Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fel de fel de vorbe

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

"DACĂ ŢI-AM RĂMAS AMINTIRE… SĂ MĂ POVESTEŞTI FRUMOS".

Traduttore, traditore

"Did you kill the woman?", îl întreabă Randy Disher (în serialul Monk) pe Rudy, un tânăr pentru care locotenentul se consideră un fel de mentor.

"I swear, I didn’t do it!", răspunde Rudy.

Cum a fost tradus acest fragment de dialog (interogatoriu)?

- Ai ucis-o pe femeie?

- Jur, nu sunt vinovat!

Hă? Frate, oare de ce traducătorul n-a tradus simplu şi exact enunţul - "n-am făcut-o"? Ori, fie: "N-am ucis-o"?

Pentru că, totuşi, "nu sunt vinovat" nu e acelaşi lucru cu "n-am făcut-o"! Poţi s-o fi făcut (de pildă din autoapărare) şi să nu te consideri vinovat, nu?

Aici nu poate fi vorba de grabă, de confundarea unui cuvânt cu altul care sună la fel etc. N-o să pricep neam genul acesta de traduceri aiurea.

Tânărul şi târnăcopul

Pe la mijlocul lunii ce taman s-a încheiat, am auzit vorbindu-se pe un post tv la ştiri de "tentativa de furt calificat", vorba fiind de un tânăr din Dolj care a spart o bancă cu... târnăcopul. "Tentativă de furt calificat" cu târnăcopul? Poate necalificat!

Dacă aş fi avocatul tânărului pe deasupra şi prins imediat, pe ideea asta aş marşa: Onorată instanţă, nu se poate să vorbim de furt sau, mă rog, de tentativă de furt calificat în cazul cuiva care încearcă să spargă o bancă cu târnăcopul!

O băsesciană

În seara de 20 iunie, într-o pauză de reclamă, am prins următoarea etichetă lipită de Traian Băsescu de (între timp proaspătul) preşedinte executiv al PSDăncilă: "Teodorovici e un piţifelnic de birou"!

Hă, m-am mirat eu, piţifelnic? Nu mai auzisem niciodată cuvântul. Fuga la DEX - nica! Hai să googlez piţifelnicul ăsta. Şi găsesc aşa: "Piţifelnic subst. Om mărunt, cu interese şi acţiuni meschine. Creaţie gazetărească." (http://aiaecatdureaza.blogspot.com/2013/09/dictionarul-cuvintelor-inexistente.html).

Graffiti de poveste

Într-una din zilele de vineri, în drum spre Tudor am văzut următoarele scrise cu majuscule pe trotuarul de pe Splai Bahlui Malul Drept:

"DACĂ ŢI-AM RĂMAS AMINTIRE… SĂ MĂ POVESTEŞTI FRUMOS".

Hai că mi-a plăcut inscripţia, ca atare am şi fotografiat-o.

Pleonasm cu şvaiţer

Sigur, ştiu, mă repet: când comentezi în direct, cum fac de pildă comentatorii de sport, de, îţi mai scapă câte-o floricea nedorită. Dar însă şi totuşi: parcă nu se justifică să spui tu, comentator TVR, cum că "apărarea Franţei e ca un şvaiţer… elveţian"!

Dar fie primit. Ne mai iese şi nouă un zâmbet pe faţă după ce România tocmai pierduse semifinala ei în faţa Germaniei.

Adevăruri pesediste

Zapând, am dat sâmbătă pe Digi 24 peste Horia Teodorescu, liderul PSD Tulcea invitat să comenteze Congresul PSD. Şi ce sintagmă mi-au auzit urechile repetată de cel puţin două ori, dar parcă chiar de trei ori în doar cinci minute, cât am stat pe Digi 24? Dl Teodorescu de la PSD Tulcea prinsese drag (şi probabil i-o fi devenit tic verbal) de "adevărul adevărat"!

Mda, cum ar veni, avem aşa: adevărul (simplu: Dragnea la puşcărie, alegeri pierdute, referendum pierdut) şi adevărul adevărat (cel pesedist post-Dragnea).

Mai există, apoi, desigur, şi adevărul gol-goluţ. Care este acesta: în weekend, după Congres, PSDragnea a devenit PSDăncilă.

După logica teodoresciană, evident că putem presupune că, în oglindă, există minciuna-minciună (simplă şi… adevărată, adicătelea reală) şi minciuna mincinoasă. A, sigur, mai avem şi minciuna gogonată. Care, în cazul de faţă, în contextul Congresului PSD, se aplică ideii de schimbare la faţă a PSD-ului. Altfel spus: PSD-ul şi-a schimbat el părul (coafura) şi sexul preşedintelui, dar năravul, ba.

Ca atare, vorba Abramburicăi, PSD-ul riscă să iasă din istorie:

"De ce a ajuns populaţia să urască PSD? Nu pot fi puse toate greşelile pe seama unui singur om. Dacă mâine la congres vom trata cu sinceritate aceste teme, vom merge înainte cu toată responsabilitatea. E obligatoriu. Altfel, PSD ar putea să iasă din istorie - dacă nu înţelegem de ce am nemulţumit populaţia."

Ehei, doamna Cati Andronescu, candidată şi ea la şefia PSD, a obţinut vreo 40 de voturi. Hai că-i bine. PSD e pe drumul cel bun. Drumul ăla "până la capăt" (care duce spre ieşirea din istorie, desigur).

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri