Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Femeile, liantul secret care uneşte grupurile de oameni inteligenţi

GALERIE
femeie inteligenta
  • femeie inteligenta
- +

O serie de cercetări efectuate a dus la o concluzie neaşteptată: bărbaţii inteligenţi tind să se grupeze la nivel social în jurul femeilor inteligente. Astfel iau naştere grupurile şi micile comunităţi de oameni deştepţi, grupuri considerate a fi elitiste de către oamenii care nu acced în ele.

Potrivit conceptului de „inteligenţă per general”, oamenii care sunt calificaţi intelectual într-un domeniu pot ajunge uşor să fie la fel de capabili intelectual şi în alte domenii de activitate.
 
Această teorie era considerată de mulţi oameni de ştiinţă drept unul radical, în anul 1904, când Cherles Spearman a propus teoria „Factorului G”. Însă în prezent, această teorie se numără printre cele mai des întâlnite în vastul domeniu al psihologiei moderne.
 
Astăzi, economia americană este o afacere uriaşă care are loc îndeosebi în biorurile marilor firme şi corporaţii internaţionale. Motiv pentru care marile companii sunt interesate în special de identificarea şi promovarea grupurilor de oameni inteligenţi, nu neapărat a indivizilor creativi şi deştepţi.
 
O echipă de cercetători din cadrul MIT a studiat aceste fenomene sociale şi a descoperit că la fel cum unii indivizi sunt mai inteligenţi decât alţii, la fel şi unele grupuri sau echipe de oameni sunt mai inteligente decât altele, mai ales când vine vorba de îndeplinirea unor sarcini şi obiective.
 
În cele două studii efectuate se cercetătorii americani au fost implicaţi 699 de oameni care au lucrat în grupuri mici, de 2-5 persoane.
 
Conform primelor rezultate, factorul „c”, care desemna inteligenţa generală, colectivă, nu era strâns legat cu inteligenţa comună a tuturor membrilor fiecărui grup, ci era corelat cu distribuirea în mod egal a conversaţiilor importante şi nu în ultimul rând cu proporţia femeilor din toate grupurile.
 
Cercetătorii au constatat prin intermediul studiilor şi experimentelor că femeile pot să-şi „citească” mult mai bine interlocutorii decât bărbaţii şi pot de asemenea să intuiască mult mai bine stările sufleteşti ale acestora.
 
În al doilea rând, relaţionările dintre coechipierii inteligenţi şi grupurile inteligente se complică din cauza problemelor pentru a căror rezolvare este neceasară prezenţa unei singure perosoane.
 
Dacă se cere unei echipe formată din oameni să rezolve probleme de calcul diferenţial şi niciunul dintre ei nu se pricepe la genul acesta de calcule matematice, este foarte puţin probabil ca aceştia să o rezolve pe cale emoţional-afectivă. Însă, dacă problema poate fi rezolvată de un singur individ cu afinităţi matematice, dar care poate fi stimulat emoţional de membri grupului, atunci grupul este de-a dreptul imbatabil.
 
Cu alte cuvinte, la nivel macro, EQ este mai important decât IQ. Studiul a mai scos al iveală şi alte detalii interesante.
Anume că Internetul duce la distrugerea abilităţilor înnăscute ale oamenilor, ucide inteligenţa emoţională şi transformă oamenii în roboţi.
 
Apoi, relaţia istorică dintre educaţie, pregătire şi învăţătură şi câştigul salarial era una simplă: cei care învaţă mai mult vor câştiga mai mulţi bani. Cum raportul femeilor cu titluri universitare şi cursuri absolvite este în continuă creştere, în viitor este foarte probabil ca cele mai bine plătite slujbe să fie ocupate de femei.
 
În confruntarea directă cu bărbaţii pe piaţa locurilor de muncă, femeile au două mari avantaje: dorinţa sporită de a învăţa, plus tendinţa de a absolvi cât mai multe cursuri şi specializări, plus capacitatea emoţional-afectivă mai mare decât a bărbaţilor, calitate care le face să coalizeze în jurul lor grupuri de persoane inteligente.

descopera.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri