Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fata morgana ieşeana

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Impresia celor care vin acasă în concediu este că Iaşul arată din ce în ce mai bine. Norocul lor că pleacă repede înapoi.

Unii se întorc de dorul locurilor de baştină, alţii vin mânaţi de obligaţii birocratice, dar marea majoritate a ieşenilor din străinătate găsesc oraşul mai frumos de la an la an. Nu e foarte clar dacă rămân cu aceeaşi impresie după ce stau la cozile imposibil de ocolit pentru schimbarea unui paşaport sau, uneori, a unei cărţi de identitate. La fel, nu e clar dacă impresia rămâne după ce privirile coboară de la înălţimea clădirilor noi tot mai înalte la coroanele deja veştejite ale pomilor şi apoi la nivelul caldarâmului murdar şi, pe alocuri, spart. Pe de altă parte, una e să vii două săptămâni (cel mult) pe an să stai în Iaşi, alta e să locuieşti aici.

Cei de la primărie se străduiesc să le facă supuşilor - contribuabili sunt degeaba, că nu ştiu pe ce li se duc banii - viaţa un pic mai suportabilă, dar eforturile sunt minime. Câteva bănci noi, câţiva copaci plantaţi - fie ei tei şi aceia numai faţa sediului primăriei sau pe unde s-au mai uscat în centrul prăfuit al oraşului -, câteva plombe şi petice de asfalt pe ici pe colo şi nişte dale care supraînalţă aleile vreunui parc nu înseamnă mare lucru. Putem să facem comparaţie cu alte oraşe de talia Iaşului, dar ce rost ar avea? Oricum suntem în urma lor la capitolul investiţii. Bunăoară, există în Iaşi un proiect major în derulare sau care urmează să se lanseze anul acesta? Probabil că da, dar sigur în sectorul privat. Pe investiţii publice - nu. E an electoral şi tradiţia arată că într-un an electoral se aud vorbe, dar nu se văd şi fapte. (Treceţi peste autobuzele noi; Nichita le promisese încă din 2004.)

De fapt, se prelungesc vechile metehne. De exemplu, mult hulitul sistem de management al traficului, cel pentru care procurorii DNA l-au băgat la zdup pe Nichita pentru aproape un milion de euro şpagă, continuă să-i folosească pe ieşeni drept cobai. Altfel, cum se poate ca, într-o intersecţie, să aibă roşu şi maşinile, şi pietonii? Sigur, pietonii sunt vinovaţi că n-au apăsat butonul, dar degeaba îl apasă după ce semaforul pentru autovehicule s-a făcut roşu: de cele mai multe ori trebuie să aştepte încă o succesiune verde-roşu. Nu e mai simplu să se facă asta în mod automat, cum era înainte de montarea butoanelor?

Şi cei din maşini au motive de nemulţumire. Ultimul mare proiect din bani (şi nervi) publici, pasarela Octav Băncilă, creează ambuteiaje uriaşe în orele de vârf, pe întreaga durată a anului şcolar. Soluţia de avarie este dublarea semafoarelor cumpărate scump de ieşeni cu agenţi de circulaţie. Deunăzi, în zonă s-a mai închis o stradă - e drept, numai pe jumătate: Niciman, o străduţă care face legătura între străzile Păcurari şi Moara de Foc, a căpătat sens unic. A fost simplu să se monteze câteva plăci de tablă, şi acelea aiurea, ca să se rezolve o pseudo-problemă. Se putea foarte simplu să fie mutate sau montate câteva semafoare la trecerea de pietoni din faţa supermarketului din zonă şi se rezolvau, la propriu!, mai multe probleme deodată: ieşirea din parcarea complexului şi accesul în cele două benzinării de la extremităţile străzii Niciman, de exemplu. Aşa, efectele găselniţei se vor adăuga la traficul infernal de pe principala arteră de intrare în oraş, pentru că, pe o distanţă de peste un kilometru, nu mai există legătură între două străzi paralele, situate la doar 50 de metri în medie una de alta. Dacă şi reconfigurarea priorităţilor în intersecţia Podu-Roş urmează să se facă după aceleaşi criterii obscure, atunci poate ar fi mai bine să se treacă direct la discutarea propunerii de interzicere a accesului auto în centrul oraşului. Măcar să ştim o treabă.

Tot la capitolul proastei administrări a drumurilor publice regăsim lipsa acută a locurilor de parcare, în continuare ignorată complet. Şi maşinile parcate aiurea din acest motiv sunt ignorate complet, iar explicaţia pentru faptul că sunt tolerate e aceeaşi: este an electoral. Pesediştii şi aliaţii lor nu vor să rişte să se trezească asediaţi în primărie de şoferi furioşi, cel puţin nu înainte de alegeri. Prin urmare, anul ăsta mai treacă-meargă, că e oricum ratat din motive electorale. Abia de la anul lucrurile se vor înrăutăţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri