Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
În perioada ianuarie - martie 2022, vânzarile de apartamente au crescut luna de luna, pe (...)
citeste totjoi, 19.05.2022
Greva magistraţilor de la Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi a continuat şi ieri, cele mai multe procese fiind amânate, iar programul de lucru cu publicul al personalului auxiliar fiind redus la doar două ore. Deşi au anunţat public, prin comunicate de presă, că de pe 27 ianuarie judecă doar cauzele urgente, reprezentanţii Tribunalului şi al Curţii de Apel nu au informat, oficial, şi Baroul Iaşi despre demersul lor. Tudor Duca, decanului baroului, ne-a precizat ieri după-amiază că instituţia încă aştepta o informare referitoare la modul de lucru al instanţelor, în aşa fel încât avocaţii să fie şi ei informaţi oficial pentru a şti cum să-şi planifice programul.
Întrebare: De ce nu au protestat când justiţia era mutilată de politicieni
„Corpul avocaţial urmăreşte cu grijă criza apărută la nivelul sistemului judiciar şi îşi exprimă aşteptările ca aceasta să fie soluţionată cât mai rapid, în aşa fel încât să se asigure reluarea în condiţii optime a activităţii de judecată. Autorităţile implicate trebuie să fie conştiente că justiţia este un serviciu al statului pus în slujba cetăţenilor şi, din acest motiv, acestea trebuie să gestioneze situaţia cu maximă atenţie şi echilibru, pentru a proteja în primul rând drepturile şi libertăţile fundamentale garantate de Constituţie“, ne-a spus decanul Tudor Duca.
La nivelul instanţelor superioare au apărut ieri şi primele nemulţumiri referitoare la greva magistraţilor. Cel mai vehement a fost cunoscutul avocat Ionel Nechita, care a acuzat că demersul judecătorilor de la Tribunal şi Curtea de Apel Iaşi a provocat un adevărat haos în justiţie.
„E un blocaj total şi o bătaie de joc, iar la mijloc suntem prinsi noi, avocaţii. Pe noi ne trag de mânecă clienţii cu care avem încheiate contracte. Sunt curios dacă cei care protestează acum sunt plătiţi pentru această perioadă în care nu muncesc şi protestează pentru pensie“, a spus Nechita.
O altă avocată cu vechime care nu vede cu ochi buni protestul magistraţilor este Miruna Curecheriu. Acesta a catalogat actuala formă a pensiilor de serviciu ca fiind imorală, precizând însă că admite acordarea unor indemnizaţii speciale pentru magistraţi, însă în cazuri cu adevărat bine întemeiate.
„Mi se pare complet deplasat să protestezi pentru un drept propriu, în condiţiile în care nu ai protestat şi nu ai avut o opinie atunci când vocea magistratilor ar fi contat. Mă refer la diverse situaţii când în ţară s-a manifestat pentru drepturi civice, pentru corectitudinea clasei politice etc. Pe de altă parte, această abordare legislativă este pompieristică şi electorală. În final, CCR, unde sunt personaje eminamente politice, va anula această lege apărându-şi, desigur, nu nevoile şi neamul, ci portofelul. Singurii speciali sunt cei care plătesc impozite statului pentru a se plăti pensiile speciale“, ne-a spus Curecheriu.
„Magistraţii nu au voie de la lege să facă grevă“
Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi decanul de onoare al Baroului Iaşi, Marius Striblea, a precizat că magistraţii „au dreptatea lor“. Avocatul a propus însă ca acei magistraţi care, deşi au anunţat că se află în protest, au amendat avocaţii pentru absenţă în cauzele care nu erau urgente să fie, la rândul lor, mustraţi sau sancţionaţi. Acesta s-a referit la două cazuri ce s-au petrecut ieri, la Tribunal, unde au fost avocaţi amendaţi pentru că au absentat de la procese care nu erau din categoria celor urgente.
„În primul rând, trebuie spus că magistraţii nu au voie de la lege să facă grevă. Însă, în democraţie, protestul reprezintă o manifestare legitimă a oricărei categorii socio-profesionale. Mai apoi, cred că judecătorii şi grefierii aflaţi în protest au dreptatea lor. Eventualele modificări în modul de calcul al pensiilor pot viza doar pe cei care vor păşi în cele două profesii după intrarea în vigoare a modificărilor preconizate“, a spus Striblea.
Solidaritate cu judecătorii
Nu toţi avocaţii ieşeni văd cu ochi răi protestul început luni de judecătorii de la Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi. Liviu Bran, de pildă, admite că protestul îi afectează în mod direct pe justiţiabili, însă crede că acesta este justificat. De ce?
„Pentru că nu poţi schimba regulile jocului în timpul jocului. Fiecare grefier sau magistrat şi-a planificat bugetul familiei pe veniturile pe care le aveau garantate de lege. Nu poţi veni acum şi să spui că e prea mult, doar pentru că nu îţi convine“, ne-a spus Bran.
Olivian Moroşanu, un tânăr avocat ieşean, ne-a declarat: „Înţeleg raţiunile pentru care este nevoie de stabilirea unui nivel pecuniar just, prin raportare la volumul de muncă, restricţiile, incompatibilităţile şi responsabilitatea activităţii în sine. Am convingerea că nu vor avea de suferit nici calitatea actului de justiţie, nici liberul acces la justiţie, însă, probabil, va fi influenţată durata în care vor fi soluţionate unele cauze“.
Robert Amuntencei, un alt avocat din garda tânără a baroului, consideră că iniţiativa legislativă este un joc politic care afectează „grav“ statutul magistraţilor şi că măsura dovedeşte că nu se doreşte independenţa justiţiei.
„Dacă mergem înapoi în timp, observăm faptul că domnul ministru Valeriu Stoica - la acel moment ministru în guvernul PNL - a iniţiat proiectul de lege prin care s-au acordat aceste pensii speciale magistraţilor! Dacă verificăm, vom observa că doamna Alina Gorghiu a votat aceasta lege“, a spus Robert Amuntencei.
Avocatul Ionuţ Iftode consideră şi el că reacţia magistraţilor este „necesară şi întemeiată“.
„Niciodată o măsură legislativă, corectă şi democratică nu poate fi luată în lipsa unui minim dialog între părţile implicate. În mod evident există probleme cu legislatia actuală ce au dus la existenţa unor pensii ce nu pot avea niciun corespondent în activitatea realizată de beneficiar. Aceste probleme au apărut tot în urma unor măsuri luate «peste noapte» fără un dialog sincer şi complet între părţi“, a spus Iftode.
Avocatul Radu Irimia are o părere similară, şi spune că înlăturarea pensiei de serviciu nu face decât să nege rolul puterii judecătoreşti.
„Într-o astfel de manieră se încearcă subjugarea justiţiei printr-o serie de manopere politice, manopere făcute strict cu caracter populist şi pentru a încerca să se întărească imaginea partidelor aflate la putere şi îndepărtarea atenţiei poporului de la adevăratele lipsuri ale vieţii cotidiene: şcoli normale, spitale dotate, infrastructura decentă“, a spus Irimia.
Avocatul Răzvan Huţanu ne-a precizat: „Este normal ca orice persoana nemulţumită de un anumit lucru, să protesteze. Înţeleg perfect protestul de astăzi. Însă, în cazul nostru, al avocaţilor, cei care nu înţeleg protestul sunt tocmai clienţii nostri. Ei sunt nemulţumiţi de amânarea cauzelor“.
La rândul său, avocata Anca Drăgoi consideră că magistraţii militează pentru un drept al lor şi crede că acţiunea acestora este legală şi justificată.
„Activitatea instanţelor este momentan puţin îngreunată, dar fără a exista un impact major, în condiţiile în care cauzele cu adevărat urgente se judecă, nefiind prejudiciate drepturile justiţiabililor“, ne-a spus Drăgoi.
