anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Familia Sturdza trebuie să primească milioane pentru un teren şi o clădire din Codrescu

GALERIE
instanta
 • instanta
- +

Dreptul asupra imobilului a fost recunoscut de justiţie în urmă cu 8 ani. Cum pe terenul de lângă fosta Policlinică cu Plată s-au construit blocuri, urmaşii principelui Sturdza trebuia să primească depăgubiri. Comisia Naţională de Compensare a Imobilelor a susţinut că nu a putut calcula despăgubirile.

Curtea de Apel a făcut ieri un cadou de Crăciun de milioane urmaşilor principelui Mihail Sturdza. Până pe 24 decembrie, Comisia Naţională de Compensare a Imobilelor va trebui să calculeze despăgubirile ce se cuvin familiei Sturdza pentru fostele curţi boiereşti din Copou, confiscate în timpul regimului comunist.

Primele solicitări ale familiei Sturdza privitoare la fostele proprietăţi din zona Codrescu au fost respinse de autorităţile locale. În 2013 însă, justiţia a recunoscut dreptul prinţilor Sturdza la despăgubiri pentru un teren de 3.252 mp expropriat în 1946 în favoarea Universităţii şi pentru clădiri în suprafaţă totală de 1.596 mp. Acestea fuseseră demolate, peste ele construindu-se blocurile din apropierea fostei Policlinici cu Plată. Timp de cinci ani, dosarul privind proprietatea Sturdza nu a plecat însă de la Iaşi către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. O nouă acţiune în instanţă a fost demarată de prinţul Dimitrie Sturdza şi fiul acestuia, Ioan Eric, pentru soluţionarea problemei.

În faţa Tribunalului, reprezentanţii CNCI au explicat că despăgubirile nu pot fi calculate, întrucât nu este clară destinaţia pe care o aveau casele din Copou la momentul confiscării şi nici nu se poate stabili categoria de folosinţă a terenului. Prin urmare, nu se putea aplica grila notarială de evaluare. În plus, nu se cunoşteau nici detaliile constructive ale imobilului

Argumentul nu a fost acceptat însă de magistraţii Tribunalului, care au invocat termenul de maximum 5 ani acordat de lege pentru soluţionarea unui dosar. Prin urmare, despăgubirile ar fi trebuit calculate cel târziu până în 2018. Opinia judecătorilor Tribunalului a fost confirmată de Curtea de Apel, care a acordat un ultim termen de 30 de zile pentru determinarea cuantumului despăgubirilor

În momentul de faţă, un astfel de teren, în zona fostei Policlinici, nu este de găsit la vânzare, dar pentru 2.000 mp, de exemplu, în zona stadionului, se cer 500 de euro/mp pe un site de profil. Luând în calcul şi construcţiile de pe teren, evaluarea ar putea trece de 3 milioane de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.