Familia Sturdza trebuie să primească milioane pentru un teren şi o clădire din Codrescu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Familia Sturdza trebuie să primească milioane pentru un teren şi o clădire din Codrescu

GALERIE
instanta
  • instanta
- +

Dreptul asupra imobilului a fost recunoscut de justiţie în urmă cu 8 ani. Cum pe terenul de lângă fosta Policlinică cu Plată s-au construit blocuri, urmaşii principelui Sturdza trebuia să primească depăgubiri. Comisia Naţională de Compensare a Imobilelor a susţinut că nu a putut calcula despăgubirile.

Curtea de Apel a făcut ieri un cadou de Crăciun de milioane urmaşilor principelui Mihail Sturdza. Până pe 24 decembrie, Comisia Naţională de Compensare a Imobilelor va trebui să calculeze despăgubirile ce se cuvin familiei Sturdza pentru fostele curţi boiereşti din Copou, confiscate în timpul regimului comunist.

Primele solicitări ale familiei Sturdza privitoare la fostele proprietăţi din zona Codrescu au fost respinse de autorităţile locale. În 2013 însă, justiţia a recunoscut dreptul prinţilor Sturdza la despăgubiri pentru un teren de 3.252 mp expropriat în 1946 în favoarea Universităţii şi pentru clădiri în suprafaţă totală de 1.596 mp. Acestea fuseseră demolate, peste ele construindu-se blocurile din apropierea fostei Policlinici cu Plată. Timp de cinci ani, dosarul privind proprietatea Sturdza nu a plecat însă de la Iaşi către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. O nouă acţiune în instanţă a fost demarată de prinţul Dimitrie Sturdza şi fiul acestuia, Ioan Eric, pentru soluţionarea problemei.

În faţa Tribunalului, reprezentanţii CNCI au explicat că despăgubirile nu pot fi calculate, întrucât nu este clară destinaţia pe care o aveau casele din Copou la momentul confiscării şi nici nu se poate stabili categoria de folosinţă a terenului. Prin urmare, nu se putea aplica grila notarială de evaluare. În plus, nu se cunoşteau nici detaliile constructive ale imobilului

Argumentul nu a fost acceptat însă de magistraţii Tribunalului, care au invocat termenul de maximum 5 ani acordat de lege pentru soluţionarea unui dosar. Prin urmare, despăgubirile ar fi trebuit calculate cel târziu până în 2018. Opinia judecătorilor Tribunalului a fost confirmată de Curtea de Apel, care a acordat un ultim termen de 30 de zile pentru determinarea cuantumului despăgubirilor

În momentul de faţă, un astfel de teren, în zona fostei Policlinici, nu este de găsit la vânzare, dar pentru 2.000 mp, de exemplu, în zona stadionului, se cer 500 de euro/mp pe un site de profil. Luând în calcul şi construcţiile de pe teren, evaluarea ar putea trece de 3 milioane de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.