Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Femeile care nasc vor putea primi sprijin psihologic, prin lege. Deputatul Filip Havârneanu trece proiectele sale din Opoziție cu unanimitate de voturi! (P)

GALERIE
filip_havarneanu
  • filip_havarneanu
- +

Proiectul de lege inițiat de deputatul ieșean Filip Havârneanu, gândit să ajute femeile care nasc și au nevoie de suport psihologic, a fost adoptat cu unanimitate de voturi de Camera Deputaților, for decizional, și merge spre promulgare, la Cotroceni. Inițiativa parlamentarului USR a convins majoritatea politică, el reușind, din Opoziție, o victorie insemnată pentru proaspetele mame, pe care, până acum, statul le-a ignorat.

Proiectul de lege completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii posibilităţii ca femeile să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere într-un interval de 126 de zile de la naştere. Cele maxim şase ore de ajutor de specialitate vor fi stabilite împreună cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul spitalului în care s-a născut copilul.

În lipsa unui program de susținere și consiliere a femeilor care nasc, foarte multe mame suferă, în tăcere, de depresie post-partum și nu își permit terapie pe termen lung sau poate deloc. Sănătatea mentală maternă este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar suferința mamelor poate fi învinsă dacă nu mai ignorăm această problemă. Nu putem uita de mamele care trec printr-o situație dificilă cu gândul că se descurcă ele cumva. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 13% dintre femeile care nasc suferă de depresie post-partum, iar în țările dezvoltate, procentul este și mai mare.  Și mai important, vor putea beneficia de ajutor specializat și miile de fetițe devenite mame mult prea devreme, uneori chiar și la 12 ani. Este o realitate dureroasă, însă au nevoie de îndrumare și sprijin terapeutic pentru a face față acestor schimbări”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Cauza mamelor care au nevoie să știe că nu mai sunt singure a învins!”

România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de fete minore care nasc și a căror situație este dificilă. Parlamentarul ieșean susține că proiectul său este în primul rând unul de prevenție, pentru că el poate salva viețile unor femei aflate într-o etapă de vulnerabilitate.

Până în prezent, mamele care nu puteau depăși aceste obstacole emoționale nu aveau alte variante decât grupurile private de suport sau consilierea psihologică contra cost, care este costisitoare financiar.

Cauza mamelor care au nevoie să știe că nu mai sunt singure a învins! Inițiativa, prima care vine în sprijinul unei categorii "nevăzute" până acum, dovedește că poți reuși atunci când susții cu adevărat o cauză, chiar dacă ești în Opoziție. Le mulțumesc tuturor parlamentarilor prezenți că au înțeles să valideze acest proiect extrem de important care va salva vieți de acum încolo și care va aduce echilibru în viețile mamelor și bebelușilor deopotrivă. Prin decizia noastră arătăm că suntem alături de mame, că avem empatie și că avem maturitatea de a vota proiectele bune indiferent de culoarea politică. Mamele se străduiesc zi de zi să fie mai puternice pentru ele, pentru copii, pentru familie și au nevoie să știe că nu sunt neglijate la rândul lor”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

Conform explicațiilor oferite de psihologi, depresia post-partum este o tulburare afectivă a căror simptome durează mai mult de două săptămâni și care influențează starea generală, relațiile și viața individului.

După naștere, aproximativ 30-75% din mame dezvoltă o tulburare afectivă numită “baby blues”, caracterizată prin stări de tristețe, tulburări de somn, hipersensibilitate emoțională. Această stare durează de la câteva zile la maximum 2 săptămâni și dispare de la sine.

Este datorată în parte modificărilor hormonale care au loc în organism și totodată, schimbărilor prin care mama trece și la care e nevoie să se adapteze. Din aceste femei, până la 20% dezvoltă depresie postnatală (DPN) și un procent de 0.1-0.2% psihoza postnatală. DPN se instalează în primul an post-partum și se întinde pe perioade de câteva luni și necesită tratament atât medicamentos cât și terapie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri