Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Facturile la gaze și energie electrică - noi biruri pe capul românilor! (P)

GALERIE
vasile citea
  • vasile citea
- +

Începem o nouă săptămână cu speranța că Guvernul României va începe să funcționeze din nou pentru cetățeni și nu pentru congresul P.N.L., așa cum s-a întâmplat din păcate până ieri.

Și trăim cu speranța că Ministerul Economiei, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să facă scut în jurul românilor și împotriva abuzurilor companiilor care au pus noi biruri pe capul românilor, anume facturile la gaze și mai ales facturile la energie electrică.

Contextul acestei discuții reclama urgența intervenției autorităților, sezonul rece bătând la ușă.

Nu putem trece cu vederea declarația oficială a președintelui Consiliului Concurenței care a precizat,  faptul că, românii vor trebui să se obișnuiască cu facturi mari la energie și gaze. Nu putem trece cu vederea nici estimările specialiștilor din domeniu care au calculat suma la care ar ajunge facturile românilor la gaze și curent în următorul sezon rece cifrele fiind îngrijorătoare: astfel, o familie care ar locui într-un apartament de 2 camere ar urma să plătească facturi de aproximativ 1000 ron pentru încălzire,în timp ce costurile unui apartament de 3 camere sau a unei case de locuit s-ar ridica la suma aproximativa de 1500 ron.

Într-adevăr, pentru consumatorii vulnerabili și aici ne referim la familiile  cu venituri de sub 810 lei, venit minim net pe persoană sau persoanele considerate vulnerabile pe criteriu de vârstă sau pe criteriu de așezare geografică a intervenit legea consumatorului vulnerabil cu o schemă de ajutor financiar precizată expres în art. 7 alin. 3 din legea menționată, însă, mai sunt încă alte două situații grave, nereglementate, asupra cărora Ministerul Economiei prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar trebui să se pronunțe:

1. Ce se întamplă în cazul facturilor astronomice de zeci de milioane de lei calculate de distribuitorii de energie?

2. Ce se întâmplă în situațiile în care distribuitorii de energie notifică în mod unilateral consumatorii de modificarea abuzivă a planurilor tarifare în timpul valabilitătți unui contract pe o perioadă determinată și cu elemente tarifare diferite și agreate atât de distribuitor, cât și de consumator, fie el vulnerabil sau nu.

Având în vedere cele precizate, în calitate de reprezentant al poporului român, singurul deținător al atributului suveranității statului, fac apel la reprezentanții Ministerului Economiei și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să iasă din pasivitate și să elaboreze o serie de măsuri, proceduri,  la care să poată apela consumatorii, cetățenii români, atunci când facturile se transformă în biruri sau atunci când distribuitorii doresc în mod abuziv să modifice planurile tarifare în mod unilateral.

Aceste proceduri ar trebui popularizate atât pe site-urile oficiale ale instituțiilor precizate, cât și în clipuri video la televiziunea națională și la Radiodifuziune, la ore maxime de audiență sau în timpul principalelor buletine de știri ale zilei, sub titulatura: informații cu caracter general: Spune stop abuzurilor!

Considerăm că o astfel de campanie de informare a populației are caracter de urgență și ar oferi o șansă românilor abuzați de poziția dominantă a distribuitorilor de gaze sau energie electrică.

Vasile CÎTEA

Deputat de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri