parte din cercetările referitoare la obținerea ilegală a permiselor de conducere în județul Suceava și au dispus, în acest al treilea dosar, trimiterea în judecată a 34 de inculpați.

Între aceștia sunt angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 235 de candidați, în cursul anului 2020. Acest dosar a fost disjuns având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare, astfel încât, pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuă într-un dosar separat.

In cazul corupției generalizate de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, alte două dosare au fost anterior trimise spre judecare, în legătură cu protecția activităților de corupție privind eliberarea permiselor auto, de către oficiali ai unor instituții cu atribuții de depistare a practicilor ilegale în rândul personalului din cadrul M.A.I.

Metodele ”Şopteala” și ”Vesta de blugi” au fost folosite pentru fraudarea probei teoretice (sala) de obținere a permiselor de conducere organizate de Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava.

Şpaga percepută era diferită de la candidat la candidat, sumele fiind între 600 euro și 5.500 euro.

Mai mult, pe obiectivdesuceava

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.