anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Familia acuză tratamentul de la Neuro: „L-au răstignit pe tata“

GALERIE
barbat legat10barbat legat9barbat legat14barbat legat12
 • barbat legat10
 • barbat legat9
 • barbat legat14
 • barbat legat12
- +

Aşa declară fata unui bolnav de 78 de ani internat la Spitalul de Neurochirurgie. Purtătorul de cuvânt al spitalului arată că pacientul a fost legat de pat spre binele lui.

Familia unui bărbat în vârstă de 78 de ani reclamă modul în care a fost tratat acesta de către personalul medical din Spitalul Clinic de Urgenţe „Prof. dr. Nicolae Oblu“, după ce l-au găsit legat de mâini şi de picioare de pat, cu răni produse de strânsoare. Reprezentanţii unităţii medicale motivează că, probabil, bărbatul era agitat, şi aceasta era singura soluţie.

Familia lui Mihai Ghinghiloschi susţine însă că a fost efectiv „răstignit şi tratat ca un beţiv“, asta deşi bărbatul nu a mai pus gura pe alcool de zeci de ani, având o apartenenţă religioasă care nu permite astfel de vicii. Cu toate acestea, inclusiv în fişa de externare este menţionat printre diagnostice „fenomen de sevraj etanolic“.

Totul a început săptămâna trecută, când bărbatul, alături de copiii săi veniţi din străinătate, a plecat în vizită la o stână din zona Gura Humorului. Pentru că accesul auto până la destinaţie nu a fost posibil, fiind nevoie să urce pe jos, cei de la stână au propus să îl ducă cu o căruţă până sus.

Atunci când a ajuns la stână şi bărbatul se pregătea să coboare, calul s-a speriat şi a luat-o la goană către o prăpastie, iar bărbatul îşi mai aminteşte doar că a închis ochii, pierzându-şi cunoştinţa.

Accesul ambulanţelor nu era posibil, astfel că la locul accidentului au intervenit inclusiv echipe de salvamontişti până la sosirea elicopterului SMURD care urma să îl transporte la Iaşi.

„Din ce mi-au povestit surorile mele şi nepoţii care erau acolo, era lovit foarte tare la cap, curgea foarte mult sânge. Până să vină elicopterul şi să fie preluat au trecut cam două ore, până la urmă, a ajuns la Iaşi, unde a fost investigat şi operat. Ne-au zis atunci că trebuie să mai stea pentru supraveghere. Fratele meu a stat cu el, a aşteptat să îşi revină, era conştient, vorbea, chiar a şi mâncat. A stat până a doua zi cu el, iar când a venit acasă, a luat numărul cuiva din salon ca să putem să ştim de el. Când l-am sunat pe băiatul respectiv, ne-a zis că l-au mutat“, povesteşte Maria Ghinghiloschi, fiica acestuia.

Femeia spune că, după ce a aflat că tatăl său a fost mutat într-un alt salon şi pentru că nu mai ştiau nimic despre el, a plecat către Iaşi împreună cu sora şi cumnatul său. L-au găsit într-un alt salon, legat de pat de mâini, iar atunci când au întrebat personalul medical de ce s-a procedat astfel, li s-a spus că „este pentru binele său“.

„Când am intrat în salon, efectiv m-am îngrozit, tata era pe un pat, legat foarte, foarte strâns, cu amândouă mâinile de fierul de la pat şi cu un cearşaf peste piept, prins de subsuori, legat undeva sus. Picioarele le avea dezlegate atunci, dar are urme cum a fost legat foarte strâns. Era cumva răstignit. Am întrebat de ce au făcut asta şi mi-au zis că era violent, că a vrut să se arunce pe geam, că era beat. O spun sincer că el nu se putea ridica din pat, este foarte slăbit, trebuie inclusiv acum să îl ajutăm să se ridice, nu avea putere să facă nimic, iar el este un om al credinţei, asta ştiu sigur“, a mai spus fiica bărbatului.

Maria Ghinghiloschi mai spune că, atunci când a ajuns la spital, tatăl său nu se putea opri din plâns, susţinând că nici măcar o gură de apă nu a primit, deşi a stat legat de pat ore întregi.

„Avea buzele cu sânge, gura era albă în interior, el are şi probleme cu diabetul, nu putea nici să vorbească. Plângea şi ne întreba de ce nu am venit mai repede, însă nici nu bănuiam că este posibil aşa ceva într-un spital. Când şi-a mai revenit, ne-a zis că, de când a plecat fratele meu, l-au legat şi nu i-au dat nici apă toată noaptea, a şi leşinat de două ori. El are şi probleme cu picioarele, cu circulaţia, nu poate dormi de frig şi durere, aşa că e obişnuit să se mişte întruna ca să îşi pună sângele în mişcare. Pentru că era legat şi nu mai putea de durere, a început să ţipe. A recunoscut că a dat din picior când au vrut să îl lege, însă nu a vrut să bată pe cineva, nu avea nici putere să se ridice din pat“, a completat fiica acestuia.

Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie spun că această imobilizare a pacienţilor se face conform unui protocol, practicându-se în cazul persoanelor agitate care şi-ar putea face rău singure.

„Conform unui protocol, contenţia se face pentru o perioadă scurtă de timp, minute, ore şi probabil că membrii familiei au ajuns acolo când era în acea perioadă. Asistenta nu poate să stea mereu acolo, dacă pacientul se agită şi cade din pat noi suntem vinovaţi. Asistenta are de văzut alţi pacienţi, de dus analizele în altă parte, duce bolnavii la explorări, munca nu înseamnă să stai 24 din 24 în salon“, a precizat dr. Florin Grămadă, medic primar neurochirurg şi purtător de cuvânt al spitalului.

Acesta recomandă familiei să facă o sesizare scrisă către conducerea unităţii medicale, pentru a se declanşa o anchetă internă, iar dacă se constată că personalul medical nu s-a purtat corespunzător, să fie luate măsurile necesare. Membrii familiei spun că intenţionează să meargă inclusiv la un medic legist pentru o expertiză medico-legală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.