anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Advertorial

Fără educație și cultură, o societate se prăbușește în neant cu viteza luminii! (P)

GALERIE
Foto-deschidere-LB
 • Foto-deschidere-LB
- +

La fel cum politicile unui stat au nevoie de timp pentru a-și dovedi eficiența, tot la fel lipsa de acțiune sau neglijarea unor domenii au efecte care se văd în timp. Din păcate, astăzi culegem rezultatele unor decenii în care domeniul cultural a fost lăsat mereu la coadă.

Finanțată la limita subzistenței, cu programe vagi sau strategii nepuse în practică, Cenușăreasa alocărilor bugetare, cultura, are impact direct în viața noastră socială. Suntem astăzi la coada clasamentelor din Uniunea Europeană la capitolul consum cultural și, mai ales, de carte. Cum ne afectează asta, în ciuda unei creșteri economice robuste pe care o înregistrează România?

Lipsa gândirii critice sau a culturii generale creează monștri prin gradul uriaș de dezinformare pe care îl regăsim în rândul prea multor români. Așa am ajuns să fim unul dintre statele cu cea mai mare rezistență la ideea de vaccinare în timpul pandemiei, așa am ajuns în situația ca o parte importantă a societății să catalogheze o tehnologie revoluționară în comunicații, protocolul 5G, să fie demonizat cu niște argumente demne de Evul Mediu.

Dezinformarea, fake news-ul, teoriile conspirației slăbesc în mod direct capacitatea unui stat de a acționa în interesul propriilor săi cetățeni. Dar cea mai mare greșeală ar fi să îi demonizăm pe concetățenii noștri și să nu vedem în mod corect sursa acestui rău care s-a insinuat în epoca social media adânc în societatea noastră.

Bazele oricărui stat social, pe lângă asigurarea tuturor drepturilor fundamentale și a protecției, o reprezintă educația și cultura. Acestea sunt, la rândul lor, drepturi, iar statul este acela chemat ca, din taxele și impozitele plătite de toți cetățenii, să investească masiv în generațiile de mâine. Mă tem că am eșuat în această misiune în privința prea multor români. Este un eșec pe care avem datoria să îl asumăm, pe lângă toate celelalte reușite majore ale României în ultimele decenii.

Tehnologia a schimbat profund viața noastră socială. Transformările la care asistăm sunt, cu adevărat, uluitoare. Totuși, cu cât constatăm avansuri mai mari ale științei, cu atât pare că astăzi valorile cunoașterii sunt tot mai puțin respectate și conștientizate. Pentru a înțelege rezultatele unor cercetări științifice și cât de valide sunt noile cunoștințe, e nevoie de o educație și o cultură anterioare. Nu poți înțelege fără să ai la îndemână o serie de instrumente adecvate. Tocmai aceste instrumente par să fi dispărut și să fi lăsat locul conspirațiilor. Știința a fost prea adesea înlocuită de opinie nefundamentată. Caraghiosul ia locul seriozității, iar incultura se instalează în lipsa lecturii.

Ca om de cultură, mă uit cu maximă îngrijorare la degradarea continuă – atât a discursului public, dar și a celui privat. Nu există pentru viitor alte remedii în afara investiției masive în educație și în cultură. Nu putem spera la o asanare a vieții publice și la o creștere a gradului de instrucție în lipsa unor programe coerente care să reîntoarcă cetățenii la valori, la carte, la știință.

O societate în care oamenii de știință sunt forțați să amuțească, iar conspiraționiștii găsesc cea mai înaltă tribună nu poate să aibă un viitor cu adevărat. Orice edificiu, oricât de strălucitor, dacă este construit pe o fundație șubredă, se va prăbuși. Nu este prea târziu să împiedicăm această cădere în abis. Nu este prea târziu să oprim valul de dezinformare. Dar pentru aceasta trebuie să acționăm fiecare, de azi. Prin noile Legi ale Educației cred că am făcut deja un pas major. Mai urmează să oferim și domeniului cultural din România o finanțare decentă, dacă nu extraordinară!

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.