
Facultatea de Informatică de la „Cuza” sau Automatizări-Calculatoare de la Politehnică? Care sunt deosebirile și ce are specific fiecare

Dacă credeați că nu există deosebiri între Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) și Informatică, având în vedere că în cadrul ambelor programe se pune accent pe cunoștințe solide de matematică și informatică, aflați că v-ați înșelat. Ziarul de Iași vă prezintă astăzi care sunt, în realitate, diferențele.
Programele de studiu de la AC vizează o componentă mult mai tehnică decât cele de la Informatică. Cele mai mari diferențe dintre cele două programe de studii pot fi rezumate pe scurt astfel: Informatica mizează mai mult asupra dezvoltării, integrării și administrării sistemelor sigure bazate pe tehnică de calcul și a infrastructurilor de rețea, pe când AC insistă mai mult asupra proiectării, implementării și mentenanței componentelor hardware și software ale sistemelor de calcul moderne și a rețelelor de dispozitive inteligente.
Cum își prezintă avantajele cei de la AC
„Facultatea de Automatică și Calculatoare pune accent pe aplicabilitatea practică a tehnologiilor de control și automatizare, precum și pe integrarea hardware și software”, au transmis reprezentanții facultății.
Mai mult, conceptele studiate pe parcursul studiilor de licență acoperă o arie tematică largă, ceea ce permite absolvenților să se angajeze la companii atât din zona hardware, cât și din zona software. Spre exemplu, la Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de AC oferă două programe de studii de licență: Calculatoare și Tehnologia Informației și Automatică și Informatică Aplicată.
Pentru programul Calculatoare și tehnologia informației (CTI) durata studiilor este de 4 ani, dintre care primii trei ani sunt comuni, iar pentru al patrulea an studenții au de ales între programul de studii Calculatoare și programul de studii Tehnologia informației.
Principalele competențe dobândite se referă la: proiectarea și integrarea sistemelor informatice utilizând tehnologii și medii de programare; proiectarea, gestionarea ciclului de viață, integrarea și integritatea sistemelor hardware, software și de comunicații; proiectarea sistemelor inteligente.
În plus, aria de acoperire a Ingineriei sistemelor este extrem de largă, de la domenii tehnice: ingineria controlului automat, inginerie software, inginerie industrială, până la studiul organizării sistemelor sau managementul proiectelor. Ingineria Sistemelor se asigură că toate aspectele unui proiect sau ale unui sistem sunt luate în considerare, în ansamblul lor.
Ocupațiile posibile
Acest program de studii de licență se adresează celor interesați de Sisteme Automate, Robotică și/sau Informatică Aplicată. În primii 2 ani se studiază discipline fundamentale pentru domeniu (matematică, inginerie electrică și electronică, informatică), precum și discipline complementare, iar în următorii doi sunt discipline de specialitate, din principalele direcții de studiu: Automatică, Robotică, Sisteme inteligente sau Informatică Aplicată.
Principalul avantaj al programului vine din faptul că studenții învață să transforme în programe eficiente legile de reglare și algoritmii de control automat precum și să aplice conceptele informaticii într-un context foarte concret, strâns legat de lumea fizică, în care programele realizate interacționează nu doar cu oamenii, ci cu întreg mediul înconjurător, la viteze și flux de date transmise mult mai mari, în timp real.
Prin urmare, inginerul automatist integrează modulele hardware şi software învățate, proiectează arhitecturi care conferă sistemului sens, performanţe şi viabilitate.
Printre ocupațiile posibile se numără: Inginer proiectant sisteme de reglare, Inginer proiectant de sisteme și calculatoare, Administrator de rețea de calculatoare, Administrator baze de date, Asistent de cercetare în calculatoare, Asistent de cercetare în informatică, Inginer de sistem software, Arhitect proiect informatic, Tester produse software, Inginer proiectant sisteme inteligente. În plus, diploma obținută la finalizarea studiilor din cadrul AC este de Inginer, nu de specialist în informatică, acest din urmă aspect putând constitui un dezavantaj pe piața job-urilor IT.
Publicitate și alte recomandări video