Facultatea și armata îți influențează pensia: Cum se calculează? Ce se întâmplă cu studiile din străinătate? Explicații de la Casa de Pensii Iași
„Ziarul de Iași” explică modul în care anii de facultate și serviciul militar influențează pensia, conform declarațiilor șefei Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Pentru pensionarii care beneficiază de recalcularea pensiei, anii de facultate și perioada de serviciu militar sunt incluse în calculul pensiei. În schimb, masteratul nu este luat în considerare deoarece nu reprezintă stagiu de cotizare, iar doctoratul este inclus doar în anumite condiții. Facultatea urmată în străinătate nu este recunoscută pentru calculul punctajului de pensie în România. Peste 40.000 de decizii de recalculare a pensiilor au fost livrate de vinerea trecută și până acum în județul Iași, dintr-un total de aproximativ 151.000 de pensionari care beneficiază de recalcularea acestor drepturi. Ieri, mai mulți pensionari ieșeni s-au dus cu decizia în mână la CJP Iași ca să ceară lămuriri. De altfel, unele decizii trimise în județele Vaslui și Suceava au avut erori de calcul și au fost returnate pentru corectare la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), după cum a recunoscut directorul Sucursalei Regionale de Poștă Iași.
Maria Andronache, directoarea CJP Iași, a explicat pentru „Ziarul de Iași” cât se adaugă la pensie pentru studiile universitare și pentru serviciul militar îndeplinit. Aflăm astfel că, pentru facultatea făcută până în aprilie 2001, la calculul punctajului de pensie se ia în considerare salariul minim pe economie din acea perioadă. După aprilie 2001, fiecare lună de facultate aduce un punctaj fix de 0,25 puncte.
Aceeași regulă se aplică și pentru perioada de serviciu militar. În schimb, masteratul nu este luat în considerare deoarece nu reprezintă stagiu de cotizare. Totodată, potrivit șefei CJP Iași, doctoratul poate fi inclus la calculul pensiei doar dacă, pe durata acestuia, s-au virat contribuții la asigurările sociale (CAS).
Ai făcut facultatea în străinătate? Nu este luată în calcul la pensia din România
Ce mai este important de precizat este faptul că facultatea urmată în străinătate nu este recunoscută ca vechime în muncă în România și nu contribuie la punctajul de pensie.
Directoarea CJP Iași: „Pentru facultatea parcursă până la aprilie 2001, la calculul punctajului se ia salariul minim pe economie din acea perioadă, iar pentru facultate după aprilie se dă punctaj lunar 0,25 puncte. La fel și pentru armată. Masterul nu se ia în calcul, nu este stagiu de cotizare. Doctoratul se ia în calcul doar dacă s-a virat CAS, în timp ce facultatea făcută în străinătate nu este considerată vechime în România”, ne-a explicat Maria Andronache.
În județul Iași sunt circa 151.000 de decizii de livrat
Poștașii au început să ducă deciziile de recalculare a pensiilor de vineri, 16 august. În județul Iași sunt circa 151.000 de decizii de livrat, iar la nivel național 4,6 milioane.
Pensionari din întreaga țară au început să primească de vineri, 16 august, deciziile de recalculare a pensiei. La nivel național, factorii poștali au sarcina de a distribui în total 4,6 milioane de decizii. Această activitate nu se face într-o singură zi, ci este distribuită pe mai multe zile. În fiecare zi, în medie, poștașii livrează aproximativ 500.000 de plicuri, arată Poșta Română. Poștașii vor continua să le distribuie timp de aproape două săptămâni, mai exact până pe data de 30 august.
Directorul Oficiului Județean de Poștă Iași, Costică Florea, a anunțat la solicitarea reporterilor „Ziarul de Iași” că, până acum, la nivelul județul Iași au fost livrate aproximativ 41.100 de decizii de recalculare a pensiilor, dintr-un total de circa 151.000 de beneficiari. Radu Ursanu, directorul Sucursalei Regionale de Poștă Iași, ne-a explicat la rândul său că Poșta Română primește deciziile de recalculare de la CNPP (București) și le distribuie în teritoriu.
Au existat cazuri în județele Vaslui și Suceava în care deciziile trimise au avut erori, cu sume calculate incorect și mai mari decât ar fi trebuit. În aceste cazuri, CNPP a cerut Poștei Române să returneze deciziile pentru a fi corectate. „Noi așteptăm deciziile de la București, ce am primit până acum am livrat în teritoriu. Au fost cazuri în Vaslui, Suceava, în care au fost greșite deciziile, iar CNPP ne-a solicitat să le întoarcem pentru a face corecțiile, erau cu o valoare mai mare, cred, cu 200 – 300 de lei”, ne-a declarat ieri Radu Ursanu.
Recalcularea va aduce creșteri semnificative pentru cei cu stagii lungi de cotizare. În situația în care decizia de recalculare a pensiei nu este clară sau beneficiarul nu este de acord cu suma pe care o vede pe hârtie, poate contacta inițial casa de pensii pentru a primi clarificări. Dacă pensionarii nu sunt mulțumiți de explicații, ei au dreptul să facă o contestație. Aceasta trebuie depusă la instanța judecătorească competentă în termen de 45 de zile de la momentul în care au primit decizia.
Pensionarii ieșeni încep unul câte unul să se ducă la CJP Iași ca să li se explice cum s-a ajuns la suma de pe decizie
Ieri, în jur de 15 pensionari din județul Iași s-au dus la CJP Iași pentru a cere clarificări legate de noile pensii. Maria Andronache ne-a spus că este posibil ca puțini dintre aceștia să aibă dreptate în legătură cu nemulțumirile lor, dar, indiferent de asta, ei vor primi în septembrie aceeași pensie pe care au primit-o în august. Instituția promite să corecteze eventualele erori până la sfârșitul acestei luni.
„În jur de 15 pensionari au venit ieri la instituție. E posibil ca mai puțin de 1% să aibă dreptate, dar primesc în septembrie aceeași pensie ca în august. Vom corecta oricum erorile spre sfârșit de august”, transmite șefa CJP Iași.
Până la sfârșitul acestei luni toți pensionarii ar trebui să primească deciziile de recalculare a pensiei. În cazul în care titularul deciziei nu este găsit acasă de factorul poștal, decizia de recalculare a pensiei va fi lăsată unui membru al familiei sau unei rude, precizează Poșta Română. Dacă totuși nu va fi găsită nicio persoană la domiciliu, documentul poate fi ridicat de la oficiul poștal la care titularul este arondat, într-un anumit interval de zile. Dacă titularul nu ridică decizia în perioada menționată, documentul va fi trimis la Casa de Pensii, de unde poate fi ridicat ulterior de beneficiar
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video