Facturile la gaze și energie electrică - noi biruri pe capul românilor! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Advertorial

Facturile la gaze și energie electrică - noi biruri pe capul românilor! (P)

GALERIE
vasile citea
  • vasile citea
- +

Începem o nouă săptămână cu speranța că Guvernul României va începe să funcționeze din nou pentru cetățeni și nu pentru congresul P.N.L., așa cum s-a întâmplat din păcate până ieri.

Și trăim cu speranța că Ministerul Economiei, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să facă scut în jurul românilor și împotriva abuzurilor companiilor care au pus noi biruri pe capul românilor, anume facturile la gaze și mai ales facturile la energie electrică.

Contextul acestei discuții reclama urgența intervenției autorităților, sezonul rece bătând la ușă.

Nu putem trece cu vederea declarația oficială a președintelui Consiliului Concurenței care a precizat,  faptul că, românii vor trebui să se obișnuiască cu facturi mari la energie și gaze. Nu putem trece cu vederea nici estimările specialiștilor din domeniu care au calculat suma la care ar ajunge facturile românilor la gaze și curent în următorul sezon rece cifrele fiind îngrijorătoare: astfel, o familie care ar locui într-un apartament de 2 camere ar urma să plătească facturi de aproximativ 1000 ron pentru încălzire,în timp ce costurile unui apartament de 3 camere sau a unei case de locuit s-ar ridica la suma aproximativa de 1500 ron.

Într-adevăr, pentru consumatorii vulnerabili și aici ne referim la familiile  cu venituri de sub 810 lei, venit minim net pe persoană sau persoanele considerate vulnerabile pe criteriu de vârstă sau pe criteriu de așezare geografică a intervenit legea consumatorului vulnerabil cu o schemă de ajutor financiar precizată expres în art. 7 alin. 3 din legea menționată, însă, mai sunt încă alte două situații grave, nereglementate, asupra cărora Ministerul Economiei prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar trebui să se pronunțe:

1. Ce se întamplă în cazul facturilor astronomice de zeci de milioane de lei calculate de distribuitorii de energie?

2. Ce se întâmplă în situațiile în care distribuitorii de energie notifică în mod unilateral consumatorii de modificarea abuzivă a planurilor tarifare în timpul valabilitătți unui contract pe o perioadă determinată și cu elemente tarifare diferite și agreate atât de distribuitor, cât și de consumator, fie el vulnerabil sau nu.

Având în vedere cele precizate, în calitate de reprezentant al poporului român, singurul deținător al atributului suveranității statului, fac apel la reprezentanții Ministerului Economiei și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să iasă din pasivitate și să elaboreze o serie de măsuri, proceduri,  la care să poată apela consumatorii, cetățenii români, atunci când facturile se transformă în biruri sau atunci când distribuitorii doresc în mod abuziv să modifice planurile tarifare în mod unilateral.

Aceste proceduri ar trebui popularizate atât pe site-urile oficiale ale instituțiilor precizate, cât și în clipuri video la televiziunea națională și la Radiodifuziune, la ore maxime de audiență sau în timpul principalelor buletine de știri ale zilei, sub titulatura: informații cu caracter general: Spune stop abuzurilor!

Considerăm că o astfel de campanie de informare a populației are caracter de urgență și ar oferi o șansă românilor abuzați de poziția dominantă a distribuitorilor de gaze sau energie electrică.

Vasile CÎTEA

Deputat de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.