Factorii de risc și prevenția afecțiunilor cardiovasculare (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Factorii de risc și prevenția afecțiunilor cardiovasculare (P)

GALERIE
dr.iliescu
  • dr.iliescu
- +

Factorii de risc cardiovascular major sunt reprezentați de fumat, hipertensiune, diabet și hipercolesterolemie, urmând la mică distanță de ei, dintre factorii minori, obezitatea, apoi lista este destul de lungă. Periodic, apar factori noi de risc. De exemplu, stresul, care în ultimii ani a devenit un factor de risc pentru declanșarea afecțiunilor cardiovasculare este unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular. Inclusiv fumatul pasiv este un factor de risc, chiar dacă nu are aceeași virulență în cauzarea afecțiunilor cardiovasculare. Diabetul și obezitatea reprezintă alți factori de risc. Alimentația bogată în zahăr blochează metabolizarea grăsimilor și a altor principii alimentare. Sedentarismul reprezintă un important factor pentru inducerea obezității. Hipertensiunea arterială este considerată atât un factor de risc, cât și o afecțiune. Deși nu produce simptome, hipertensiunea arterială este periculoasă prin efectele ei la nivelul întregului organism: accelerează procesul de ateroscleroză (depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge). În timp, arterele se îngustează, pereții lor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sânge. Netratată la timp, conduce și la complicații la nivelul rinichiului sau creierului. De asemenea, consecințele factorilor de risc cardiovascular pot duce la cardiopatie ischemică, adică afectarea arterelor inimii. Și insuficiența cardiacă rezultă atunci când afecțiunile nu sunt tratate la timp. 

Bilanțul cardiologic recomandat este format din: analiza factorilor de risc, electrocardiograma cu informații directe despre ritmul inimii și informații indirecte despre starea arterelor coronare, la care se adaugă obligatoriu examenul ecocardiografic, care oferă informații despre funcția și dimensiunile inimii. Se adaugă și testul de efort, în funcție de patologie.

Prevenția primară urmărește depistarea pacienților cu risc de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare în funcție de factorii de risc. Prevenția secundară se referă la un ansamblu de recomandări adresate pacienților cu afecțiune cardiacă diagnosticată, pentru prevenirea complicațiilor și evitarea apariției unui nou eveniment cardiovascular.

În general, indiferent de factorul de risc cardiovascular (deși fumatul este o discuție aparte), se consideră că avem un interval de 8 ani de zile între prezența acestor factori de risc și apariția unei afecțiuni. Foarte periculoasă este asocierea factorilor de risc cardiovascular. Nu este suficientă corectarea unui singur factor de risc cardiovascular major, ci a tuturor factorilor de risc.

Adoptă un stil de viață sănătos și ai grijă de inima ta. Societățile internaționale recomandă: mersul pe jos, alergarea ușoară, mersul cu bicicleta, înotul și vâslitul. Este important să ai în vedere și îmbinarea activității profesionale cu mișcarea, prin pauzele de 10 minute de la locul de muncă. Echilibrul este un aspect important pentru că chiar dacă se face sport în weekend, să nu uităm că și în timpul săptămânii e nevoie de sport.

Consultă medicul de specialitate și ține cont de recomandările sale. Pentru programarea unei consultații, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.