
Fără precedent – Patru cazuri de hipertermie gravă la Iași în numai două zile. Șefa SMURD: „De regulă avem un caz pe sezon”

În urmă cu două seri, la UPU „Sf. Spiridon” au fost înregistrate două cazuri de hipertermie, ambele persoane prezentând o temperatură corporală de peste 40 de grade Celsius, iar una dintre acestea a decedat. Aseară, alte două cazuri de hipertermie au fost raportate. Este ceva absolut neobișnuit pentru urgentiști.
„Unul dintre cazuri este al unui bărbat care, după ce a consumat alcool și a căzut în zona Dacia, a fost găsit cu o temperatură de 41°C. A fost tratat și evaluat la neurologie, și-a revenit și a fost trimis la psihiatrie. Este puțin probabil să fie internat, dar a fost trimis pentru a primi tratament pentru dependența de alcool, cauza principală a stării sale. Celălalt bărbat, din satul Frăsuleni, comuna Victoria, suferă de un deficit mental din copilărie. Probabil că locuința era foarte caldă și, neavând aer condiționat, a ajuns să se supraîncălzească în timp ce stătea la pat. A devenit comatos, a vomitat, a aspirat și a dezvoltat pneumonie de aspirație. Deși temperatura i-a fost stabilizată, este intubat și ventilat din cauza insuficienței respiratorii, iar prognosticul este rezervat”, a declarat Diana Cimpoeșu.
- CITEȘTE ȘI: Cazul tânărului din Prigoreni ucis de caniculă: i s-ar putea întâmpla oricui? Ce spun medicii?
Numărul cazurilor de persoane afectate de căldură scădea în iulie și august
Medicul explică faptul că, în mod tradițional, numărul cazurilor de persoane afectate de căldură scădea în lunile iulie și august. Anul acesta, însă, după cinci zile de cod roșu, situația a fost mult mai gravă. În sezoanele trecute, se înregistra un singur caz de hipertermie, însă anul acesta au fost raportate patru cazuri în doar două zile.
- CITEȘTE ȘI: Cinci ieșeni doborâți zilnic de caniculă. Ce simptome acuză cei ce ajung la Urgențe. Cele mai vulnerabile categorii
Azi-noapte, la urgențe au ajuns șase persoane din cămine de bătrâni, toți peste 80 de ani și toți cu demență. Aceștia prezentau insuficiență respiratorie și insuficiență cardiacă. Deși nu sufereau de hipertermie, starea lor era gravă. Afecțiunile lor de bază erau agravate: unii aveau accident vascular cerebral, alții probleme cardiace, iar medicii susțin că temperaturile ridicate le agravează afecțiunea de bază. Unii dintre ei au fost internați. alții au fost tratați, iar după consulturi, având o stare mai bună, au putut pleca.
„Mulți vârstnici spun că nu beau apă deoarece nu simt sete”
„Mulți vârstnici spun că nu beau apă deoarece nu simt sete. Apa trebuie consumată chiar și în absența senzației de sete, aceasta fiind soluția recomandată. Însă, din diverse motive, unii vârstnici nu reușesc să se hidrateze corespunzător. Am întâlnit cazuri de vârstnici care au declarat că nu au mâncat nimic timp de două zile, nu din lipsă de alimente, ci pentru că căldura le reduce senzația de foame. Este important ca aceștia să consume o supă, un ceai sau o salată. Nu este necesar să mănânce alimente hipercalorice sau hiperproteice, bogate în grăsimi, în această perioadă, dar este obligatoriu să consume ceva. Supele, ciorbele, borșul și orice fruct sau legumă sunt deosebit de benefice deoarece sunt pline de apă și vitamine. Chiar dacă nu simt senzația de foame, este esențial să mănânce ceva pentru a evita problemele de sănătate”, a declarat Diana Cimpoeșu.
Publicitate și alte recomandări video