Advertorial

“Fără lacăte pe curtea școlii” devine lege! (P)

marți, 21 decembrie 2021, 19:00
2 MIN
 “Fără lacăte pe curtea școlii” devine lege! (P)

Încă o victorie, avem două proiecte devenite legi, într-o lună! Inițiativa – manifest “Fără lacăte pe curtea școlii”, unde sunt co-inițiator, devine lege! Plenul Camerei Deputaților, care este și for decizional a adoptat astăzi proiectul la care am lucrat cu mult suflet alături de colegii mei parlamentari USR PLUS, Cristian Brian, Tudor Rareș Pop și Ionuț Moșteanu. Proiectul prevede ca elevii  și părinții să aibă acces și să folosească terenurile și sălile de sport din școli și după ore, fără ca instituțiile de învățământ să mai încuie porțile și să interzică dreptul la mișcare al copiilor. 

Proiectul nostru legislativ a intrat pe circuit în luna mai a acestui an, pe 4 octombrie a fost validat de Senat, iar astăzi, în Camera Deputaților, proiectul nostru a primit 247 voturi pentru. Consecințele unui stil de viață sedentar în rândul copiilor sunt dezastruoase, iar  România este printre ultimele state membre UE cu privire la practicarea de sport. 

Una dintre probleme este lipsa infrastructurii sportive, deficit pe care acest proiect  îl acoperă destul de mult. Deși nu a fost un parcurs ușor, am reușit să trecem această lege și să facem în paralel și o muncă de prevenire, pentru a pune umărul la siguranța copiilor.

Joaca  multor copii s-a mutat în stradă, prin cartier, unde pericolul este iminent și nu mai putem permite acest lucru. Copiii și-au pierdut în comunitate un obicei sănătos, pe care nu îl pot repeta în locurile de joacă obișnuite.

Culoarea politică în acest demers contează prea puțin, având în vedere că obiectivul  nostru este comun. Orice primar sau orice consiliu local poate implementa “Fără lacăte pe curtea școlii” , fiindcă este un proiect-resursă, nu o povară. Niciun filtru birocratic sau financiar nu trebuie să fie o scuză pentru a nu reda curtea școlii copiilor. Până acum au fost închiriate preferențial, și s-a creat o discriminare. Trebuie să lăsăm loc și familiilor care nu își permit cursuri de sport în particular sau închirierea de terenuri. Doar administrațiile slabe preferă să închidă totul, în loc să caute soluții. 

Procesul legislativ în ceea ce privește acest proiect, pe site-ul Camerei Deputaților  poate fi accesat – BP269/2021 – Propunere legislativă pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19333

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L296&an_cls=2021#ListaDocumente

Manifestul poate fi susținut și pe www.curtea-scolii.ro.

Filip Havârneanu

Președinte USRPLUS Municipiul Iași

Deputat USR PLUS

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii