Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Facebook împlineşte mâine 10 ani. Cifre ameţitoare însoţesc reţeaua

GALERIE
Facebook
  • Facebook
- +

Facebook, considerată în momentul de faţă cea mai importantă reţea de socializare din lume, împlineşte marţi zece ani de la lansare, o vârstă a maturităţii, dar totuşi un moment dificil pentru acest site care se luptă să îşi păstreze utilizatorii tineri.

Potrivit AFP, Facebook se apropie de a zecea aniversare, o vârstă a maturităţii pentru reţeaua de socializare, care a reuşit să depăşească o listare catastrofală pe bursă şi să se transforme într-o maşinărie de atragere a publicităţii, dar care se confruntă totodată cu îmbătrânirea utilizatorilor săi.

"A fost o călătorie incredibilă", a declarat Mark Zuckerberg, cofondatorul şi directorul general al Facebook.

"Registrul" online pe care Mark Zuckerberg l-a creat în ianuarie 2004, în camera sa de la Universitatea Harvard, a devenit o companie mondială, cu 1,23 de miliarde de utilizatori pe lună, iar Zuckerberg, unul dintre cei mai tineri miliardari ai lumii.

"Facebook a făcut ca lumea să fie mai mică, mai interactivă. A unit familii, prieteni, vecini din întreaga lume. Este un adevărat fenomen social", a declarat, pentru AFP, Trip Chowdhry, analist la compania Global Equity Research.

"Peste 20% din timpul petrecut pe internet este pe reţeaua Facebook. Cei de la Facebook au realizat cu succes tranziţia de la computerul tradiţional la dispozitivele mobile. Ce au reuşit să facă este remarcabil", a declarat, la rândul său, Lou Kerner, fondator al societăţii de investiţii Social Internet Fund.

În decembrie 2013, Facebook avea 1,23 de miliarde de utilizatori lunari activi, cu 16% mai mulţi faţă de anul precedent. Dintre aceştia, 945 de milioane accesează reţeaua socială prin intermediul dispozitivelor mobile.

Dar, până să ajungă aici, Facebook a avut de depăşit multe obstacole. Unul dintre acestea a avut loc în mai 2012, când Facebook a fost listată cu mare vâlvă la bursa din New York.

Facebook a încheiat atunci cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în industria înaltei tehnologii şi internetului, reuşind să plaseze pe piaţă circa 422 de milioane de acţiuni, la preţul de 38 de dolari pe unitate, plafonul intervalului ţintit de companie. Reţeaua de socializare a atras astfel 16 miliarde de dolari, a treia mare ofertă publică din istoria SUA, după Visa şi General Motors.

Însă, ulterior listării la bursă, Facebook s-a confruntat cu probleme tehnice şi cu o prăbuşire a acţiunilor, a căror valoare a scăzut la jumătate într-un interval de trei luni.

Facebook a reuşit apoi să îşi revină, valoarea acţiunilor sale crescând la niveluri record, iar unii analişti au considerat acest lucru cea mai importantă evoluţie din istorie din sectorul de internet american.

Veniturile Facebook au urcat cu 63% în trimestrul al patrulea al anului trecut, cel mai mult din ultimii doi ani, la 2,59 de miliarde de dolari, iar peste jumătate au fost obţinute din publicitatea prin dispozitive mobile, informaţie care a dus la creşterea cu 13% a titlurilor companiei, la bursa din Frankfurt.

Profitul net a avansat de peste opt ori, la 523 de milioane de dolari, de la 64 de milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Directorul general, Mark Zuckerberg, a creat anul trecut noi soluţii prin care furnizorii de publicitate să ajungă la utilizatori.

Astfel, veniturile generate de publicitatea prin intermediul dispozitivelor mobile au atins în trimestrul al patrulea 1,25 miliarde de dolari, reprezentând 53% din total, faţă de 49% în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Reţetele aplicate de Zuckerberg în acest sector, anul trecut, au permis Facebook să detroneze Yahoo! şi să se instaleze pe poziţia a doua pe piaţa mondială a publicităţii online. Potrivit societăţii de cercetare eMarketer, Facebook deţine 5,7% din piaţa mondială a publicităţii online, fiind încă departe de liderul clasamentului - compania Google (32,4%). Creşterea Facebook este însă de trei ori mai rapidă decât a Google în acest domeniu, iar compania lui Zuckerberg şi-a dezvoltat produsele, introducând recent pe reţeaua de socializare primele reclame video.

"Facebook a declanşat revoluţia socială, însă s-ar putea să nu reuşească să o controleze", avertizează analistul Trip Chowdhry, enumerând polemicile curente în legătură cu protecţia datelor private a utilizatorilor Facebook şi cu caracterul intruziv al reclamelor postate pe acest site, dar şi relatările din presa internaţională în ultimul an, potrivit cărora adolescenţii renunţă la această reţea de socializare.

Potrivit unui studiu recent al agenţiei digitale iStrategyLabs, numărul adolescenţilor care au cont pe reţeaua de socializare Facebook a scăzut cu 3 milioane faţă de anul 2011.

În 2011, Facebook avea aproximativ 13,1 milioane de utilizatori cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani, numărul acestora scăzând cu 25% în prezent, la 9,8 milioane.

În schimb, numărul utilizatorilor de Facebook cu vârsta de peste 55 de ani a crescut cu 80,4% în perioada 2011-2013, de la 15,5 milioane la 28 milioane.

"Oamenii glumesc cu privire la faptul că, pentru un adolescent, nu este foarte cool să o aibă pe mama lui printre prietenii de pe Facebook. Mai ales că nu mai este vorba doar de mama, ci chiar şi de bunica", a spus Lou Kerner, fondator al societăţii de investiţii Social Internet Fund.

