Fang Fang – Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Fang Fang – Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină

GALERIE
avanpremiera_704
  • avanpremiera_704
- +

„Suplimentul de cultură“ publică în avanpremieră un fragment din volumul Wuhan. Jurnal dintr-un oraş în carantină, de Fang Fang, care va apărea în curând la Editura Polirom.

 

– Fragment –

27 ianuarie 2020
Nu avem suficiente măşti de protecţie.

Aş vrea să-mi exprim iarăşi gratitudinea pentru toţi cei care şi-au arătat sprijinul şi preocuparea faţă de ceea ce se întâmplă în Wuhan, dar şi pentru locuitorii oraşului.
Deocamdată, majoritatea indivizilor nu-şi bat capul prea tare cu problemele majore. În cele din urmă, la ce bun să-ţi faci griji pentru astfel de probleme? Cei mai mulţi dintre cei neinfectaţi se străduiesc să rămână optimişti.
Unul dintre aspectele care îi preocupă mai mult pe cetăţeni este că în clipa de faţă lipsesc măştile de protecţie. Am văzut online un reportaj despre un bărbat din Shang­hai care s-a dus la farmacie să-şi cumpere o mască şi acolo a aflat că preţul era umflat cu 30 de yuani per bucată. Tipul s-a înfuriat într-un asemenea hal din cauza scumpirii, că şi-a pierdut cumpătul şi a început să ţipe la vânzători. A înregistrat toată discuţia cu telefonul mobil. Până la urmă, a cumpărat câteva măşti, dar a insistat ca farmacia să îi dea o chitanţă ca să poată dovedi cât de exagerat era preţul impus clienţilor. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin cap să fac aşa ceva, ba chiar îi admir curajul.
Aceste măşti de unică folosinţă sunt utilizate un timp scurt, iar oamenii le aruncă rapid. Conform profesioniştilor în domeniul medical, doar măştile de tip N95 sunt eficiente atunci când vine vorba de a împiedica răspândirea virusului. În realitate însă, e imposibil să pui mâna pe tipul ăsta de măşti. Cele puse în vânzare online sunt epuizate. Unul dintre fraţii mei a fost mai norocos: vecinii lui au nişte rude care le-au trimis peste o mie de măşti N95! (Probabil că au numeroase rubedenii!) Au oferit familiei fratelui meu zece bucăţi. „Vezi, mai există pe lume oameni cumsecade“, mi-a spus frate-meu. Dar fratele cel mare n-a fost la fel de noro­cos – n-a putut să facă rost nici măcar de o singură mască N95.
N-are decât nişte măşti de unică folosinţă aduse de nepoată-mea. Dar ce poţi să faci când aprovizionarea e limitată? Singura opţiune este să le speli şi să le dezinfectezi cu fierul de călcat înainte de a le refolosi. De fapt, situaţia e vrednică de milă. (Apropo, nepoata mea voia să anunţ pe Weibo că încă n-a primit nici o confirmare a datei la care cetăţenii singaporezi vor fi evacuaţi din Wuhan.)
Mă descurc cam la fel ca până acum. Trebuia să vizitez un pacient în spital pe 18 ianuarie, dar nu puteam să merg decât dacă purtam mască de protecţie. N-aveam însă la îndemână nici una. Apoi mi-am amintit că Xu Min, fostul meu coleg de clasă, îmi dăduse o mască la jumătatea lui decembrie, când făcusem o vizită în Chengdu, ca să mă protejez împotriva poluării de acolo. Probabil că aerul din Wuhan nu-i cu mult mai curat decât cel din Chengdu, iar eu eram obişnuită de atâta vreme să respir un aer de proastă calitate, încât n-am purtat-o niciodată. Mulţumită lui, am găsit o cale să scap de problema asta. Și s-a dovedit a fi, de fapt, o mască de tip N95! Am purtat-o la spital, la aeroport, ba chiar şi când m-am dus să cumpăr măşti de protecţie! Pentru că n-am avut de ales, am purtat aceeaşi mască zile în şir.
Acasă am şi un căţel în vârstă de şaisprezece ani. În după-amiaza zilei de 22, am descoperit deodată că am rămas fără hrană pentru câini. Am sunat imediat la magazinul pentru animale de companie ca să fac o comandă şi m-am gândit că, dacă tot ies pe-afară, aş putea să cumpăr şi câteva măşti în plus.
M-am dus la farmacia locală de pe Strada Dongting (nu voi trece aici numele farmaciei), unde aveau câteva măşti N95 în stoc, dar le vindeau cu 35 de yuani bucata (cu cinci yuani mai mult decât acea farmacie din Shanghai!). O cutie cu douăzeci şi cinci de măşti costa 875 de yuani. I-am întrebat cum puteau să fie atât de lipsiţi de inimă încât să-şi stoarcă de bani clienţii în vremuri ca acestea. Gestionarul mi-a explicat că furnizorii crescuseră preţurile, aşa că nu aveau altă opţiune decât să le mărească şi ei la rândul lor. Deoarece măştile sunt o necesitate, eram pregătită să cedez şi să iau măcar câteva, chiar şi la acel preţ piperat. Aşa că era cât pe ce să cumpăr patru măşti, când am descoperit că proveneau dintr-o cutie de mari dimensiuni, nefiind ambalate individual; observând că vânzătoarea le scoate cu mâinile goale din cutie, am decis că, până la urmă, aş face mai bine să nu le cumpăr. E de preferat să nu porţi mască deloc, decât să porţi una care nu a fost mânuită în condiţii igienice.
În ajunul Anului Nou Chinezesc, am ieşit din nou afară ca să încerc să cumpăr câteva măşti, dar toate farmaciile erau închise. Singurele magazine rămase deschise erau o mână de buticuri micuţe de familie. Am găsit câteva măşti N95 la vânzare într-unul dintre ele; erau nişte măşti gri produse de firma Muntele Yimeng, fiecare dintre ele având ambalaj separat. Zece yuani bucata. Am cumpărat patru. De abia atunci am putut, în sfârşit, să scot un oftat discret de uşurare.


CARTEA

Cele şaizeci de însemnări zilnice care compun jurnalul lui Fang Fang alcătuiesc un raport detaliat despre evoluţia epidemiei de coronavirus din Wuhan, începând din ziua apariţiei primului caz, până la momentul ridicării carantinei instaurate în oraş. Confuzia locuitorilor, deprimarea, sufe­rinţa, frica, durerea sufletească a numeroaselor familii care i-au pierdut pe cei dragi, lupta în­dârjită cu boala şi sacrificiile locuitorilor supuşi unor restricţii severe vreme îndelungată, toate aceste aspecte îşi găsesc locul în con­semnările, uneori polemice, pe care autoarea le postează zi de zi pe internet, în pofida unei cenzuri acerbe ce ar fi dorit ca textele lui Fang Fang să nu ajungă la sutele de milioane de cititori. Totodată, jurnalul reprezintă o critică aspră adresată autorităţilor, care au amânat nepermis de mult luarea unor măsuri ferme, au ascuns adevărul şi au dezinformat populaţia sau au acţionat greşit, din nepricepere ori din raţiuni politice meschine, provocând astfel o adevărată tragedie pentru cei peste nouă milioane de locuitori din Wuhan. În felul acesta, jurnalul reprezintă şi un apel la responsabilitate şi altruism, fără de care nenorocirile de genul celor de la Wuhan – ce au afectat ulterior întreg mapamondul – se pot repeta oricând.

AUTOAREA

FANG FANG (n. 11 mai 1955, Nanjing) este una dintre cele mai prestigioase scriitoare ale literaturii chineze contemporane. A urmat cursurile de literatură chineză la Universitatea din Wuhan. A început să scrie poezie în 1975, iar în 1982 îi apare primul roman. Romanele, povestirile şi eseurile ei au fost traduse în diverse limbi şi au primit importante premii naţionale. Este considerată o reprezentantă de seamă a curentului neorea­list chinez. Ultimul ei roman, (Ruan mai, trad. literală Înmormântare moale), a primit Premiul Luyao pentru Literatură în 2016, dar a stârnit numeroase critici interne, fiind considerat subversiv prin modul în care sunt prezentate dramele uma­ne din timpul reformei agrare înfăptuite în anii 1950 de Partidul Comunist Chinez condus de Mao Zedong. În urma atacurilor critice concertate, romanul a fost retras din librării.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.