anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Factorii de risc și prevenția afecțiunilor cardiovasculare (P)

GALERIE
dr.iliescu
  • dr.iliescu
- +

Factorii de risc cardiovascular major sunt reprezentați de fumat, hipertensiune, diabet și hipercolesterolemie, urmând la mică distanță de ei, dintre factorii minori, obezitatea, apoi lista este destul de lungă. Periodic, apar factori noi de risc. De exemplu, stresul, care în ultimii ani a devenit un factor de risc pentru declanșarea afecțiunilor cardiovasculare este unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular. Inclusiv fumatul pasiv este un factor de risc, chiar dacă nu are aceeași virulență în cauzarea afecțiunilor cardiovasculare. Diabetul și obezitatea reprezintă alți factori de risc. Alimentația bogată în zahăr blochează metabolizarea grăsimilor și a altor principii alimentare. Sedentarismul reprezintă un important factor pentru inducerea obezității. Hipertensiunea arterială este considerată atât un factor de risc, cât și o afecțiune. Deși nu produce simptome, hipertensiunea arterială este periculoasă prin efectele ei la nivelul întregului organism: accelerează procesul de ateroscleroză (depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge). În timp, arterele se îngustează, pereții lor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sânge. Netratată la timp, conduce și la complicații la nivelul rinichiului sau creierului. De asemenea, consecințele factorilor de risc cardiovascular pot duce la cardiopatie ischemică, adică afectarea arterelor inimii. Și insuficiența cardiacă rezultă atunci când afecțiunile nu sunt tratate la timp. 

Bilanțul cardiologic recomandat este format din: analiza factorilor de risc, electrocardiograma cu informații directe despre ritmul inimii și informații indirecte despre starea arterelor coronare, la care se adaugă obligatoriu examenul ecocardiografic, care oferă informații despre funcția și dimensiunile inimii. Se adaugă și testul de efort, în funcție de patologie.

Prevenția primară urmărește depistarea pacienților cu risc de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare în funcție de factorii de risc. Prevenția secundară se referă la un ansamblu de recomandări adresate pacienților cu afecțiune cardiacă diagnosticată, pentru prevenirea complicațiilor și evitarea apariției unui nou eveniment cardiovascular.

În general, indiferent de factorul de risc cardiovascular (deși fumatul este o discuție aparte), se consideră că avem un interval de 8 ani de zile între prezența acestor factori de risc și apariția unei afecțiuni. Foarte periculoasă este asocierea factorilor de risc cardiovascular. Nu este suficientă corectarea unui singur factor de risc cardiovascular major, ci a tuturor factorilor de risc.

Adoptă un stil de viață sănătos și ai grijă de inima ta. Societățile internaționale recomandă: mersul pe jos, alergarea ușoară, mersul cu bicicleta, înotul și vâslitul. Este important să ai în vedere și îmbinarea activității profesionale cu mișcarea, prin pauzele de 10 minute de la locul de muncă. Echilibrul este un aspect important pentru că chiar dacă se face sport în weekend, să nu uităm că și în timpul săptămânii e nevoie de sport.

Consultă medicul de specialitate și ține cont de recomandările sale. Pentru programarea unei consultații, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.