anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Fantoma „Dexia“ bântuie justiţia. DNA a clasat încă o dată dosarul creditului luat de Primărie

GALERIE
primaria iasi
 • primaria iasi
- +

Dosarul creditului bancar contractat de Primăria Iaşi de la Banca „Dexia“ a ajuns din nou în instanţă, după ce DNA Bucureşti a dispus, pentru a doua oară, clasarea sa. O decizie este aşteptată peste câteva zile 

O nouă clasare în dosarul de la DNA Bucureşti privind modul de cheltuire a creditului pe 20 de ani obţinut de municipalitatea ieşeană, în 2006, de la Banca „Dexia“. Procurorii bucureşteni au decis să clasaze dosarul după ce au ajuns la concluzia că nu pot întocmi un rechizitoriu în acest caz. Cel care a depus plângerea în acest caz, omul de afaceri ie­şean Sorin Ionescu, fost consi­lier local PDL, nu este însă de acord cu soluţia şi a contestat-o la Tribunalul Iaşi. Judecătorii au analizat solicitarea de redes­chidere a dosarului, urmând ca, săptămâna viitoare, pe 2 august, să se pronunţe în acest caz. 

Ce conţine dosarul 

În luna mai 2015, Tribunalul Iaşi lua decizia de a admite plân­gerea împotriva soluţiei de cla­sare a DNA din dosarul „Dexia“. Judecătorii stabileau că cer­cetarea procurorilor ar fi fost incompletă, aceştia neadministrând toate probele solicitate de reclamanţi. 

Dosarul fusese clasat iniţial în septembrie 2014, de procurorul Ana Dana, de la DNA, care a invocat că nu se poate reţine o infracţiune în sarcina primarului Iaşului întrucât nu se poate demonstra existenţa unui prejudiciu. „Întrucât în niciunul dintre cazuri mai sus prezentate (n.r. - lucrările efectuate din fon­­duri de la DEXIA) nu au rezultat indicii privind produ­cerea vreunui prejudiciu sau a unei alte situaţii dintre cele prevăzute de art. 297 CP, se va dispune clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000, raportat la art 297 din CP (n.r. - abuzul în serviciu)“, se preciza în rezoluţia de clasare a dosarului de la DNA.

S-au asfaltat 120 de străzi

Creditul contractat de Pri­măria Iaşi de la Dexia, până în 2028, a fost folosit pentru mo­dernizarea a 120 de străzi din municipiu. În raportul ANAF, întocmit în 2011, se arăta că mai multe lucrări ar fi fost acordate unor firme fără licitaţie. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor şi deficienţe cu privire la organizările de şantier. 

„Din analiza actelor şi documentelor referitoare la obiectivul de investiţii «Proiectare şi execuţie lucrări de modernizare străzi în municipiul Iaşi, etapa I» s-a constatat că, în perioada iulie 2007 - decembrie 2009, au fost decontate de către Mu­nicipiul Iaşi cheltuieli cu organizarea de şantier fără a exista documente justificative. Exe­cutanţii au determinat cheltuieli cu organizarea de şantier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situaţiilor de lucrări prezentate la decontare, fără a prezenta situaţii de lucrări aferente organizării de şantier sau alte documente care să ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizării de şantier“, se arata în raportul respectiv. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.