Familii ruinate de casele de vis

vineri, 19 octombrie 2012, 19:44
2 MIN
 Familii ruinate de casele de vis

Au crezut ca isi vor realiza casele la care visau si au renuntat la apartamente sau au facut credite uriase, iar acum au ajuns sa nu mai poata rambursa imprumuturile sau sa nu mai aiba unde sta.

Mirajul construirii unei case i-a cuprins pe botosaneni in 2007-2008, insa a continuat si ulterior intr-un ritm mai scazut. Unii au ales sa-si vanda apartamentele pentru a cumpara un lot de casa, iar altii au apelat la banci garantand cu terenul viitoarei constructii. Multe case nu au mai putut fi finalizate, dupa ce costurile au depasit estimarile. Zeci de imobile din jurul orasului sunt abandonate in diferite stadii de constructie. Pentru a iesi din impas, proprietarii au scos casele la vanzare cu preturi cuprinse intre 30.000 si 70.000 de euro si accepta si schimburi cu apartamente.

Statisticile arata ca numarul locuintelor finalizate a scazut de la 309 in primul semestru din 2011 la 233 in aceeasi perioada din acest an.

Locuinte imposibil de vandut

Agentii imobiliari spun ca piata este blocata, printre putinele tranzactii care se realizeaza fiind schimburile de imobile, insa nu la nivelul ofertei. „Piata sufera de lipsa banilor lichizi, iar bancile au stopat creditele din 2008. Acum se perfecteaza aceste schimburi care au devenit o moda dupa declansarea crizei", a declarat Florin Aionitoaie, agent imobiliar.

Asta in conditiile in care proprietarii de case nefinalizate sunt acum presati si de bancile la care au credite, mai ales ca acestea intampina dificultati mari in valorificarea imobilelor. Pe langa faptul ca este extrem de greu de gasit un cumparator, acesta incearca sa scada cat mai mult din pret invocand faptul ca ar fi gandit altfel proiectul casei.

Presiuni pe piata imobiliara ar putea aparea si din partea furnizorilor de utilitati, mai ales ca datoriile cresc alarmant. In aceasta situatie s-ar putea ajunge din nou la executari silite, iar afluxul de apartamente si case scoase la vanzare este de asteptat sa aduca o scadere a preturilor.

Tranzactii blocate si de preturile nejustificate

In ciuda acestui context imobiliar preturile nu au scazut foarte mult. Chiar daca aparent valoarea in euro a imobilelor a scazut, devalorizarea leului face ca diminuarea sa nu fie considerabila.

Potrivit agentiilor imobiliare, garsonierele costa intre 12.000 si 24.000 de euro, iar apartamentele cu doua camere intre 18.000 si 32.000 de euro. Preturile apartamentelor cu trei camere oscileaza intre 25.000 si 50.000 de euro, iar al celor cu patru camere intre 30.000 si 60.000 de euro. Pretul variaza in functie de zona, etaj si imbunatatiri.

In privinta caselor, in special in zonele limitrofe municipiului, sunt foarte multe oferte. Preturile variaza intre 50.000 si 150.000 de euro.

– Marian ROTARIU

mrotaru@monitorulbt.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii