Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Faci sau nu burtă de la bere? Ce spun cercetătorii

GALERIE
burta, bere
  • burta, bere
- +

Un consum moderat de bere nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, aceștia fiind unii dintre cei mai relevanți indicatori somatici pentru statusul ponderal, relevă un studiu realizat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate, Nutriție și făcut public marți, potrivit AGERPRES.

"Deși la nivel european cercetătorii s-au implicat în repetate rânduri în studierea legăturii dintre consumul moderat de bere și greutatea corporală, în țara noastră nu au existat până în acest moment studii în această direcție. Cu doar 43 kcal/100 ml, berea a fost acuzată pe nedrept că ar fi cauza apariției burții de bere. Rezultatele cercetării noastre realizate la nivelul populației României demonstrează însă că un consum moderat de bere nu influențează parametrii somatici luați în discuție în unele cazuri, având chiar un rol vizibil în scăderea anumitor valori. Media consumului de bere este de 80 de litri pe an pe cap de locuitor. Raportul nu a arătat nici depășirea valorilor normale ale raportului talie/șold nici în cazul femeilor, și nici al bărbaților consumatori de bere în cantități moderate. În unele cazuri s-a constatat scăderea indicelui de masă corporală legată de consumul de bere, mai ales în cazul femeilor. În niciunul dintre cazurile studiate consumul de bere nu a fost asociat indicelui de masă corporală", a declarat într-o conferință de presă medicul nutriționist Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate, Nutriție.

Potrivit ei, berea cu alcool sau fără alcool nu conține e-uri și a subliniat că este un produs natural realizat din malț, hamei, apă și drojdie.

"Berea fără alcool este o băutură perfect naturală și sănătoasă, nu are niciun efect nociv asupra stării de sănătate a ficatului, este chiar recomandată celor care nu pot să bea alcool. Există variante de bere care conține suc natural. Ideea de burtă de bere cred că este ceva mai degrabă psihologic, pentru că în realitate nouă nu ne-a ieșit în studiu. Omul poate să aibă burtă și fără să fie obez în ansamblu", a spus medicul.

Corina Zugravu a precizat însă că un consum moderat de bere înseamnă 330 ml bere pentru femei pe zi iar pentru bărbați 660 ml.

"Este vorba de berea de 4,5%-5% alcool, cea mai consumată", a subliniat președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate, Nutriție.

În aceeași conferință, medicul Alin Popescu, secretarul centrului, a spus că rezultatele studiului au confirmat o informație deja cunoscută din alt studiu, realizat în urmă cu peste 10 ani în Cehia.

"Există un studiu similar făcut acum mai bine de un deceniu în Cehia care a confirmat acest lucru", a spus Popescu.

El s-a mirat de faptul că, potrivit statisticilor, femeile beau mai puțină bere fără alcool decât bărbații.

Studiul a cuprins 1.508 femei și bărbați, cu vârste de peste 18 ani, din mediul rural și urban. Aceștia au fost supuși unor măsurători de circumferință abdominală și circumferință la nivelul șoldurilor și au răspuns unui chestionar standard. Realizat în perioada martie-aprilie, la nivel național, studiul a fost coordonat de către Corina Zugravu, medic primar în nutriție și igiena alimentației și președinte.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri