Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Comunicat de presă

Fac un apel către toată clasa politică pentru a acţiona ferm în contextul războiului din Ucraina (P)

GALERIE
vasile citea
  • vasile citea
- +

Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, întreaga lume a început să impună sancţiuni economice dure Rusiei. Au început să curgă măsuri fără precedent adoptate de U.E. împotriva Rusiei: excluderea din SWIFT, îngheţarea rezervelor internaţionale ale băncii centrale, vânătoarea de active ale oligarhilor ruşi.

La rândul ei, România are şi ea o relaţie pe plan economic cu Rusia. Datele Ambasadei României în Federaţia Rusă arată că, în aprilie 2021, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă erau de 1,35 de miliarde de dolari, cu exporturi de 401 milioane de dolari şi o cifră a importurilor de peste două ori mai mare: 948 de milioane de dolari.

În ţara noastră există diverse sectoare influenţate oficial de afacerile ruseşti, în special din industria petrolieră şi a metalurgiei aluminiului. Există la noi în ţară peste 600 de firme ruseşti.

Investitorii ruşi vin la noi în ţară mai ales prin intermediari sau apelează la firme subsidiare din ţări europene cu un regim fiscal mai relaxat - Olanda, Cipru, sau cu care au parteneriate de tradiţie - Germania, Italia.

Am fost indignat atunci când am aflat că statul român a susţinut ani de zile aceste afaceri. Diverse companii de stat, ministere sau autorităţi locale au încheiat, de-a lungul timpului, sute de contracte cu o firmă rusească livratoare de carburant şi au pompat în conturile acesteia sute de milioane de euro.

În contextul acţiunilor barbare întreprinse de Rusia, orice legătură cu acest stat trebuie să fie încheiată. Este necesar să luăm măsuri prin care banii noştri să nu ajungă să finanţeze războiul.

Am văzut că deja s-au făcut controale la mai multe firme ruseşti şi că s-au dat şi sancţiuni acolo unde s-au găsit nereguli. Aceste verificări trebuie să continue şi în perioada următoare.

De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este autoritatea competentă care poate bloca fondurile sau resursele economice deţinute de oameni de afaceri sau companii ruseşti în România. Mă aştept ca ANAF-ul să ia măsurile necesare. Este necesar şi ca managerii să verifice companiile cu care colaborează, pentru a reduce riscurile comerciale, precum cel de neîncasare creanţe sau de insolvenţă.

Este important ca, în momentul în care facem aceste acţiuni, să avem grijă să nu-i sancţionăm şi pe cei care nu au nicio legătură cu tot ceea ce se petrece în Rusia. Am văzut că şi românii au început să-i sancţioneze pe marii magnaţi ruşi şi să nu mai cumpere produse de la firmele acestora. Instituţiile abilitate trebuie şi ele să-şi facă treaba şi să aplice sancţiunile decise la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, fac un apel către întreaga clasă politică pentru a acţiona "ferm", în contextul războiului din Ucraina.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri