Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Familia acuză tratamentul de la Neuro: „L-au răstignit pe tata“

GALERIE
barbat legat10barbat legat9barbat legat14barbat legat12
  • barbat legat10
  • barbat legat9
  • barbat legat14
  • barbat legat12
- +

Aşa declară fata unui bolnav de 78 de ani internat la Spitalul de Neurochirurgie. Purtătorul de cuvânt al spitalului arată că pacientul a fost legat de pat spre binele lui.

Familia unui bărbat în vârstă de 78 de ani reclamă modul în care a fost tratat acesta de către personalul medical din Spitalul Clinic de Urgenţe „Prof. dr. Nicolae Oblu“, după ce l-au găsit legat de mâini şi de picioare de pat, cu răni produse de strânsoare. Reprezentanţii unităţii medicale motivează că, probabil, bărbatul era agitat, şi aceasta era singura soluţie.

Familia lui Mihai Ghinghiloschi susţine însă că a fost efectiv „răstignit şi tratat ca un beţiv“, asta deşi bărbatul nu a mai pus gura pe alcool de zeci de ani, având o apartenenţă religioasă care nu permite astfel de vicii. Cu toate acestea, inclusiv în fişa de externare este menţionat printre diagnostice „fenomen de sevraj etanolic“.

Totul a început săptămâna trecută, când bărbatul, alături de copiii săi veniţi din străinătate, a plecat în vizită la o stână din zona Gura Humorului. Pentru că accesul auto până la destinaţie nu a fost posibil, fiind nevoie să urce pe jos, cei de la stână au propus să îl ducă cu o căruţă până sus.

Atunci când a ajuns la stână şi bărbatul se pregătea să coboare, calul s-a speriat şi a luat-o la goană către o prăpastie, iar bărbatul îşi mai aminteşte doar că a închis ochii, pierzându-şi cunoştinţa.

Accesul ambulanţelor nu era posibil, astfel că la locul accidentului au intervenit inclusiv echipe de salvamontişti până la sosirea elicopterului SMURD care urma să îl transporte la Iaşi.

„Din ce mi-au povestit surorile mele şi nepoţii care erau acolo, era lovit foarte tare la cap, curgea foarte mult sânge. Până să vină elicopterul şi să fie preluat au trecut cam două ore, până la urmă, a ajuns la Iaşi, unde a fost investigat şi operat. Ne-au zis atunci că trebuie să mai stea pentru supraveghere. Fratele meu a stat cu el, a aşteptat să îşi revină, era conştient, vorbea, chiar a şi mâncat. A stat până a doua zi cu el, iar când a venit acasă, a luat numărul cuiva din salon ca să putem să ştim de el. Când l-am sunat pe băiatul respectiv, ne-a zis că l-au mutat“, povesteşte Maria Ghinghiloschi, fiica acestuia.

Femeia spune că, după ce a aflat că tatăl său a fost mutat într-un alt salon şi pentru că nu mai ştiau nimic despre el, a plecat către Iaşi împreună cu sora şi cumnatul său. L-au găsit într-un alt salon, legat de pat de mâini, iar atunci când au întrebat personalul medical de ce s-a procedat astfel, li s-a spus că „este pentru binele său“.

„Când am intrat în salon, efectiv m-am îngrozit, tata era pe un pat, legat foarte, foarte strâns, cu amândouă mâinile de fierul de la pat şi cu un cearşaf peste piept, prins de subsuori, legat undeva sus. Picioarele le avea dezlegate atunci, dar are urme cum a fost legat foarte strâns. Era cumva răstignit. Am întrebat de ce au făcut asta şi mi-au zis că era violent, că a vrut să se arunce pe geam, că era beat. O spun sincer că el nu se putea ridica din pat, este foarte slăbit, trebuie inclusiv acum să îl ajutăm să se ridice, nu avea putere să facă nimic, iar el este un om al credinţei, asta ştiu sigur“, a mai spus fiica bărbatului.

Maria Ghinghiloschi mai spune că, atunci când a ajuns la spital, tatăl său nu se putea opri din plâns, susţinând că nici măcar o gură de apă nu a primit, deşi a stat legat de pat ore întregi.

„Avea buzele cu sânge, gura era albă în interior, el are şi probleme cu diabetul, nu putea nici să vorbească. Plângea şi ne întreba de ce nu am venit mai repede, însă nici nu bănuiam că este posibil aşa ceva într-un spital. Când şi-a mai revenit, ne-a zis că, de când a plecat fratele meu, l-au legat şi nu i-au dat nici apă toată noaptea, a şi leşinat de două ori. El are şi probleme cu picioarele, cu circulaţia, nu poate dormi de frig şi durere, aşa că e obişnuit să se mişte întruna ca să îşi pună sângele în mişcare. Pentru că era legat şi nu mai putea de durere, a început să ţipe. A recunoscut că a dat din picior când au vrut să îl lege, însă nu a vrut să bată pe cineva, nu avea nici putere să se ridice din pat“, a completat fiica acestuia.

Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie spun că această imobilizare a pacienţilor se face conform unui protocol, practicându-se în cazul persoanelor agitate care şi-ar putea face rău singure.

„Conform unui protocol, contenţia se face pentru o perioadă scurtă de timp, minute, ore şi probabil că membrii familiei au ajuns acolo când era în acea perioadă. Asistenta nu poate să stea mereu acolo, dacă pacientul se agită şi cade din pat noi suntem vinovaţi. Asistenta are de văzut alţi pacienţi, de dus analizele în altă parte, duce bolnavii la explorări, munca nu înseamnă să stai 24 din 24 în salon“, a precizat dr. Florin Grămadă, medic primar neurochirurg şi purtător de cuvânt al spitalului.

Acesta recomandă familiei să facă o sesizare scrisă către conducerea unităţii medicale, pentru a se declanşa o anchetă internă, iar dacă se constată că personalul medical nu s-a purtat corespunzător, să fie luate măsurile necesare. Membrii familiei spun că intenţionează să meargă inclusiv la un medic legist pentru o expertiză medico-legală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri