anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Factori favorizanți în nașterea prematură

GALERIE
nastere_prematura_factori_favorizanti
 • nastere_prematura_factori_favorizanti
- +

Dr. Cristina Cacicovschi (FOTO), medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia: Nașterea prematură reprezintă nașterea care survine înainte de 37 săptămâni complete de amenoree. În România, limita inferioară a vârstei gestaționale, care separă avortul tardiv de nașterea înainte de termen, este stabilită la 26 săptămâni complete de amenoree.

Între 66% și 75% dintre nașterile premature se produc spontan, restul survenind iatrogen (extracție prin operație cezariană sau inducerea prematură a travaliului) pentru indicații materne sau fetale. Nu există o cauză unică determinantă a nașterii premature, ci o asociere a factorilor etiologici cu risc cumulativ.

Factorii uterini sunt reprezentați de malformații uterine (uter hipoplazic, uter unicorn, uter septat), uter cicatricial post-cezariană sau post-miomectomii, insuficiență cervico-istmică (deschiderea anormală a orificiului intern cervical, care este rareori congenitală, cel mai adesea fiind secundară unui traumatism la nivelul colului), sinechii uterine, fibromatoză uterină, infecții cervico-vaginale ce pot sta la originea rupturii spontane premature a membranelor și a corioamniotitei.

Factorii ovulari, care fac referire la făt, cordon ombilical, placentă, membrane și lichid amniotic, sunt: sarcina multiplă, care crește riscul de naștere prematură de 5-10 ori comparativ cu sarcina unică, anomaliile de creștere fetală (macrosomia fetală și întârzierea în creșterea intrauterină), malformațiile fetale, prezentațiile anormale, infecția fetală, placenta praevia, decolarea prematură a placentei normal inserate, ruptura spontană prematură a membranelor (întâlnită la 20-50% dintre nașterile premature), hidramniosul prin supradistensia uterină și infecția amniotică.

Antecedente obstetricale semnificative pot fi considerate nașterile premature (riscul de recurență a nașterii premature crește cu 20%) sau/și avorturile spontane, întreruperile voluntare de sarcină numeroase, sarcinile succedate la intervale prea apropiate.

Cauzele generale ale nașterii premature includ: infecții materne (afecțiuni virale, infecții urinare, sifilis), afecțiuni cronice (afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni ale aparatului respirator, anemii), afecțiuni asociate sarcinii (HTA indusă de sarcină, preeclampsie, eclampsie), carențe nutriționale, intoxicații (alcool, tabagism, droguri, intoxicații cronice profesionale), traumatismul fizic sau psihic, talia mică (sub 150 cm) și greutatea mamei sub 50 kg.

Factorii socio-economici sunt gradul înapoiat de cultură, venitul familial scăzut, spațiul locuibil redus, munca de noapte, profesiile care necesită efort fizic crescut, paritatea (riscul prematurității este mai crescut la marile multipare), vârsta mamei (vârstele sub 15 ani și peste 45 ani cresc riscul de naștere prematură), sarcinile nedorite sau nelegitime.

Profilaxia prematurității trebuie să se extindă pe întreaga evoluție a vieții femeii, începând cu perioada prepubertară, continuând cu consultația prenupțială și terminând cu consultația prenatală.

Programarea unei consultații de Obstetrică-Ginecologie se poate face la numărul de telefon 0232 920 – Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.