Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Facebook se confruntă cu o nouă criză în urma piratării masive

GALERIE
Facebook
  • Facebook
- +

Aproximativ 50 de milioane de conturi Facebook au fost piratate din cauza unei falii de securitate - un atac de mare amploare care relansează critici la adresa reţelei de socializare, deja grav zguduită de mai multe controverse, mai ales pe tema protecţiei datelor persoanle, relatează AFP.

Această nouă problemă - căreia reţeaua încă îi caută amploarea exactă - a fost cauzată de o ”falie” ce a fost ”reparată ieri (joi) seara”, a declarat vineri, într-o conferinţă telefonică, Mark Zuckerberg, fondator şi CEO Facebook. ”Noi nu ştim dacă aceste conturi au fost folosite în mod răuvoitor”, a explicat el, adăugând că investigaţii se află în curs pentru a se afla exact la ce date au avut acces hackerii şi ce au făcut cu ele.

În pofida numeroaselor întrebări ale jurnaliştilor, conducătorii Facebook nu au spus cât timp a durat atacul informatic. Această dezvăluire apare ca un nou glonţ tras în piciorul grupului şi puternicului său CEO, care a fost nevoit să înfrunte, săptămâna aceasta, plecarea-surpriză a doi conducători de la filiala sa Instagram.

”PROFUND ÎNGRIJORĂTOR”

Iar criticile nu s-au lăsat aşteptate. Senatorul democrat din Virginia (est) Mark Warner a catalogat această piratare drept ”profund îngrijorătoare” şi a îndemnat Congresul ”să ia măsuri pentru a proteja viaţa privată şi securitatea utilizatorilor”. Mai sobru, Rohit Chopra‏, membru al agenţiei de reglementare americană a comerţului (FTC), a cerut ”răspunsuri”, într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit Facebook, ”aproape 50 de milioane de conturi au fost afectate în mod direct”, iar hackerii au putut să acceseze informaţii din profile - nume, sex, oraş, şamd) prin funcţionalitatea ”vezi ca”, care permite să îţi vezi profilul ca şi cum ai fi alt utilizator. O incertitudine rămâne cu privire la alte 40 de milioane de conturi, pentru care funcţionalitatea a fost creată recent, au anunţat conducători Facebook. Din cauza îndoielii, grupul a deconectat, în noaptea de joi spre vineri, cele 90 de milioane de conturi vizate, obligându-i pe titulari să se reconecteze manual.

Potrivit lui Mark Zuckerberg, falia şi atacul au fost descoperite marţi, în urma unei anchete interne lansate pe 16 septembrie, după descoperirea unui vârf de conectări. În ceea ce priveşte vulnerabilitatea care a servit ca poată de intrare hackerilor, ea dateazădin iulie 2017, când s-a actualizat o funcţie video a platformei.

Cu ajutorul ”combinaţiei a trei erori” au putut hackerii să aibă acces la chei digitale de conexiune ("tokens" în engleză), care le permit utilizatorilor să rămână conectaţi fără să-şi reintroducă parola de fiecare dată, a explicat Facebook. ”Hackerii” au putut, mai ales ”să folosească computerul ca şi cum ei erau titularii”, a dezvăluit Guy Rosen, însărcinat cu ”Managementul produsului” şi, aşadar, să se conecteze la alte aplicaţii sau site-uri prin computerele piratate.

”Ne pare rău”, a declarat el,precizând că nu ştie cine se află în spatele atacului. Cu toate acestea, potrivit primelor constatări, hackerii nu au părut să aibă acces la mesaje private şi nici postate de publicaţii, iar parolele nu au fost compromise, şi nici informaţiile bancare, a dat asigurări întreprinderea. Utilizatorii mesagerei WhatsApp - care aparţine Facebook - nu au fost afectaţi, a adăugat compania într-un mesaj postat pe Twitter.

ÎNCREDERE PIRATATĂ

Această nouă ispravă este susceptibilă să zguduie şi mai mult încrederea utilizatorilor, pusă la încercare de mai multe scandaluri în centrul cărora se află Facebook, care traversează o gravă criză a tinerei sale istorii.

Grupul este criticat din cauză că a servit ca platformă de manipulare politică, mai ales în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016, sau că a lăsat să treacă datele a zeci de milioane de utilizatori, fără ca aceştia să ştie, către firma britanică Cambridge Analytica. În pofida scuzelor repetate ale conducătorului său, inclusiv în Congresul american, imaginea Facebook, care a apărut în 2004, a fost amplu pătată.

Iar în contextul în care scandalurile i-au cruţat mult timp finanţele, gigantul a încasat o lovitură puternică pe bursă în iulie, după ce a anunţat o cifră de afaceri trimestrială şi un număr de utilizatori considerate dezamăgitoare. În afară de aceste scandaluri, Facebook, a cărei acţiune a scăzut cu 2,6% vineri pe Wall Street, a avertizat că în doi ani creşterea sa exponenţială va sfârşi prin a încetini.

În afară de Facebook, toate platformele tehnologice (inclusiv Twitter, Google) sunt criticate din cauza modului în care gestionează datele persoanle - fundamentul modelului lor economic. ”Ce e prea mult e prea mult”, a reacţionat vineri asociaţia dreputilor digitale Fight for the Future, care i-a îndemnat pe aleşi să legifereze. Piratarea Facebook este ultimul dintr-o serie de atacuri masive comise în ultimii ani, care i-au vizat între alţii pe Yahoo, Uber sau agenţia americană de credit Equifax.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri