Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Familia unui vechi politician PSD din Iaşi, la ananghie. Soţia de 70 de ani, condamnată pentru un „tun” de 790.000 lei

GALERIE
Dinu_si_Maria_Apavaloaei
  • Dinu_si_Maria_Apavaloaei
- +

La aproape 70 de ani, soţia unui fost consilier judeţean PSD a dat ochi cu judecătorii din postura de inculpat. Maria Apăvăloaei a fost condamnată deja în primă instanţă pentru evaziune fiscală, prejudiciul calculat iniţial fiind de 790.000 lei. Contestaţia depusă de femeia de afaceri a ajuns pe masa magistraţilor Curţii de Apel. Spre deosebire de alte situaţii recente, Apăvăloaei nu va putea beneficia de prescrierea răspunderii penale, termenul de prescripţie împlinindu-se abia la începutul lui 2024.

Legenda FOTO: Maria Apăvăloaei alaturi de sotul ei Dinu, fost consilier judetean

Maria Apăvăloaei (FOTO) a fost trimisă în judecată în 2019, pentru fapte comise în perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016. Femeia a fost acuzată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal că, în calitate de administrator al SC Adems SRL Paşcani ar fi înregistrat în contabilitate un număr de 51 de achiziţii fictive făcute de la SC Klemas SRL Bistriţa. În acest mod, ea s-ar fi sustras de la plata unui impozit pe profit de 316.000 lei şi a TVA de 474.000 lei.

Atenţia anchetatorilor fusese atrasă de activitatea suspectă a 7 societăţi comerciale, printre care se aflau Adems SRL şi Klemas SRL. Prin conturile firmelor circulaseră în decurs de un an 2,4 milioane euro, banii respectivi fiind retraşi în numerar de persoane cu studii medii, despre care era greu de crezut că ar fi putut gestiona într-o perioadă scurtă sume atât de mari. Era practic vorba de un mecanism tip „suveică”, specific spălării de bani, în care sumele intrate în contul firmei erau scoase în aceeaşi zi, uneori în baza unor borderouri de achiziţii de fier vechi. Tot în aceeaşi zi, sumele retrase erau depuse în contul unei persoane fizice. Intermediarul care retrăgea banii îşi reţinea un comision. Pe de o parte, firmele erau devalizate, iar pe de altă parte, obligaţiile fiscale ale acestora erau micşorate artificial. După cum aveau să constate însă ulterior magistraţii Tribunalului, datele furnizate de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor nu au fost valorificate de anchetatori, care s-au rezumat la cele 51 de tranzacţii dintre Adems SRL şi Klemas SRL, în valoare de 2,45 milioane lei.

Înfiinţată în 1993, Adems SRL a fost într-o vreme un actor important pe piaţa produselor din lemn de tipul parchetului, mobilierului sau ferestrelor, având şi o secţie de producţie în Fântânele şi un magazin de prezentare mobilă în Paşcani. În 2015 ajunsese să aibă 113 salariaţi, pentru ca trei ani mai târziu să ajungă la doar 15 angajaţi, aflându-se acum în lichidare. Până în 2006, la conducerea firmei participase şi Dinu Apăvăloaei, retras după ce intrase în politică şi cei doi fii ai acestuia. După 2009, asociatul unic rămăsese Maria Apăvăloaei. Anchetatorii nu au putut prezenta totuşi o corelare certă între prăbuşirea activităţii firmei şi tranzacţiile fictive efectuate de Adems SRL. Consultând actele depuse la dosar, magistraţii au ajuns la concluzia că sumele plătite de Adems SRL pentru achiziţiile fictive de produse din lemn de la Klemas SRL au fost „cel mai probabil restituite inculpatei (direct sau indirect) sau unei alte persoane desemnate de aceasta, după oprirea unui mic comision”.

Expertiza dispusă de judecători în cauză a dus la reducerea semnificativă a prejudiciului de care a fost acuzată Maria Apăvăloaei. La data operaţiunilor fictive, societatea intrase deja pe pierderi. Prin urmare, în lipsa unui beneficiu nu se putea vorbi de diminuarea impozitului pe profit datorat statului. „Pentru a putea să fi condus la diminuarea impozitului pe profit pe care SC Adems SRL ar fi trebuit să-l plătească statului era necesar, ca o condiţie premisă, ca societatea să fi avut de plată un impozit pe profit derivat din celelalte activităţi comerciale desfăşurate. În speţă însă, prin înregistrarea celor 51 de facturi de achiziţie fictive nu a fost afectat impozitul pe profit pe care societatea ar fi trebuit să-l aibă de plată, întrucât aceasta înregistra deja pierderi şi indiferent de înregistrarea sau nu a acestor facturi SC Adems SRL nu avea şi nu ar fi avut de plată impozit pe profit, al cărui cuantum să şi-l diminueze în acest fel”, au apreciat magistraţii. Ca urmare, aceştia au reţinut ca prejudiciu doar o sumă de 441.000 lei aferentă TVA care ar fi fost datorată de Adems SRL dacă nu ar fi înregistrat facturile fictive.

În cadrul audierilor din faza de judecată, Apăvăloaei a negat categoric comiterea faptelor imputate, susţinând că cele 51 de tranzacţii fuseseră reale. Apărarea acesteia a fost respinsă însă de judecători, care au apreciat ca fiind în afara oricărui dubiu caracterul fictiv al achiziţiilor. Prejudiciul relativ redus, lipsa antecedentelor penale ale inculpatei, vârsta şi starea sa de sănătate i-au făcut pe judecători să aplice o pedeapsă relativ uşoară. Maria Apăvăloaei a fost condamnată la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Din prejudiciu au fost recuperaţi 6.501 lei. În vederea recuperării diferenţei, a fost pus sechestru pe o casă de 103 mp din Iaşi, un teren de 21.700 mp şi un altul de 5.000 mp din Todireşti. Apăvăloaei va avea de achitat şi suma de 30.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare efectuate de stat. Sentinţa a fost contestată, Curtea de Apel stabilind ieri următorul termen de judecată pe 15 decembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri