anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Fapte pentru Iași: Guvernul deblochează marile proiecte de infrastructură ale Iașului! (P)

GALERIE
alexe 2alexe 1
 • alexe 2
 • alexe 1
- +

Vizita Ministrului Transporturilor, Lucian Bode, la Iași a însemnat lansarea oficială a termenelor guvernamentale pentru autostrăzile A7 şi A8, respectiv anunţarea demarării lucrărilor la obiectivul 4 al centurii ocolitoare a Municipiului Iaşi, dar şi proiectul trenului metropolitan Iaşi.

Împreună cu ministrul transporturilor și oficiali din cadrul ministerului, însoțiti de primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, de primarul comunei Miroslava,  Dan Nița, primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu și Ioan Alexa, reprezentantul comunității din Podu Iloaiei, am întreprins o serie de vizite de lucru în zonele cu cele mai stringente probleme de infrastructură rutieră, pentru a vedea situaţia din teren şi a traficului din arealul drumului european E85, dar şi obiectivele de investiţii de pe traseul viitoarei autostrăzi şi a centurii ocolitoare a Municipiului Iaşi.

Avem la Podu Iloaiei 'emblema' administraţiei PSD, monumentul neputinţei şi ignoranţei social democrate, căci de ani de zile este cartoful fierbinte al traficului din judeţ, dar nici primarul PSD de acolo, nici actualul preşedinte al Consiliului Judeţean nu au făcut niciun demers concret pentru a identifica şi implementa soluţii concrete.

Sunt tot mai multe zilele când pentru a tranzita oraşul Podu Iloaiei, ai nevoie de multă răbdare, nervi de oţel şi un răgaz de 40-60 de minute, deşi ai de parcurs 6 km. Tot mai multe blocaje rutiere care sufocă efectiv oraşul!

Este o situaţie disperată atât pentru localnici, cât şi pentru cei sunt în trecere!

Devine tot mai evident că multe sectoare de pe E583 sunt incapabile să preia tot traficul rutier! La Sârca, la Podu Iloaiei şi în interiorul multor localităţi avem nevoie fie de extinderi, fie de rute ocolitoare, alternative, care să preia o parte din volum şi să asigure deplasarea în condiţii de maximă siguranţă şi într-un timp rezonabil!

După 8 ani în care, inexplicabil, a stat în sertarele Ministerului Transporturilor, Obiectivul IV al Centurii Ocolitoare a Municipiului Iași, respectiv Rond Uricani - penetrare capăt Dacia, va fi deblocat și finanțat.

În noiembrie 2020, va fi posibilă licitarea lucrărilor de execuţie la acest tronson, urmând ca lucrările efective de execuţie să înceapă în primele luni ale lui 2021. Având în vedere că acestea vor avea ca termen 12 luni, se poate anticipa ca la sfârşitul anului viitor să existe o nouă poartă de intrare în municipiu.

Mai mult, soluția tehnică propusă în 2010 este depășită, fapt pentru care noutatea este că obiectivul 4 va avea două benzi pe sens şi nu una cât era până acum în plan.

Iată cum un proiect care stagnează din 2012 a fost urnit în câteva luni, demonstrându-se că atunci când există voinţă politică şi cooperare a autorităţilor locale şi centrale, proiectele pot fi puse în mişcare.

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode a comunicat că pentru autostrada Unirii, pe secţiunea Târgu Mureş - Târgu Neamţ s-a acordat o extensie de timp de 6 luni. Asta înseamnă că la începutul anului 2021 avem finalizată revizuirea studiului de fezabilitate, etapa următoare fiind cea de scoatere la licitaţie. Pentru secţiunea Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, am anunţat astăzi transmiterea către ANAP a documentaţiei, vom urca în ŢICAP anunţul pentru revizuirea SF şi întocmire proiect tehnic, astfel încât, după această etapă, să putem să scoatem la licitaţie execuţia. În condiţiile în care procedurile sunt în linie dreaptă şi nu avem parte de contestaţii, anul 2027, din punctul nostru de vedere este anul în care autostrada Unirii ar trebui să fie finalizată.

Este încă o veste bună pentru regiunea Moldovei, după  deblocarea proiectului podului de la Ungheni în doar trei luni, în cadrul a două întâlniri dintre Ministerul Mediului şi CNAIR, acestea regăsindu-se în OUG 101/2020 care modifică şi completează legea autostrăzii Unirii.

Îmi doresc enorm, pentru a reuși conectivitatea cu A7 și A13 ca lucrările pentru A8 să înceapă de la Ungheni spre Iaşi şi Tg Mureş pentru a rezolva astfel problema aglomerărilor de la Podu Iloaiei, Târgu Frumos şi centura Paşcani.

Este cert că Iaşul nu se mai poate dezvolta cu infrastructura pe care o are în prezent, iar eu şi cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, suntem hotărâţi să rezolvăm aceste probleme de infrastructură pe care astăzi le are Moldova", a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului și candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Iași.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.