Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fake news în alegerile din R. Moldova

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

Studiourile Mosfilm de la Chişinău!

Pe măsură ce se apropie ziua de 1 noiembrie, data primului tur al alegerilor prezidenţiale de peste Prut, „ziariştii” şi „analiştii” trusturilor mediatice arondate preşedintelui Dodon - preluate în stare perfectă de funcţionare de la oligarhul Plahotniuc - au declanşat operaţiunea „Dezinformarea”, lucrul la care se pricep cel mai bine. Strategia editorială - creată şi testată în cabinetele de la Moscova - este una simplă şi eficientă: dacă tu nu poţi creşte în sondaje (şi aici, desigur, este vorba despre candidatul socialist Igor Dodon, sau „Kremlinovici”, aşa cum se autointitula atunci când comunica prin canale securizate cu strategii din Rusia), atunci trebuie să îi tragi cât mai în jos pe contracandidaţii tăi. Cum faci asta? În nici într-un caz prin programe, proiecte şi soluţii, confruntare din care Dodon şi socialiştii săi ar ieşi mai şifonaţi decât Barcelona după ce a avut ghinionul să dea peste Bayern München. Soluţia tradiţională a comuniştilor de peste Prut, denumiţi astăzi „socialişti”, a fost, este şi va fi doar minciuna, tehnologie adusă în ultimii ani la rang de artă cu ajutorul specialiştilor lui Putin. 

În general narativul dezinformării urmează două direcţii distincte: prima este aceea a murdăririi cu noroi a contracandidaţilor, alegătorii fiind copleşiţi cu tot felul de poveşti care mai de care mai fantasmagorice despre candidaţii care reies din sondaje că îi pot ameninţa poziţia Preşedintelui Dodon. A doua direcţie este una mai elaborată: valuri de „specialişti” prezintă analize în care întăresc teoria „distrugerii Republicii Moldova”. Dacă nu ştiaţi, Republica Moldova este un teritoriu extrem de bogat şi influent, lucru care a atras invidia americanilor, germanilor, românilor, lui George Soros şi a extratereştrilor, toţi vrând să pună stăpânire pe acest pământ, lucru care însă nu le reuşeşte pentru că trebuie să dea piept cu Igor Dodon, acest Ştefan cel Mare modern, un bun creştin ortodox, familist convins şi apărător al statalităţii neamului de peste Prut. 

Cu ajutorul prietenilor de la proiectul „Demagog. Buletin de Chişinău” care au avut nervii tari şi stomacul puternic, reuşind să monitorizeze toate grozăveniile din presa lui Dodon, am aflat că în ultimele două săptămâni de campanie, despre Maia Sandu şi Andrei Năstase (principalii candidaţi pro-europeni a căror colaborare electorală îi poate aduce sfârşitul politic lui Igor Dodon) s-au scris următoarele: că au COVID şi au leşinat pe stradă, că vor să îi distrugă pe fermieri şi de aceea le vor vinde străinilor pământurile moldoveneşti, că vor legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex, că vor închide spitalele, că au 11 case şi maşini de lux, că sunt finanţaţi de Plahotniuc (!), că au semnat o înţelegere „cu europenii” pentru ca toţi moldovenii să fie deportaţi din UE şi, cireaşa de pe tort, că Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt cetăţeni străini aflaţi - evident! - în slujba lui George Soros. 

Şi aici se trece la nivelul doi, acela al politicii ostile faţă de Republica Moldova dusă de către perfidul Occident. Aşadar, urmărind în această perioadă („cu atenţie şi îngrijorare”) portalurile de fake news de peste Prut am aflat mai multe adevăruri cutremurătoare: SUA subminează soluţionarea conflictului din Transnistria pentru că îşi doresc un guvern „doar al lor” la Chişinău, „Europenii” pregătesc proteste de stradă după alegeri, ca în Belarus, „elita mondială” vrea să creeze o subspecie de oameni-servitori şi să distrugă Republica Moldova, „Occidentul” ia în calcul otrăvirea cu Noviciok a opoziţiei moldoveneşti pentru a avea apoi motiv să nu recunoască victoria lui Igor Dodon, ori că Germania şi SUA se luptă deja între ele, fiecare vrând să pună stăpânire exclusivă pe Republica Moldova.

Dar să nu credeţi că oamenii lui Igor Dodon, apărătorii păcii şi ai dreptăţii, sunt vigilenţi doar pentru situaţia democraţiei din Republica Moldova. De pildă micul, dar curajosul colectiv de redacţie al ziarului „Moldova Suverană”, publicaţie care gravitează în jurul guvernului de la Chişinău, se declară „îngrijorat de faptul că alegerile prezidenţiale din SUA nu se vor desfăşura transparent şi democratic”, ziariştii moldoveni nutrind o bănuială că Donald Trump va fi furat la urne. „Exprimându-ne regretul că, din cauza pandemiei, nu am putut face demersurile oficiale de rigoare spre a trimite în SUA o echipă de observatori ca să supravegheze procesul electoral, derularea lui democrată şi transparentă, solicităm tuturor Ambasadelor străine din SUA să monitorizeze cu stricteţe procesul de votare la alegerile prezidenţiale americane din 3 Noiembrie 2020! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, au mai transmis lumii întregi cei de la „Moldova Suverană”.

Între timp, ca să nu credeţi că doar la Chişinău lucrează scenariştii de la Mosfilm, Ambasada Rusiei de la Bucureşti s-a trezit să promoveze şi ea naraţiunea cu americanii care pregătesc revoluţii colorate la Chişinău, după modelele „portocalii” din România şi Ucraina.
Şi, dacă tot veni vorba de ambasada Rusiei de la Bucureşti: se aude vorba că alegătorii din Iaşi vor fi chemaţi la urne pe 6 decembrie pentru a-l trimite în parlament pe un anume domn care până în octombrie 1989 îşi exercita atribuţiile „de servici” fix la ambasada URSS din capitala ţării noastre. O fi sau nu adevărat, asta o vom vedea imediat ce toate partidele (şi alianţele) îşi vor face publice listele cu candidaţi.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri