
Cum da caldura, chiar inca de la primele raze de soare calde din primavara si pana toamna tarziu, incep pregatirile pentru adunarea plantelor pentru iarna. O activitate migaloasa care implica multa atentie si multa dragoste, fie ca e vorba de plante de ceai sau plante aromate pentru bucatarie. Si asta pentru ca de la unele plante alegem doar florile, la altele tulpina, dar sunt si plante de la care folosim toata planta. Exista un intreg ritual pentru culegera plantelor medicinale. Astfel unele plante se se culeg dimineata dupa ce se ridica roua, de preferat din zone unde poluarea si praful sunt mai scazute. Altele sunt culese dupa ce arsita zilei s-a mai domolit sau cand soarele nu este prea dogoritor. Cand nu se gasesc zone curate de unde sa culegem plantele medicinale, plantele trebuie scufundate in apa rece si apoi uscate pe prosop absorbant inainte de a le pregati pentru iarna.
Cum se usuca plantele pentru pastrare?
Pregatirea pentru iarna difera. Astfel, plantele aromate (patrunjelul, leusteanul, loboda) se taie marunt inainte de uscare pentru a pastra cat mai mult din aroma. Uscate intregi capata un aspect si un miros de fan. Mararul se usuca in doua variante: pentru gatit se culege inainte de a se forma inflorescenta, se taie marunt si se usuca iar pentru pus la muraturi (in saramura sau otet) se culege dupa inflorire si se pune la uscat intreg, legat manunchi „la grinda".
Cele doua variante traditionale de uscare a plantelor sunt pe prosop de bumbac (sau hartie) intr-un loc bine aerisit, cald dar neexpus razelor soarelui sau agatate in acelasi mediu. La casa, cel mai accesibil loc pentru uscarea plantelor e podul sau o magazie iar in cazul apartamentelor de bloc e buna camara sau garajul.
In cazul in care locul nu este bine ventilat (aerisit) plantele se innegresc sau mucegaiesc (daca stratul de plante e mai gros) iar daca sunt lasate la soare isi pierd aromele iar aspectul capatat este de fan.
Pentru agatare se fac buchete mici (cam cat se poate prinde in mana), se leaga si se agata astfel incat sa nu se atinga de nimic.
Buchetele se pot pastra in forma in care s-au uscat impachetate in hartie subtire (de impachetat, in ultima instanta e buna si cea de ziar) sau in panza de bumbac, iar plantele maruntite, dupa uscare, se pot pastra in pungi de hartie sau cutii de carton tot in camara. O modalitate practica de a pastra plantele peste iarna sunt saculetii din panza de bumbac, stransi in siret si agatati in cuiere speciale in camara.
Chiar si plantele uscate buchet se maruntesc dupa uscare, cu foarfeca sau intre palme, si puse in saculeti de panza.
Pentru plantele medicinale se recomanda pastrarea lor individuala, fiecare in saculetul ei, iar amestecul pentru ceaiuri sa se faca in cantitati mai mici, pentru o saptamana sau pentru o luna, intr-un alt saculet sau recipient.
Ce culegem in luna iulie si august?
Traista ciobanului e mai pretentioasa cand e vorba de cules. Se smulge toata planta, se lasa sa se odihneasca cateva ore, apoi se indeparteaza radacina prin taiere, se marunteste restul plantei si se pune la uscat. Este indicata in stabilizarea tensiunii arteriale.
Cimbrul si busuiocul se culeg in perioada de inflorire si se usuca manunchi, se pastreaza tot manunchi sau sfaramat in palme si pus in pungute.
Cimbrisorul se usuca pe prosop, toata planta, culeasa in perioada de maxima inflorire si se pastreaza maruntita in pungi de panza. Fiind foarte aromat se pune putin in amestecul de ceai folosit frecvent si se foloseste individual in caz de calculi renali sau biliari.
Coada calului, partea aeriana a plantei, se usuca buchet, si pentru ca devine extrem de fragila dupa uscare se pastreaza sfaramata intre palme in punga de panza. Se foloseste in ceiuri pentru imbunatatirea functie renale dar si in bai pentru pentru aparatul uro-genital.
Galbenelele, doar florile, se usuca pe prosop, se pastreaza in punga de panza, se utilizeaza atat la ceai, cat si in bai sau creme fiind un foarte bun cicatrizant. Crema de galbenele se prepara atat din flori proaspete cat si uscate.
Coada soricelului – se culege floarea cu maxim 30 cm de codita, se usuca in buchete si se pastreaza maruntita in pungi de panza. Este un excelent detoxifiant, cicatrizant si dezinfectant. Se foloseste atat in ceaiul zilnic, cat si separat pentru comprese sau bai.
Menta – se culege partea aeriana, se usuca buchete si se pastreaza maruntita intre palme la pungi de panza. Se utilizeaza in ceaiul zilnic pentru reglarea digestiei si separat in caz de diaree, avand si rol de tonic general.
Se foloseste maruntirea intre palme in cazul plantelor la care se indeparteaza tulpina dupa uscare, folosindu-se doar frunzele.
Siropurile, licorile magice din camara
Un alt mod de a „pastra" efectele tamaduitoare a plantelor pana in primavara sunt siropurile. Un sirop special cu efect calmant, linistitor si un dusman al insomniilor este siropul de tei.
Un alt sirop ce nu ar trebui sa lipseasca din camara in perioada rece e siropul de patlagina. Patlagina cu frunza lata e cunoscuta pentru efectele sale in calmarea tusei dar efectele celei cu frunza ingusta sunt mai putin cunoscute. Are un puternic efect detoxifiant – „curata sangele", si este un mare ajutor in viroze.
In fiecare zi putem redescoperi micile miracole, uneori uitate, aflate in jurul nostru pentru a ne imbunatati si infrumuseta viata. Natura este si ne va fi prietena si cu ajutorul ei ne vom castiga linistea si pacea sufletului, sanatatea trupului si regasirea spiritului.
––
Doua siropuri terapeutice
Siropul de tei: Cinci linguri de floare maruntita se pun intr-un litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute acoperit. Se filtreaza si se amesteca cu un kilogram de zahar la fiert, la foc foarte mic pana dispare spuma si apar bulbucii specifici. Se pastreaza in sticle inchise la culoare.
Siropul de patlagina: Se culeg frunzele si se scufunda in apa rece si se aseaza tocate intr-un ceaun. Se adauga apa clocotita cat sa le acopere si se dau un clocot. Se lasa acoperit pana a doua zi apoi se pune un kilogram de zahar la un litru de ceai. Se scade la foc mic pana apar bulbucii specifici.
Corina BENESCU, Roman
Publicitate și alte recomandări video