anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Feministele i-au pus gând rău lui Dragnea

GALERIE
roz
 • roz
- +

Mai multe organizaţii care militează pentru egalitatea de gen vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce conducerea PSD a interzis femeilor din partid să candideze pe aceleaşi locuri cu bărbaţii. In plus, ONG-urile acuză culoarea roz de pe buletinele de vot "pentru femei".

Liviu Dragnea, promotorul unei legi controversate chiar despre "toleranţa faţă de diferenţele de grup", este acuzat de discriminare pentru organizarea votului la Congresul de duminică. "PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, 10 să fie alocate exclusiv bărbaţilor şi 4 exclusiv femeilor" şi, în plus, a folosit la alegerile "pentru femei" buletine de vot culoarea roz, acuză Coaliţia pentru Egalitate de Gen, care anunţă că va sesiza CNCD. "Mai mult decât atât, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreşedinţii femei duce în derizoriu întreaga procedură şi întăreşte stereotipurile de gen", avertizează Coaliţia.


ONG-urile susţin că aceste cote "trebuie să asigure un procent minim de femei în rândul candidaţilor sau ai vicepreşedinţilor aleşi, nu să limiteze accesul femeilor la funcţiile de conducere, aşa cum s-a întâmplat în cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Dacă s-a dorit ca cel puţin 4 vicepreşedinţi să fie femei, restul de locuri ar fi trebuit să fie lăsate competiţiei libere între candidaţi, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaţilor. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stînga de la nivel european". "Separarea pe sexe a candidaturilor sau a funcţiilor alese este acceptabilă numai în cazul parităţii de gen (50/50), întrucât se bazează pe egalitatea între femei şi bărbaţi. Prin urmare, dacă PSD ar fi dorit să scoată separat la concurs funcţiile de vicepreşedinţi, numărul funcţiilor alocate femeilor trebuia să fie egal cu numărul funcţiilor alocate bărbaţilor. În schimb, PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, 10 să fie alocate exclusiv bărbaţilor şi 4 exclusiv femeilor", susţine Coaliţia pentru Egalitate de Gen.


Coaliţia pentru Egalitate de Gen este formată din Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA - Societatea de Analize Feministe, Asociaţia Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociaţia Front (Feminism România) Centrul Filia, Asociaţia EMA din Braşov, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP),  Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO) şi Asociaţia Plural. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.