De Sănătate

Punem punctul pe știi

Facebook-ul face ravagii la Urgenţe. Iată de ce Iașul s-a făcut de râs în toată țara

vineri, 02 iunie 2017, 01:50
4 MIN

Imagini postate de o tânără arată cum medici, asistente sau infirmieri stau pe paturi cu ochii în telefoane. „Atunci am realizat de ce toţi oamenii aceia stau pe hol şi aşteaptă. Pentru că paturile de la primiri urgenţe sunt ocupate de domnişoare asistente obosite care îşi verifică facebook-ul“, a scris Andreia Cojocaru, bineînţeles, pe Facebook. Șefa UPU îşi apără colegii şi spune că niciun regulament nu interzice să foloseşti smartphone-ul. 

Iaşul medical a devenit subiect vi­ral. Povestea unei tinere care a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ în gar­da de 31 mai a făcut înconjorul ţării. Andreia Cojocaru, o tânără din Iaşi adusă la spital cu o criză biliară şi cu atac de panică, a povestit miercuri seara pe pagina personală de Face­book cum a fost tratată. Deranjată de comportamentul echipei din UPU, pacienta a făcut mai multe fotografii pe care le-a postat pe contul personal de Facebook alături de un comentariu. Imaginile surprindeau mai multe cadre medicale în timp ce se uitau într-un telefon, altele care stăteau pe scaun şi notau, plus încă o serie de specialişti care se aflau la patul unor pacienţi. În comentariul de pe Face­book, Cojocaru Andreia a scris că me­dicii care se uitau în telefon urmăreau, de fapt, filmuleţe amuzante pe internet în timp ce pe holurile UPU aşteptau mai mulţi pacienţi. „Atunci am realizat de ce toţi oamenii aceia stau pe hol şi aşteaptă. Pentru că paturile de la primiri urgenţe sunt ocupate de domnişoare asistente obosite care îşi verifică facebook-ul (…). Până mi s-a terminat mie perfuzia, toţi stăteau acolo adunaţi şi se amuzau în faţa telefoanelor şi vorbeau despre cli­puri virale. Ce e drept, mai pleca aşa câte unul să mişte ceva, dar era rapid înlocuit de un altul curios să vadă de ce râd restul“, a subliniat tânăra în postarea publică de pe Facebook. În acelaşi text, ieşeanca mai arăta că a intrat la consult „după lungi aşteptări“ şi că a fost ofensată de unele replici ale asistentului medical care i-a acordat ajutor. 

Şefa UPU: „Pacienta a fost preluată în 11 minute“

Potrivit reprezentanţilor spitalului, pacienta Andreia Cojocaru a ajuns în UPU, transportată de un echipaj de la SAJ Iaşi, la ora 04.52. Cu toate că tâ­năra susţine în mesajul de pe Fa­cebook că a aşteptat pe holul spitalului mai mult timp, datele înregistrate în UPU o contrazic. Conform fişei pers­onale medicale, în 11 minute, la 05.03, tânăra a intrat în camera de consultaţie şi tratament. La ora 07.40, ieşeanca a părăsit UPU după ce i s-au făcut mai multe investigaţii. „Pa­cienta a fost preluată în câteva minute la consultaţie. Tânăra a fost diagnosticată cu colică biliară şi atac de panică. I s-au făcut mai multe in­vestigaţii, analize de laborator, eco­grafie şi a fost tratată de o echipă formată dintr-un medic şi un asistent medical. Tratamentul şi-a făcut efectul şi pacienta a părăsit în stare ameliorată“, a arătat prof. dr. Diana Cim­poeşu, medic-şef UPU-SMURD, pur­tător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Medicul a adăugat că pacienta nu a depus nicio reclamaţie la conducerea spitalului. În ceea ce îi priveşte pe angajaţii care stau pe pat, cu telefonul în mână, profesorul Cimpoeşu a precizat că niciun regulament de ordine interioară nu le inter­zice acestora să ia o pauză, având în vedere că se aflau într-o tură de muncă de 12 ore. Pe de altă parte, coordonatorul UPU a transmis că medicii care sunt la patul pacienţilor şi se regăsesc în imaginile postate de tânără pe Facebook se simt ofensaţi de comentariul acesteia. „Pe un pat era un bărbat după un stop cardio-respirator resuscitat şi pe alt pat un bărbat cu o tulburare electrolitică gravă. Tâ­nă­ra în cauză a surprins în fo­tografii şi aceste două situaţii. Medicii în cauză sunt supăraţi şi ofensaţi de comentariul pacientei. Cei doi medici îşi rezervă dreptul de acţiona în instanţă persoana care i-a fotografiat în timp ce se aflau la serviciu“, a mai nuanţat Cimpoeşu. După ce şefa UPU a prezentat public un punct de vedere despre cazul tinerei, Andreia Cojocaru şi-a şters postarea de pe Facebook. 

Joi, la amiază, comentariul ieşen­cei era apreciat şi distribuit de peste 20.000 de utilizatori ai platformei sociale. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii