Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Familia unui bărbat mort la Spitalul Sf. Spiridon acuză medicii că au greşit diagnosticul

GALERIE
Sfantul Spiridon Iasi
  • Sfantul Spiridon Iasi
- +

Familia unui bărbat de 81 de ani, care a murit la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, acuză medicii de malpraxis, afirmând că din cauza evaluării medicale greşite, bătrânului i-a fost amputat piciorul, pentru ca apoi să moară din cauza unei pneumonii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fiica bărbatului mort la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, Corina Muscă, a depus plângerea împotriva unităţii medicale, împotriva conducerii şi împotriva echipei de medici care, în perioada 3 ianuarie - 2 februarie 2019, a făcut analize şi, ulterior, l-au supus pe tatăl ei la o intervenţie chirurgicala pentru amputarea piciorului stâng

„În data de 3 ianuarie, tatăl meu, Petraru Iosif, a fost internat la Secţia de cardiologie a spitalului cu diagnosticul de <tromboză venoasă profundă>, stabilit de medicul de gardă din UPU. La internare, tatăl meu acuza dureri la genunchiul membrului inferior stâng, însă analizele efectuate indicau valori în limite normale. Pe baza unei evaluări superficiale i-a fost prescris şi administrat timp de cinci zile tratament (...), însă starea lui s-a agravat. După administrarea acestui tratament, rezultatele analizelor indicau valori schimbate în rău faţă de cele iniţiale, fapt care i-a determinat pe medici să afirme că <nu ştiu ce să mai facă pentru că situaţia îi depăşeşte>”, afirmă femeia.

Potrivit Corinei Muscă, în data de 6 ianuarie, medicii au luat în calcul şi varianta unui accident vascular motiv, astfel că au recomandat efectuarea unui computer-tomograf. Din interpretarea acestuia, s-a constatat că nu a fost vorba de un accident vascular.

„Pe data de 7 ianuarie, la insistenţele mele, deoarece tatăl meu era inconştient ca urmare a aplicării unui tratament defectuos cu calmante, somnifere şi multe alte medicamente pentru care nu s-au efectuat teste de compatibilitate, motiv pentru care acestea au dat reacţii adverse, a fost mutat în salonul de terapie intensivă din cadrul secţiei de cardiologie unde i s-a administrat în plus şi un tratament cu antibiotice deoarece avea febră. Urmare acestora, piciorul s-a inflamat, iar gamba s-a necrozat deoarece i s-au pus în mod eronat pături sub laba piciorului, lucru care nu a permis vascularizarea gambei”, a mai spus Corina Muscă.

În 8 ianuarie, cazul lui Iosif Petraru a fost preluat de un alt medic şi toate analizele au fost reluate, rezultatele arătând că diagnosticul stabilit iniţial era greşit, iar bărbatul suferise, de fapt, de ischemie pe aorta femurală.

Fiica bărbatului este de părere că dacă acest diagnostic era stabilit de la început şi tatăl ei ar fi fost tratat corect de la început, ar fi putut să îi fie salvat piciorul stâng care, ulterior, a fost amputat de la nivelul coapsei. Corina Muscă a amintit că în data de 26 ianuarie, constatând că tatăl său avea o respiraţie mai greoaie, a solicitat medicului de gardă investigaţii la plămâni, „pentru ca nu cumva să aibă o pneumonie”.

„Ulterior mi s-a spus că i-au fost făcute investigaţii la plămâni în UPU şi că nu are pneumonie. (...) Tatăl meu nu a mai putut fi salvat şi pe data de 2 februarie 2019 a decedat. (...) Conform certificatului constatator al decesului, tatăl meu a decedat din cauza unei bronhopneumonii şi unei insuficienţe cardio-respiratorii acute, care nu au fost descoperite de către echipa de medici înainte şi/sau după operaţie. Suspectez de asemenea că poate fi vorba şi de o infecţie intraspitalicească postoperatorie sau de la administrarea prea multor antibiotice şi că poate din acest motiv a fost trimis a doua - a oară la ATI. Consider că spitalul si echipa de medici se face vinovată de decesul tatălui meu întrucât nu imi pot explica cum aceştia au efectuat o operatie atât de complexă pe baza unor investigaţii şi analize incomplete şi superficiale", a mai spus fiica bărbatului de 81 de ani.

Aceasta a depus plângere la Colegiul Medicilor Iaşi. „Ceea ce urmărim noi, din reclamaţia de la noi, sunt abaterile disciplinare, ceea ce înseamnă abateri de la Codul Deontologic. Şi da, într-adevăr, s-a făcut o plângere, a fost analizată formal în Biroul Executiv, a fost admisă şi a intrat în comisia de jurisdicţie. Practic, această comisie va instrumenta ancheta disciplinară, lucru care înseamnă că vor fi audiate părţile implicate, se vor cere fişele de la spital şi se va numi cel mai probabil un expert independent, care nu este membru în Colegiul Medicilor Iaşi, după ce se vor strânge toate probele se va propune fie clasarea cazului, fie o sancţiune, apoi cazul va intra la Comisia Disciplinară, care e o comisie independentă a colegiului, unde sunt numiţi trei medici, care să analizeze ancheta disciplinară, ei putând cere şi probe suplimentare şi se va lua o decizie în final", a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

O anchetă este în desfăşurare şi la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. „La spital a ajuns o plângere şi este direcţionată la directorul medical şi la Consiliul de Etică”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon" Iaşi. De asemenea, este în curs şi o anchetă penală, fiica bărbatului mort în spital depunând o sesizare la Poliţia Iaşi. În dosar se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri