anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Fără dezbatere

GALERIE
claudiu raus
  • claudiu raus
- +

De ce nu vrea Mihai Chirica dezbatere? Ca să nu ne uităm ca la circ şi să mâncăm seminţe, cum spune? Nu: e vorba de altceva…

1960, Statele Unite ale Americii, campanie electorală pentru alegerea noului lider de la Casa Albă. Candidatul republican Richard Nixon, vicepreşedinte în funcţie, se lăfăia în sondaje, în faţa mult mai tânărului şi puţin experimentatului senator democrat de Massachusetts John F. Kennedy. Urmează un moment istoric: prima dezbatere electorală televizată din lume. O dezbatere care a durat sub o oră, 53 de minute, dar a fost vizionată de un număr record de americani: 66,4 milioane. În două zile în America se întâmpla al doilea moment istoric, după ce tânărul Kennedy îl spulberă practic pe veteranul Nixon: o dezbatere electorală avea să răstoarne, în premieră absolută, un rezultat mai mult decât previzibil.

25 septembrie 1988, o nouă campanie pentru alegerea preşedintelui SUA. Candidaţi: discretul vicepreşedinte republican cu alură de spion George Bush, fost director CIA, şi mult mai notoriul guvernator democrat Michael Dukakis, un excelent orator al scenei politice americane a vremii. Toate sondajele îl dădeau câştigător pe ultimul. Urmează, în ultimele zile de campanie, două întâlniri televizate care aveau să intre în istorie. Ambele sunt dominate autoritar, prin competenţă şi seriozitate indiferent de domeniu, de George Bush. Rezultatul avea să fie unul năucitor pentru democraţi: Bush - Dukakis, 53,4% la 45,6%.

1996, România. Ion Iliescu şi Emil Constantinescu se confruntau pentru a doua oară într-un tur 2 al alegerilor prezidenţiale. O confruntare mai curând ternă, dar cu un final incendiar. Cei doi trebuiau să-şi pună reciproc câte o întrebare de încheiere. Când i-a venit rândul, Constantinescu a zâmbit, a făcut o pauză, apoi a arătat cu degetul: Credeţi în Dumnezeu, dle Iliescu? A urmat o bolmojeală despre Biserică, despre liber-cugetătorism, despre societatea modernă etc., una din care toţi care aveau de lămurit ceva au făcut-o pe deplin. Mulţi sociologi au afirmat ulterior că acel moment a produs răsturnarea, oferindu-i candidatului CDR o victorie nesperată, deşi la limită.

Decembrie 2009, turul doi al alegerilor prezidenţiale din România. Toate sondajele îl creditau pe candidatul PSD Mircea Geoană câştigător net, cu 53-56%, în faţa candidatului dreptei, Traian Băsescu. Are loc prima şi ultima confruntare electorală televizată a celor doi. „Geoană putea să câştige, dacă reuşea să evite o dezbatere cu Băsescu. Cred că câştiga, pentru că avea un avans considerabil”, spune sociologul Sebastian Lăzăroiu, atunci în echipa de campanie a lui Băsescu. De altfel, acesta mai spune că echipa lui Geoană de asta a şi acceptat o confruntare: stăteau prea bine în sondaje şi erau siguri că nu riscă nimic. La finalul întâlnirii, Băsescu aruncă „nucleara”: „Nici azi-noapte nu v-a plăcut întâlnirea cu dl. Vîntu? Azi-noapte, când a aflat că e arestat dl. Popa Nicolae, cel cu FNI-ul... V-a chemat în urgenţă?”. Tot Lăzăroiu spune: dacă Geoană nega, câştiga. Cu o ultimă fărâmă de fair play, nu a făcut-o: „Da, am avut aseară o întâlnire cu dl. Vîntu”. A pierdut…

2004, alegeri locale pentru Primăria Cluj, într-un context în care PSD mai avea puţin şi „călărea” efectiv tot statul, cu Adrian Năstase în frunte. Finalişti: Emil Boc şi Ioan Rus. Ultimul, candidatul PSD, conducea în toate sondajele credibile. Are loc marea dezbatere televizată, cu două zile înaintea scrutinului. Iarăşi, o dezbatere cu un final emoţionant, despre care sociologii spun că a fost momentul basculării votului. Chiar în final, dialogul următor:

Emil Boc: Dle Rus, facem pariu pe o bere că ***?

Ioan Rus: Pe un whiskey, domnu' Boc. Berea e pentru căruţaşi…

Evident, aroganţa şi „ciocoismul” deloc social-democrate ale lui Rus nu au fost deloc gustate de clujenii băutori de bere. Mulţi... A pierdut!

Se spune că dezbaterile electorale nu schimbă ierarhii, că e lucru aproape dovedit sociologic, că acele cazuri în care chiar s-a întâmplat sunt excepţii. Pentru că, de regulă, dezbaterea întăreşte convingeri şi preferinţe deja trasate. Noi v-am oferit însă câteva excepţii celebre. De ce anume?

„Eu nu mă sperii de confruntare, de dezbatere, de lupta pe idei. Cine îmi garantează că nu mă duc acolo ca la circ? În care, de cum ai intrat, încep ţipătul şi urletul... O isterie aproape nativă din care nu înţelegi nimic. Să se uite la noi ca la circul Globus şi să mănânce seminţe?” - asta e declaraţia primarului Mihai Chirica, când a fost întrebat dacă va participa la dezbateri publice cu principalii contracandidaţi. Deci, lăsaţi seminţele: vă ajung afişele de campanie dacă vreţi să aflaţi ce vor să facă candidaţii, dar mai ales Mihai Chirica!

Altfel, de unde pot alegătorii afla ce planuri au Mihai Chirica, Camelia Gavrilă sau Cosette Chichirău în privinţa fluidizării traficului din Iaşi, de exemplu? Sau în privinţa combaterii poluării? Că în privinţa autostrăzii, parcă ne-am convins: Mihai Chirica făcea apologia rutei Bacău-Braşov (A13) în urmă cu circa un an, Camelia Gavrilă vota fără să ştie împotriva A8 în Parlament, la indicaţiile lui Liviu Dragnea, iar Cosette Chichirău tocmai anunţa recent public că nu de autostradă depinde dezvoltarea economică a Iaşului. Oare o dezbatere faţă în faţă a celor trei nu ar fi lămurit controversa?

Din păcate, e un cerc vicios. Ar fi meritat cu toţii o sindicalizare a presei, şi o decizie de boicot total: nu veniţi la dezbateri, nu mai dăm ştiri cu voi! În condiţiile actuale ale presei, însă, e o naivitate asta. Evident că politica nu înseamnă doar show şi dezbatere. Dar, vorba unui comentator, când vezi că de altceva nu poate fi vorba - de idei, de planuri, ori cel puţin de teme aduse la zi -, măcar să-i alegem în funcţie de cum rezistă la stres, la cum ştiu să se descurce în mediu ostil. Nu va fi să fie, însă: deşi îi vedem pe toate gardurile şi e plin net-ul de ei, vor fi aleşi tot în funcţie de cum ştiu să se ascundă mai bine…

Iaşul, oraş universitar, citadelă a culturii, merita însă o dezbatere între candidaţi, dle Mihai Chirica! Măcar atât.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.