anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Facultăţile din Iași la care se dă examen de admitere. Cât vor conta notele

GALERIE
examen
  • examen
- +

Universităţile din Iaşi au intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru admiterea din anul universitar 2018 - 2019, iar cele mai de interes domenii vor presupune, şi anul acesta, susţi­nerea unui examen de admitere înainte de înmatriculare.

Fiecare universitate are probe la unele facultăţi care presupun fie interviuri, fie examene de admitere sau probe vocaţionale, cum este cazul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu“, care are probe specifice la unele facultăţi de profil.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi există mai multe facultăţi care au un examen de admitere care contează în diferite procente la media finală a dosarului depus de către candidaţi.

Spre exemplu, Facultatea de Informatică dă un examen scris la matematică sau la informatică, la ale­gere, programa examenului fiind cea de la proba scrisă la bacalaureat - fi­liera teoretică, M1 la matematică şi informatică intensiv. Contează 50% nota testului şi doar 25% media gene­rală de la bacalaureat în media finală. La Facultatea de Drept se dă un examen din gramatica limbii române, noţiuni medii, care contează 50% din media finală de admitere, la Teologie Ortodoxă, un examen scris din „Învăţătura de credinţă ortodoxă“, care contează 50% din media finală, iar la Teologie Romano-Catolică, o probă orală care va da 40% din media de admitere. Un caz aparte este cel al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, la care candidaţii dau o probă sportivă eliminatorie, de tip admis / respins, iar notele primite acolo contează în proporţie de 60% din media de admitere, restul de 40% fiind cea generală de la bacalaureat.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi va implementa şi anul acesta sistemul inovativ al înscrierii cu un singur dosar la toate facultăţile, fapt care implică şi plata unei singure taxe de înscriere. Totul se face online, pe un portal şi o aplicaţie dezvoltate de cadrele didactice de la TUIASI, putând fi urmărit în timp real numărul candidaţilor înscrişi şi al locurilor rămase disponibile.

Există două facultăţi care dau admitere, Facultatea de Arhitectură şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare. La AC, nota testului de admitere va conta în procent de 80% din media finală cu care vor fi admişi viitorii studenţi.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a organizat recent o simulare a examenului de admitere din vară, la care bacalaureatul contează în proporţie de doar 10%, şi la care au participat peste 1.000 de elevi. UMF este universitatea care are cea mai lungă tradiţie în Iaşi de susţinere continuă a unui examen de admitere, înăsprind în ultimii ani condiţiile prin implementarea a două materii în bibliografia examenului de admitere de la două facultăţi în parte.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ de la Brad a impus la Facultatea de Medicină Veterinară, de anul acesta, examen scris cu o metodologie similară cu cele de la UMF, care va conta în 30% din media finală de admitere. Acesta va fi susţinut şi la linia de predare în limba engleză, nu doar la cea din limba română, iar în anii viitori se ia în discuţie scăderea procentului mediei generale de la bacalaureat, luat în considerare de la 70%.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.