Dar de multe ori lucrurile sunt relative. "Dar nu putem să rămânem cool pentru totdeauna" - la un moment dat va dispărea sau va deveni mult mai utilitară. "Iar Facebook face acest lucru cu mult succes", mai spune Kerner.

Potrivit analiştilor, scăderile înregistrate în privinţa frecventării Facebook de către adolescenţi sunt compensate de creşterea numărului persoanelor mai mature care utilizează reţeaua de socializare.

Compania de cercetare Trefis consideră la rândul său că sporirea numărului de utilizatori maturi ai Facebook poate fi pozitivă pentru veniturile reţelei de socializare, fiind mai multe şanse ca oamenii mai în vârstă să cumpere produse sau servicii promovate pe această platformă decât adolescenţii.

"Publicitarii pun conţinut promoţional pe Facebook pentru un singur motiv: creşterea vânzărilor. Cea mai mare parte a cumpărăturilor online sunt făcute de persoane de peste 25 de ani", spun reprezentanţii Trefis. "Având în minte aceste cifre, declinul utilizatorilor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 24 de ani devine aproape irelevant".

 Prezentăm mai jos o serie de informaţii insolite despre reţeaua de socializare Facebook, care marţi sărbătoreşte zece ani de la lansare:

Demografie

Facebook are 1,23 de miliarde de utilizatori activi pe lună, aproape cât populaţia Indiei, cea de-a doua cea mai populată ţară din lume după China. Dintre aceştia, 76,8% se conectează pe Facebook de pe un dispozitiv mobil, precum un smartphone, şi 61,5% se conectează la reţeaua de socializare în fiecare zi (sursa: Facebook).

În SUA, cea mai reprezentativă categorie de vârstă de utilizatori de pe Facebook (31,1%) este cea a persoanelor între 35 şi 54 de ani. Urmează persoanele cu vârsta de 25-34 de ani (24,4%), cele de 18-24 de ani (23,3%), peste 55 de ani (15,6%) şi cele cu vârsta între 13-17 ani (5,4%), potrivit unui studiu recent al agenţiei digitale iStrategyLabs. Conform aceluiaşi studiu, numărul adolescenţilor care au cont pe reţeaua de socializare Facebook a scăzut cu 3 milioane faţă de anul 2011.

Geografie

Cei mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare Facebook sunt din SUA (146,8 milioane la sfârşitul lui 2013). În acest clasament urmează utilizatorii din India (84,9 milioane), Brazilia (61,2 milioane) şi din Indonezia (60,5 milioane), potrivit societăţii de cercetare eMarketer. Potrivit altor estimări, Facebook ar avea 180 de milioane de utilizatori din SUA.

În 2013, reţeaua Facebook a fost utilizată de 46,6% din populaţia Americii de Nord, 35,7% din cea a Europei Occidentale, 29,9% din cea a Americii de Sud, 24,9% din cea a Europei Centrale şi de Est, 11% din cea a Orientului Mijlociu şi de 7,1% din cea a regiunii Asia-Pacific (conform aceluiaşi studiu al eMarketer).

Financiar

Facebook a înregistat în 2013 un profit net de 1,5 miliarde de dolari, la o cifră de afaceri de 7,9 miliarde de dolari, banii provenind în special din sumele atrase din publicitate (potrivit informaţiilor furnizate de reţeaua de socializare).

Reţeaua de socializare şi-a adjudecat anul trecut 5,7% din piaţa mondială a publicităţii online. De asemenea, Facebook a atras 18,44% din piaţa de publicitate prin dispozitive mobile, la nivel mondial. În ambele cazuri, Facebook se situează pe poziţia a doua, după compania Google (sursa: eMarketer).

Pe de altă parte, Facebook avea 6.337 de angajaţi în decembrie. Potrivit mai multor studii, compania Facebook şi aplicaţiile conexe reţelei de socializare ar fi creat şi mai multe locuri de muncă.

Personalităţi şi distincţii

Cele mai populare pagini de pe reţeaua de socializare sunt cea a aplicaţiei mobile "Facebook for every phone" (381 de milioane de fani) şi compania Facebook însăşi (111 milioane de fani). Cântăreaţa Rihanna se situează pe locul al treilea în acest top al popularităţii pe Facebook (85 de milioane de fani), fiind urmată pe poziţia a patra de rapperul Eminem (81 de milioane) şi de cântăreaţa Shakira (80,7 milioane). (sursa: socialbakers.com).

Pe de altă parte, Facebook a creat numeroşi miliardari, începând cu directorul general şi cofondatorul Mark Zuckerberg şi cu ceilalţi cofondatori ai reţelei, Dustin Moskovitz şi Eduardo Saverin. Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, în vârstă de 29 de ani, are o avere estimată la 19 miliarde de dolari.

Din acest club al miliardarilor face parte şi primul preşedinte al companiei Facebook, Sean Parker, dar şi directorul operaţional al reţelei de socializare, Sheryl Sandberg.

Pe de altă parte, filmul "Reţeaua de socializare/ The Social Network", în regia lui David Fincher, despre originile controversate ale Facebook, a triumfat la ediţia din 2011 a galei Globurilor de Aur (câştigând trofeele pentru cel mai bun lungmetraj, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cea mai bună coloană sonoră), dar a fost marele perdant al Oscarurilor din acelaşi an.

Deşi fusese nominalizat la opt categorii la gala premiilor Academiei de film americane din 2011, "The Social Network" a primit doar trei trofee (pentru cel mai bun scenariu adaptat, pentru cel mai bun montaj şi pentru cea mai bună coloană sonoră).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri