Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

„Era pe când nu s-a zărit/ Azi o vedem, şi nu e.” Mihai Eminescu

Să ne imaginăm că eşti într-o plimbare de seară şi se apropie agitat de tine un domn care îţi spune că ceva mai la departe de locul unde vă aflaţi, după o bifurcaţie, pe o linie de tramvai sunt ţintuiţi 5 oameni, iar pe celălalt braţ al bifurcaţiei e ţintuit unul singur. Un tramvai rămas fără frâne se îndreaptă implacabil spre bifurcaţie. Vezi foarte aproape de tine un macaz care ţi-ar permite să deturnezi tramvaiul pe una din rute. Ce ai face? Îl sacrifici pe unul să îi salvezi pe ceilalţi cinci sau laşi tramvaiul să urmeze ce cale este deja aleasă pe macaz, indiferent de rezultat?

Să mergem cu imaginaţia mai departe şi să desenăm o altă situaţie în care sunt doar cei cinci ţintuiţi de linia de tramvai şi singurul mod în care ai putea să opreşti tramvaiul care se îndreaptă spre ei ar fi să împingi în calea lui, de pe podul pe care vă aflaţi împreună, un om care să încetinească tramvaiul. Ai face aşa ceva?

Până să aflăm care ar fi răspunsul tău să vedem ce au făcut ceilalţi puşi în aceleaşi situaţii. Dacă în primul scenariu răspunsurile au oscilat oarecum între cele două variante, lucrurile au devenit mult mai complicate în al doilea. Simplul fapt că trebuia să fii lângă omul ce urma să fie sacrificat, că îi simţeai respiraţia şi îi puteai vedea privirea încremenită, a împiedicat pe cei mai mulţi să îi salveze pe cei cinci sacrificându-l.

Ceea ce am descris pe scurt mai sus sunt cunoscute în neuroştiinţe ca dilema tramvaiului şi dilema podului. Viaţa reala, în care creierul nostru intra în contact cu toate informaţiile legate de o anumită situaţie şi în contact direct cu interlocutorul lui, se comportă cu totul diferit decât în situaţiile în care nu primeşte nici un feedback real. Este un lucru observat cu pregnanţă la militarii care operează drone. Aceştia sunt mult mai dispuşi şi chiar înclinaţi să îşi sacrifice proprii camarazi pentru a distruge ţintele inamice de pe ecran. Este exact unul dintre aspectele fundamentale de care societăţile virtuale ne privează. De un feedback pe care creierul să îl înţeleagă, care să îi răspundă la întrebări şi predicţii şi pe care să îl poată folosi pentru ajustarea comportamentului, pentru activarea circuitelor emoţionale şi morale, într-un cuvânt pentru a-şi face treaba care ne defineşte ca fiinţe sociale inteligente. Este şi unul din motivele esenţiale pentru care timpul excesiv petrecut în aceste societăţi virtuale predispune la depresie (adulţii tineri care petrec mai mult de 300 de minute pe reţelele sociale sunt de 3 ori mai predispuşi la depresie decât cei care petrec mai puţin de 120 de minute*). Oricât de mult ai spune doar unui copil că farfuria e fierbinte şi e periculoasă, nu o să se ferească decât atunci când o atinge o dată şi poate asocia senzaţia de arsură, durere şi întreaga experienţă neplăcută cu noţiunea de farfurie fierbinte. Altfel e doar o noţiune (eventual combătută de cei care cred în conspiraţia farfuriilor fierbinţi sau denigrate de hateri sau ridicate în slavi de asociaţia farfuriilor fierbinţi).

*Primack BA et al. Temporal Associations Between Social Media Use and Depression. Am J Prev Med 2021;60(2):179−188.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri