anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Comunicat de presă

Fac un apel către toată clasa politică pentru a acţiona ferm în contextul războiului din Ucraina (P)

GALERIE
vasile citea
 • vasile citea
- +

Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, întreaga lume a început să impună sancţiuni economice dure Rusiei. Au început să curgă măsuri fără precedent adoptate de U.E. împotriva Rusiei: excluderea din SWIFT, îngheţarea rezervelor internaţionale ale băncii centrale, vânătoarea de active ale oligarhilor ruşi.

La rândul ei, România are şi ea o relaţie pe plan economic cu Rusia. Datele Ambasadei României în Federaţia Rusă arată că, în aprilie 2021, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă erau de 1,35 de miliarde de dolari, cu exporturi de 401 milioane de dolari şi o cifră a importurilor de peste două ori mai mare: 948 de milioane de dolari.

În ţara noastră există diverse sectoare influenţate oficial de afacerile ruseşti, în special din industria petrolieră şi a metalurgiei aluminiului. Există la noi în ţară peste 600 de firme ruseşti.

Investitorii ruşi vin la noi în ţară mai ales prin intermediari sau apelează la firme subsidiare din ţări europene cu un regim fiscal mai relaxat - Olanda, Cipru, sau cu care au parteneriate de tradiţie - Germania, Italia.

Am fost indignat atunci când am aflat că statul român a susţinut ani de zile aceste afaceri. Diverse companii de stat, ministere sau autorităţi locale au încheiat, de-a lungul timpului, sute de contracte cu o firmă rusească livratoare de carburant şi au pompat în conturile acesteia sute de milioane de euro.

În contextul acţiunilor barbare întreprinse de Rusia, orice legătură cu acest stat trebuie să fie încheiată. Este necesar să luăm măsuri prin care banii noştri să nu ajungă să finanţeze războiul.

Am văzut că deja s-au făcut controale la mai multe firme ruseşti şi că s-au dat şi sancţiuni acolo unde s-au găsit nereguli. Aceste verificări trebuie să continue şi în perioada următoare.

De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este autoritatea competentă care poate bloca fondurile sau resursele economice deţinute de oameni de afaceri sau companii ruseşti în România. Mă aştept ca ANAF-ul să ia măsurile necesare. Este necesar şi ca managerii să verifice companiile cu care colaborează, pentru a reduce riscurile comerciale, precum cel de neîncasare creanţe sau de insolvenţă.

Este important ca, în momentul în care facem aceste acţiuni, să avem grijă să nu-i sancţionăm şi pe cei care nu au nicio legătură cu tot ceea ce se petrece în Rusia. Am văzut că şi românii au început să-i sancţioneze pe marii magnaţi ruşi şi să nu mai cumpere produse de la firmele acestora. Instituţiile abilitate trebuie şi ele să-şi facă treaba şi să aplice sancţiunile decise la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, fac un apel către întreaga clasă politică pentru a acţiona "ferm", în contextul războiului din Ucraina.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.