Cuvinte cheie: + falie justiția ieșeană, protest magistrați
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
Care e secretul viceprimarului acuzat de trădare? Alţii ca el au plecat acasă în câteva luni
Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut
Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii
Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice
Cine va fi antrenor la Poli Iași? Un fost secund al naționalei României?
Începe procesul colonelului care spune că a deranjat relaţiile intime din interiorul DNA Iaşi
Crimă conjugală înfiorătoare: a pus capăt disputei cu soţia tăindu-i gâtul prin somn
Ceremonii inedite la Agronomie, la finalul de an, azi: o scenă pe stadionul de rugby
A murit pictorul Henry Mavrodin. "A plecat să picteze în lumină înconjurat de îngeri"
Popescu: Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat
Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev
George Simion, scandal la Digi24. A încercat să intre în sediu, dar a fost alungat
Cine este românca care a murit în Thailanda în timp ce își făcea un selfie
Grecia renunţă la purtarea măştii în locurile publice închise
Anularea certificatului digital COVID-19 la nivelul UE, dezbătută
Croația se va împotrivi primirii Finlandei și Suediei în NATO
Tanc rusesc lovit de ucraineni la câțiva kilometri de granița cu Rusia
Poşta Română va distribui cardurile din programul ''Sprijin pentru România''
Jocurile „Special Olympics” din Malta: Iaşul are patru medaliaţi
Performanţă studenţească ieşeană: Un pod de 79 kg a susţinut greutatea unui autoturism
Cum sa creezi o relatie bazata pe emotie cu angajatii firmei tale (P)
O studentă de la Cuza se plânge de calitatea preparatelor servite la cantina universităţii
Clubul JUNIMEA –SCRIPTOR anunţă că îşi ca desfăşura activitatea săptămânal
”Booster” anticovid pentru copiii din SUA cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani
Un suporter al Nottingham Forest i-a dat un cap în figură unui jucător al echipei Sheffield United
Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare în vestul ţării. Cum se manifestă
Lovituri devastatoare la un meci de box. Unul dintre luptători a fost aruncat din ring (VIDEO)
Un desen a lui Michelangelo, estimat la 30 de milioane de euro, a fost scos la licitaţie
Ciolacu îşi îndulceşte declaraţiile: Asta nu înseamnă că cineva va veni cu noi impozite
Blocajul rutier de aproximativ 2 kilometri la Vama Siret pe sensul de ieşire din ţară
Atacul rasist de la Buffalo, pregătit în mod meticulos timp de mai multe luni
Cinci copii ținuți în robie de un fermier care i-a închiriat de la părinţi
Un colonel ucrainean explică de ce Insula Şerpilor este importantă pentru Moscova
Ucraina deschide la Kiev primul proces pentru crime de război după invazia rusă
Monturile piciorului ( Hallux valgus ): simptome, diagnostic și tratament
Disney+ nu va afişa multe reclame. Serviciul va fi disponibil şi în România din 14 iunie
Meta a şters zeci de milioane de incitări la violenţă de pe Facebook
Echipa lui Ianis Hagi va juca astăzi finala Ligii Europa cu Eintracht Frankfurt
Cel mai mare proprietar de avioane din lume a pierdut 113 avioane în favoarea Rusiei
Forţele ucrainene de apărare aeriană distrug 11 drone inamice şi patru rachete de croazieră
Preţurile petrolului au crescut marţi, temporar, la peste 115 dolari pe baril
Dr. Corneliu Dobre: Vitiligo poate fi ameliorat, dar nu vindecat
New Iasi Architecture 2022. Cum poate fi pus în valoare patrimoniul arhitectural și cultural (P)
Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?
Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?
Cătălin ONOFREISpaima Constituţiei |
Florin CÎNTICOmnia Vincit Amor |
Grigore ILISEIDorul şi amintirea de-a pururi |
Alex VASILIUEnescu în presa română (I) |
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.