Fantoma de la Opera Iași bântuie din nou: proiectul promis rămâne fără formă și fără licitație

luni, 17 februarie 2025, 03:11
4 MIN
 Fantoma de la Opera Iași bântuie din nou: proiectul promis rămâne fără formă și fără licitație

Terenul e alocat de doi ani, Guvernul promite 80 de milioane de euro, dar niciun concurs de proiecte și nicio licitație nu au fost lansate până acum. Cum arată proiectul similar într-un oraș de două ori mic decât Iașul.

Viitorul sediu al Operei Naționale Iași e încă în stadiul de propunere fără formă. Ultimul semn de progres datează din ianuarie, când directorul Unității de Management a Proiectului din Ministerul Culturii a venit la Iași, unde, împreună cu primarul municipiului, cu directorul Operei și cu directorul Complexului Muzeal Moldova, a vizitat amplasamentul pus la dispoziție pentru acest obiectiv de investiții.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Amintim că, în urmă cu doi ani, a fost identificat un teren în curtea societății de apă ApaVital SA, pe care să fie edificată construcția. Până atunci, fără niciun orizont, fuseseră vehiculate mai multe zone, de la terenul abandonat aflat la intersecția străzilor Anastasie Panu și Elena Doamna, la ruinele Școlii „Vasile Pavelcu”, vizavi de Teatrul Național, și la cinematograful Trianon (Republica, după vechiul nume) ce ar fi urmat să fie extins până sub zidurile Bisericii Mitocul Maicilor.

Un edificiu emblematic pe un spațiu mai mic de un hectar

Așa s-a ajuns la suprafața de 12 mii mp din Copou, care între timp s-a redus la 9,5 mii mp, circa jumătate urmând să fie ocupată de viitoarea clădire. În comparație, amprenta la sol a viitoarei săli polivalente este de 13 mii mp, iar a celui mai nou terminal de pasageri de la Aeroportul Iași, 10 mii mp. Clădirea Teatrului Național, unde funcționează astăzi și Opera Națională Română, ocupă o suprafață la sol de aproximativ 4 mii mp, cu un spațiu fără perspectivă în jur, o parte din acest spațiu fiind ocupat de „Teatrul la Cub”.

Citiți și: Pune în pericol noul sediu al Operei rezervorul de apă din Copou? „Nu”, spune Ministerul Culturii

În luna aprilie a anului trecut, guvernul a consfințit printr-o hotărâre transferul terenului din administrarea județului în cea a statului, respectiv a Ministerului Culturii. Lucrurile s-au oprit acolo, deși, în preajma istoricei hotărâri de guvern, directorul din minister venit în inspecție la Iași luna trecută declara într-un interviu la Radio România Actualități că „teatrul nou din Iași” era deja în licitație pentru proiectare. De fapt, până la proiectare, ar trebui ca reprezentanții Operei ieșene să finalizeze nota conceptuală și tema de proiectare, apoi să fie lansat concursul de soluții privind proiectarea pe baza celor două documente.

Cultura, la secret

O solicitare adresată cu aproape o lună în urmă de „Ziarul de Iași” Ministerului Culturii privind mersul proiectului a rămas fără răspuns. Nici măcar interpelări venite din partea unor foști sau actuali parlamentari nu au stârnit reacția fostului, respectiv a actualului ministru al Culturii. Ministerul menționat este instituția care s-a angajat să ridice noua clădire, în baza unui împrumut contractat deja de ceva vreme. Este vorba, în total, de 80 de milioane de euro.

Citiți și: Ce facem în locul stadionului din Copou? Am întrebat 9 arhitecți și politicieni candidați la Primărie. Răspunsuri surpriză

Dacă, la construirea terminalului de pasageri T4, au fost unele voci care au reclamat lipsa unui concurs de proiecte, în cazul viitorului sediu al Operei încă nu s-a ajuns în această etapă. Mai mult decât atât, nici amplasamentul relativ înghesuit între rezervorul de apă al ApaVital și casele din zonă nu a stârnit discuții până acum.

Cum va arăta sediul Operei dintr-un oraș pe jumătate cât Iașul

Între timp, în Kosovo – un stat mare cât două județe din România, desprins din Serbia cu 25 de ani în urmă – a trecut deja la nivelul următor. În capitala Priștina, care e jumătate cât Iașul, guvernul tocmai a atribuit proiectarea viitoarei clădiri a Teatrului de Operă și Balet unei cunoscute firme de arhitectură, Bjarke Ingels Group – BIG.

Primele randări ale imobilului cu o capacitate de 1.200 de locuri a principalei săli de spectacole sunt impresionante. Clădirea cu o linie arhitectonică deosebită va fi ridicată într-un loc deschis, o piață publică, de remarcat fiind acoperișul ondulat ce va fi acoperit cu țigle-panouri fotovoltaice. Dacă proiectarea în sine va costa 2,5 milioane de euro, construcția propriu-zisă a fost evaluată în primă fază la peste 50 de milioane de euro. Ea ar urma să înceapă anul viitor, în așa fel încât edificiul să fie finalizat în 2028.

Etichete: cladire, opera iasi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii