Feministele i-au pus gând rău lui Dragnea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

Feministele i-au pus gând rău lui Dragnea

GALERIE
roz
  • roz
- +

Mai multe organizaţii care militează pentru egalitatea de gen vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce conducerea PSD a interzis femeilor din partid să candideze pe aceleaşi locuri cu bărbaţii. In plus, ONG-urile acuză culoarea roz de pe buletinele de vot "pentru femei".

Liviu Dragnea, promotorul unei legi controversate chiar despre "toleranţa faţă de diferenţele de grup", este acuzat de discriminare pentru organizarea votului la Congresul de duminică. "PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, 10 să fie alocate exclusiv bărbaţilor şi 4 exclusiv femeilor" şi, în plus, a folosit la alegerile "pentru femei" buletine de vot culoarea roz, acuză Coaliţia pentru Egalitate de Gen, care anunţă că va sesiza CNCD. "Mai mult decât atât, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreşedinţii femei duce în derizoriu întreaga procedură şi întăreşte stereotipurile de gen", avertizează Coaliţia.


ONG-urile susţin că aceste cote "trebuie să asigure un procent minim de femei în rândul candidaţilor sau ai vicepreşedinţilor aleşi, nu să limiteze accesul femeilor la funcţiile de conducere, aşa cum s-a întâmplat în cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Dacă s-a dorit ca cel puţin 4 vicepreşedinţi să fie femei, restul de locuri ar fi trebuit să fie lăsate competiţiei libere între candidaţi, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaţilor. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stînga de la nivel european". "Separarea pe sexe a candidaturilor sau a funcţiilor alese este acceptabilă numai în cazul parităţii de gen (50/50), întrucât se bazează pe egalitatea între femei şi bărbaţi. Prin urmare, dacă PSD ar fi dorit să scoată separat la concurs funcţiile de vicepreşedinţi, numărul funcţiilor alocate femeilor trebuia să fie egal cu numărul funcţiilor alocate bărbaţilor. În schimb, PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, 10 să fie alocate exclusiv bărbaţilor şi 4 exclusiv femeilor", susţine Coaliţia pentru Egalitate de Gen.


Coaliţia pentru Egalitate de Gen este formată din Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA - Societatea de Analize Feministe, Asociaţia Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociaţia Front (Feminism România) Centrul Filia, Asociaţia EMA din Braşov, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP),  Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO) şi Asociaţia Plural. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.