Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fără bani şi cu temele nefăcute, Primăria nu poate licita pentru terenul de 5.000 mp din Păcurari

GALERIE
sedinta_CL_Iasi
  • sedinta_CL_Iasi
- +

Un parc se naşte greu, dacă nu deloc, la Iaşi. Consiliul Local (CL) a respins ieri ideea ca Primăria să participe la o licitaţie pentru achiziţia unui teren de 5.000 mp, în Păcurari, cu scopul „unei amenajări de interes public”. Proiectul i-a pus în încurcătură pe consilieri: timp de mai bine de o oră, au dezbătut tehnici legislative şi economice fără a ajunge la un consens. 

Consecvent, de la început, a fost primarul Mihai Chirica: edilul a afirmat că nu există o „cale clară şi legală” prin care Primăria să participe la licitaţia cu strigare organizată de administratorul judiciar al RADEF. În schimb, primarul a vehiculat ideea unei exproprieri în interes public şi a susţinut că inclusiv el vrea parc pe acel teren.

Punctul culminat al discuţiilor a fost intervenţia secretarului general al municipiului care a anunţat că nu va da aviz de legalitate pe proiect. Motivul? Anterior, în plen, s-a aflat că, de fapt, nu existau bani alocaţi pentru o astfel de achiziţie. După intervenţia secretarului, consilierii locali, în cea mai mare parte a lor, nu au mai susţinut proiectul, chiar dacă se numărau (sau nu) printre iniţiatori.

Un singur milion de lei era disponibil pentru o achiziţie de minim 3,8 mil. lei

În ciuda afirmaţiilor primarului Chirica („nu banii sunt problema, ci calea legală”), consilierii locali au avut surpriza să afle, după mai bine de o oră de discuţii, că executivul Primăriei anticipase un necesar de fonduri în valoare de un milion de lei. Asta în condiţiile în care licitaţia cu strigare de mâine are un preţ de pornire de 3,8 milioane lei. Pe ultima sută de metri, unii consilieri au încercat să găsească în fondul de rezervă restul de finanţare, dar şefa Finanţelor locale le-a transmis că mai erau disponibili doar 2,5 milioane lei.

După acest moment, al constatării lipsei de finanţare, secretarul municipiului a anunţat că nu va da proiectului aviz de legalitate. De cealaltă parte, în intervenţiile lui, primarul Chirica a subliniat de la bun început că, procedural, nu a identificat o soluţie clară prin care municipalitatea să poată participa la licitaţie. „O autoritate publică poate deveni proprietara unui bun imobil prin procedură de expropriere sau cumpărare, la propunerea vânzătorului, nu prin participare într-o procedură de licitaţie pe piaţa liberă, nu permite acest lucru, nu avem noi cum să participăm acolo”, a spus, printre altele, primarul Chirica. Totuşi, unii dintre consilierii locali, cei care sunt jurişti sau avocaţi de profesie, nu au împărtăşit aceeaşi părere cu edilul: Eduard Boz (coleg de partid cu primarul în PNL), Mihai Gavril (PSD) şi Diana Finkelstain (USR) nu au văzut, în mod neapărat, probleme de legalitate în participarea Primăriei la licitaţie. Dar, lipsa finanţării, i-a determinat, cel puţin pe primii doi, să nu mai sprijine proiectul.

Consilieri din toate partidele au susţinut, iniţial, proiectul

Ideea participării la licitaţie a fost sprijinită iniţial de consilieri din toate partidele. În desfăşurarea discuţiilor, unii dintre ei şi-au retras sprijinul, pentru ca apoi să revină şi pentru ca în final să se abţină. Confuzia a fost generată de numeroasele intervenţii pe tema legalităţii participării Primăriei, precum şi pe vicierea de la bun început a licitaţiei întrucât Consiliul Local este obligat să aprobe şi o sumă pentru achiziţie, iar aceste fonduri trebuie să figureze şi în proiectul de hotărâre.

Dar, fiind o licitaţie cu strigare, ceilalţi competitori ar fi plecat din start cu un avantaj deoarece ar fi ştiut suma alocată de Primărie pentru achiziţie. Această dilemă, a stabilirii unui prag minimal sau maximal, a acaparat o bună parte din discuţiile din plen pentru ca, în final, consilierii să afle că nici măcar bani pentru preţul de pornire nu erau disponibili. „Ce mascardă penibilă, ce bătaie de joc la adresa bunului-simţ! Practic, Mihai Chirica a îngropat proiectul în mod intenţionat, după ce în ultimele zile a spus peste tot că îl susţine. Acum a lansat ca soluţie ideea exproprierii. O altă fumigenă”, a comentat consilierul USR Răzvan Timofciuc, cel care a provocat discuţia pe tema achiziţiei terenului la nivelul CL şi a propus un proiect de hotărâre în acest sens. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri