Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Femeia care vede în fiecare zi Barcelona, Las Vegas și Los Angeles. Traficantii din Sărărie, subiectul unui savuros reportaj realizat de ZDI în 2004

GALERIE
tiganitraficanti
  • tigani
  • traficanti
- +

Traficanții de droguri  de pe Sărăriei, reținuți ieri de către polițiști (VEZI AICI), nu este pentru prima dată când apar în paginile Ziarului de Iași. În urmă cu 17 ani, MC Donald’s Bălan, Losangeles Bălan, Barcelona Bălan şi Marcelone Bălan au fost subiectul unui reportaj scris de reporterii ZDI. Trăiau în sărăcie, singurul venit fiind alocațiile copiilor și ajutorul social. Vă invităm să citiți reportajul realizat pe 17 ianuarie 2004..

Femeia care vede in fiecare zi Barcelona, Las Vegas si Los Angeles

Las Vegas, Los Angeles si Barcelona supravietuiesc in mizerie, la marginea Iasului, cu putin peste trei milioane de lei lunar. Acestia sint doar trei dintre cei sase copii ai Margaretei Zarafan, de 36 de ani, din cartierul Ticau. Cei trei plozi "metropolitani" convietuiesc alaturi de fratii lor cu nume nu mai putin pretentioase: Cliff, Marcelone si McDonald's. "I-am botezat dupa ce-am vazut si eu la televizor. Mi-au placut cum suna si tatal lor a fost de acord sa le zicem asa", a povestit mama copiilor, acum divortata. Cuibariti intr-o incapere "trei metri pe trei", cele sapte suflete viseaza acum la un viitor mai luminos, cu ochii atintiti in televizorul "colorat".

Cliff, din Dallas, traieste in Ticau

Stradela Sararie nr. 20. La bataile in usa raspunde un pechinez. Rau, de zici ca vrea sa treaca prin usa. Un barbat potoleste "bestia", arunca o privire peste prag si anunta sec: "Au venit cu ancheta sociala, de la Primarie". Patrundem intr-o incapere slab luminata, cu peretii spoiti in bleu si acoperiti cu tapiserii roase de vreme. Vegheati de un tigru, doua gazele si o "Rapire din serai" stau inghesuiti, pe un pat scund, cei sase copii ai Margaretei Zarafan. Cu totii se uita la un film cu desene animate.

Cititi si: Detalii răscolitoare: elevi şi studenti din lumea bună cumpărând etnobotanice de la traficantii din Sărărie. "Erau zombie"

Margareta isi spune povestea, care seamana cu multe altele de prin partea locului. Ea s-a "luat" fara acte la doar 17 ani cu Clie Balan, un barbat descurcaret care iesea des peste hotare. Primul venit pe lume dintre copii a fost numit Cliff, dupa cunoscutul personaj din serialul "Dallas". Odata cu Cliff au aparut si primele probleme, cind au descoperit ca baiatul are hidrocefalie. "E defect pe toata partea stinga. Nu-si poate folosi decit bratul drept si nu se tine pe picioare singur", explica Margareta Zarafan. A auzit ca doar in Germania se poate face operatia care sa-l puna pe picioare pe Cliff, dar nu-si face nici o nadejde pentru ca sint faliti.

Copiii au si porecle tari: Ewing, Mulder sau Madonna

Fratii mai mici ai lui Cliff sint Marcelone si Las Vegas. "Pe Marcelone l-am luat tot dintr-un film, nu-mi mai amintesc care", arata Margareta. Cei doi merg la scoala, si sint chiar colegi de banca, in clasa a treia. Marcelone este "intelectualul", singurul din familie cu diploma. Are numai de zece si vrea sa fie om de afaceri. Inca nu stie in ce bransa, dar are tot timpul sa se hotarasca. Las Vegas e mai modest. Deocamdata, nu vrea de la viata decit o bicicleta. Fratele sau "american", Los Angeles, este prea mic ca sa-si doreasca lucruri mari, insa marturiseste ca nu i-ar strica o saniuta. Familia il striga prin casa "Ewing", dupa numele clanului de petrolisti din "Dallas".

McDonald's si Barcelona sint cei mai mici si se hirjonesc fara nici o grija pe pat. Si acestia au, pe linga numele din acte, porecle la fel de neobisnuite. In familie, McDonald's devine Mulder din "Dosarele X", iar Barcelona este uneori alintata "Madonna".

Parintii s-au despartit

Margareta s-a despatit de sotul sau, Clie, cind Barcelona era inca "pe drum", si de atunci locuieste impreuna cu fratele ei. Isi intretine familia dintr-un ajutor social si alocatiile copiilor, in total ceva mai mult de 3 milioane de lei. "Banii abia ne ajung pentru mincare. Cumpar faina, cartofi, fasole. Carne ceva mai putina, cam o data la trei saptamini", arata Margareta. Acum, ea isi pune toata nadejdea in salariul de insotitor pentru persoane cu handicap, pe care urmeaza sa-l primeasca de la Primarie. (M. POPA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri