Febră mare la alcătuirea listelor pentru parlamentare și la USR Iași. Tensiuni importante între tabere
USR Iași intră astăzi în febra desemnării candidaților la alegerilor parlamentare. Înscrierile pe lista preliminară vor dura până marți, iar, la finalul săptămânii viitoare, va fi stabilită ordinea. Filiala mizează să trimită în Parlament cel puțin 2 deputați și un senator, cu speranțe relative pentru un al treilea mandat de deputat.
Înscrierile debutează în același scenariu precum la filialele locale ale PNL și PSD: între organizația municipală Iași, condusă de deputatul Filip Havârneanu, și cea județeană, condusă de Ștefan Tanasă, există tensiuni. Pe lângă stabilirea candidaților eligibili la parlamentare, cele două organizații au viziuni diferite în ceea ce privește alianțele locale, după constituirea noilor consilii. Conform surselor ZDI, organizația municipală militează pentru alianță cu PNL în municipiul Iași (cu instalarea lui Andrei Popescu în funcția de viceprimar, consilier dorit de Havârneanu în această poziție), în timp ce șefii de la județ încă nu au luat o decizie.
Cine are mai multe voturi: municipiul sau județul?
Ordinea pe listele pentru parlamentare va fi stabilită în urma unui vot care va fi dat la finalul săptămânii viitoare, în ședința conducerii extinse a filialei. În acest for, Tanasă are avantajul unui grup mai mare de susținători: delegații din teritoriu sunt mai mulți față de cei din municipiu. Surse ZDI spun că, astfel, el ar urma să aibă ultimul cuvânt de spus. În acest context, este de așteptat ca Tanasă să se înscrie în cursă și să-l concureze pe Havârneanu pentru un loc eligibil.
Cu un obiectiv realist doar de trei mandate (doi deputați și un senator), întocmirea listelor va fi pentru USR o provocare. Toți actualii parlamentari își doresc să continue în Parlament și, probabil, se vor înscrie în cursă: Havârneanu și Monica Berescu (actuali deputați), alături de Cristi Berea și Marius Bodea (actuali senatori). Dintre aceștia, Bodea ar putea avea un avantaj: el a trecut recent printr-un test al electoratului ieșean la alegerile pentru funcția de primar și a obținut un scor peste cel al partidului în municipiu.
Orice listă de candidați eligibili care va fi votată la Iași va trebui să aibă și girul conducerii centrale a USR, astfel că nu sunt excluse surprize. În context, amintim că doar PNL Iași și-a stabilit ordinea pe liste, în timp ce, la PSD, este așteptată o decizie în cursul săptămânii viitoare.
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, între cele două tururi ale prezidențialelor, după cum a decis guvernul PSD-PNL.
Publicitate și alte recomandări video