Familie de ieşeni căutată de toate băncile din oraş. Ce vor să recupereze bancherii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Familie de ieşeni căutată de toate băncile din oraş. Ce vor să recupereze bancherii

GALERIE
banci, acte false
  • banci, acte false
- +

Şase membri ai familiei au dus de nas zeci de funcţionari bancari din Iaşi, reuşind să obţină credite de la mai toate unităţile de bancare din oraş. Reţeaua era condusă de o femeie de 35 de ani, administrator la două firme, care şi-a băgat la înaintare mama, cumnata, sora, fratele şi un fin. După ce a obţinut banii, ţepara a fugit din ţară. A fost reclamată autorităţilor chiar de rude. Escrocii au fost trimişi ieri în judecată

O reţea infracţională constituită în familie a fost destructurată de procurorii ieşeni, care au trimis în judecată şase persoane acuzate că au înşelat mai multe bănci. Creierul operaţiunii, Simona Nadia Iacob (fostă Hristea), a fugit din ţară la scurt timp după ce a pus mâna pe o parte din bani. Ea va fi judecată în lipsă fiind pusă sub acuzare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Restul familiei sale, printre care mama, sora sau fratele, au fost şi ei trimişi în judecată.


Metodele


Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, activitatea infracţională a familiei Hristea, precum şi a unui afin, Maria Oana Teiu, s-ar fi derulat în perioada octombrie 2006 - martie 2008. Atunci, în calitate de administrator la SC Bya Style SRL şi Axxa Design SRL, Nadia Iacob le-a furnizat membrilor familiei sale mai multe documente necesare obţinerii unor credite bancare.
Femeia a întocmit acte false pe bandă rulantă, de la contracte individuale de muncă, cărţi de muncă până la adeverinţe de venit în care se consemna în mod fictiv remuneraţii primite de rudele sale la cele două firme.  Procurorii au menţionat că cele cinci persoane care au mers efectiv la bancă pentru a lua împrumuturi, ajutate de Iacob, au luat fiecare între unu şi patru credite cu o valoare totală de 275.000 de lei, 9.200 de euro şi 20.900 de franci elveţieni. Printre băncile prejudiciate s-au numărat BRD, BCR, Piraeus Bank, Millenium Bank etc.


Mama şi-a reclamat fiica


Pe 28 decembrie 2010, când pentru niciunul dintre credite nu începuse rambursarea, băncile au trimis somaţii către escroci, iar aceştia, pentru a crea aparenţa că nu au lucrat în complicitate cu Nadia Iacob, au formulat plângeri către autorităţi. Ei au menţionat atunci că ştiau că primesc credite cu acte false, însă s-au apărat spunând că nu ar fi beneficiat de sumele încasate fraudulos. Una dintre persoanele care a denunţat-o pe Iacob a fost şi mama acesteia, Tatiana Hristea, de 64 de ani. Femeia a primit, pe 1 februarie 2008, un credit bancar la BCR, în valoare de 60.000 de lei, după ce fiica sa a consemnat în acte că e funcţionar la una dintre firmele ei. În aceeşi perioadă, Hristea a mai obţinut un credit şi de la Millenium Bank, după ce fiica sa a precizat că ar fi contabilă. „Inculpata a declarat că nu a lucrat niciodată la Bya Style (firma pe numele căreia primise actele necesare creditării) şi că la începutul anului 2008 fiica sa a luat-o şi a dus-o în mai multe locuri unde a semnat diferite documente fără a le citi şi fără a întreba nimic, întrucât a avut încredere în fiica sa“, a precizat Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunal.


La rândul său, fratele Nadiei Iacob, Iulian Hristea, a obţinut credite bancare la Piraues Bank, HVB Ţiriac sau Bank Leumi după ce în acte sora sa a precizat că lucrează ca instalator sau ca director general la firmele ei. Nadia Iacob s-ar afla în prezent în Anglia, ea mai fiind condamnată în 2012 pentru fapte similare. Băncile prejudiciate s-au constituit parte civilă împotriva escrocilor sperând să-şi recupereze banii cu ajutorul instanţei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.