Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fariseii şi irozii noştri, mai breji decât ai lor?

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Din Evanghelia ce se citeşte anual pe 29 august, la "Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul", mă intrigă mereu un verset: "Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Şi ascultându-l, multe făcea şi cu drag îl asculta" (Marcu 6, 20). 

Citind şi tot recitind acest verset, aproape că nu-ţi vine să crezi că este vorba despre acelaşi Irod care avea să dea, ulterior, porunca de a i se tăia capul Înaintemergătorului Domnului. Nu din cine ştie ce motive politice sau religioase. Nici măcar pentru că se săturase să i se tot aducă aminte că trăia în păcat cu Irodiada, care era soţia legiută a fratelui său vitreg, Filip. Nu. Abominala crimă a fost comandată de Irod ca "premiu" pentru dansul deşănţat al nepoatei sale, Salomeea!

Acest Irod, numit şi Antipa, nu trebuie confundat cu tatăl său, Irod cel mare, cel care a ordonat uciderea pruncilor din Betleem (v. Matei 2, 16) - om de o cruzime remarcată până la Roma! Nici cu Irod Agrippa, care "a ucis cu sabia pe Iacov, fratele lui Ioan" (Faptele Apostolilor 12, 2). Irod Antipa nu era un om atât de ahtiat să stăpânească, drept dovadă uşurinţa cu care s-a oferit să dea Salomeei "până la jumătate din regatul său" (cf. Marcu 6, 23). Nici nu era genul care să ucidă pe oricine îl deranja. De aceea, iniţial, îl întemniţează, nu-l ucide pe Ioan pe care, în felul său, "îl ocrotea". Ba chiar se şi întristează când aude cererea Salomeei (v. Matei 14, 9)! Irod avea şi părţile sale bune: credea în învierea morţilor; recunoştea sfinţenia unui om; asculta poveţele şi chiar punea în practică anumite sfaturi primite de la Ioan Botezătorul; nu-L condamnă pe Mântuitorul (dar îl batjocoreşte şi-L dă iar în mâinile lui Pilat). Irod Antipa este, ca să sintetizăm comportamentul său, genul de om atras de cele sfinte, dar care nu merge până la capăt niciodată, ci mereu se opreşte la limita interesului său egoist, de moment.

Avem de-a face aici cu o întreagă tipologie, nu cu un caz izolat. Însuşi Mântuitorul le porunceşte ucenicilor Săi: "Vedeţi, păziţi-vă de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod" (Marcu 8, 15). Fariseii sunt exponenţii omului viclean şi formalist, făţarnic şi obtuz. Model lesne de regăsit şi astăzi printre cei ce sunt obsedaţi să lupte cu duşmanii Bisericii - măcar cu 2-3 pe zi! -, printre cei ce dau lecţii de comportament pe la slujbe fără să aibă mandat în acest sens, printre cei ce se spovedesc ca şi cum ar prezenta o dare de seamă impersonală, printre cei ce pun sub lacăt împărtăşania în afara perioadelor de post doar pentru că "aşa se face", printre cei ce-şi burduşesc contul de Facebook cu icoane şi citate evlavioase, dar îşi bârfesc şi judecă semenii pe messenger... Şi lista poate continua, nu e exhaustivă, ci doar ilustrativă.

Irodianii sau irozii reprezintă tipul omului aparent deschis, receptiv. Ei selectează din învăţăturile moral-religioase doar partea care le convine sau, mai exact, pe cea care nu aduce atingere micilor sau marilor "pasiuni". Interesul lor pentru viaţa spirituală este limitat la aspectele "spectaculoase". Când Pilat Îl trimite pe Mântuitorul la Irod, acesta "văzând pe Iisus, s-a bucurat foarte, că de multă vreme dorea să-L cunoască pentru că auzise despre El, şi nădăjduia să vadă vreo minune săvârşită de El" (Luca 23, 8). Aşadar, Irod Antipa nu căuta să-L cunoască pe Domnul pentru a asculta mesajul Său, ci doar spera să-şi satisfacă o curiozitate şi să se delecteze cu lucruri uimitoare, supranaturale. Şi pentru irozii de azi, religia este mai degrabă un soi de divertisment. Le plac mult conferinţele de tip "one man show" şi predicile împănate cu vorbe "dintr-o bucată". Iar din creştinism ei reţin doar partea cu Dumnezeu Care este iubire. Dacă încerci să le explici că pentru a dobândi această dragoste de care vorbeşte Evanghelia trebuie să împlineşti poruncile, să faci asceză, să lepezi sinele egoist, să-ţi răstigneşti mintea şi voia proprie ca să laşi pe Dumnezeu să lucreze în şi prin tine - ei, bine, asta urechiuşele lor delicate nu mai vor să primească. Îşi pun repede căştile din care se revarsă şlagărul new age-ist despre "iubirea necondiţionată, care nu judecă", apoi se întorc pe ringul de dans, alături de Salomeea.

Cei din ambele categorii, chiar dacă diferiţi ca abordare, au o aceeaşi preocupare: să demonstreze că dumnezeul plăsmuit de ei e cel real. Evanghelia relatează concis: "Şi au trimis la El pe unii din farisei şi din irodiani, ca să-L prindă în cuvânt" (Marcu 12, 13). Ce nebunie să crezi că poţi birui prin cuvânt pe Însuşi Dumnezeu-Cuvântul!

Deşi cu un discurs mai "rafinat", fariseii şi irozii de azi nu sunt mai breji decât cei de ieri. Ei nu răspund dacă le spui pe nume, chiar se dezic de înaintaşii lor. De aceea sunt şi ceva mai greu de depistat. Îngrijorător este că lucrarea lor toxică este din ce în ce mai greu de anihilat de către sistemul imunitar al corpului eclezial. Asta şi pentru că se cade tot mai des în ispita de a crede că închinatul în masă la sfintele moaşte sau la sfintele icoane - minunată manifestare a evlaviei populare! - poate înlocui pastoraţia individuală şi o cateheză făcută cu simţ de răspundere. Dar vine nota de plată. Cum a venit la referendumul pentru familie din 2018.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri