anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Feministele i-au pus gând rău lui Dragnea

GALERIE
roz
 • roz
- +

Mai multe organizaţii care militează pentru egalitatea de gen vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce conducerea PSD a interzis femeilor din partid să candideze pe aceleaşi locuri cu bărbaţii. In plus, ONG-urile acuză culoarea roz de pe buletinele de vot "pentru femei".

Liviu Dragnea, promotorul unei legi controversate chiar despre "toleranţa faţă de diferenţele de grup", este acuzat de discriminare pentru organizarea votului la Congresul de duminică. "PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, 10 să fie alocate exclusiv bărbaţilor şi 4 exclusiv femeilor" şi, în plus, a folosit la alegerile "pentru femei" buletine de vot culoarea roz, acuză Coaliţia pentru Egalitate de Gen, care anunţă că va sesiza CNCD. "Mai mult decât atât, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreşedinţii femei duce în derizoriu întreaga procedură şi întăreşte stereotipurile de gen", avertizează Coaliţia.


ONG-urile susţin că aceste cote "trebuie să asigure un procent minim de femei în rândul candidaţilor sau ai vicepreşedinţilor aleşi, nu să limiteze accesul femeilor la funcţiile de conducere, aşa cum s-a întâmplat în cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Dacă s-a dorit ca cel puţin 4 vicepreşedinţi să fie femei, restul de locuri ar fi trebuit să fie lăsate competiţiei libere între candidaţi, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaţilor. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stînga de la nivel european". "Separarea pe sexe a candidaturilor sau a funcţiilor alese este acceptabilă numai în cazul parităţii de gen (50/50), întrucât se bazează pe egalitatea între femei şi bărbaţi. Prin urmare, dacă PSD ar fi dorit să scoată separat la concurs funcţiile de vicepreşedinţi, numărul funcţiilor alocate femeilor trebuia să fie egal cu numărul funcţiilor alocate bărbaţilor. În schimb, PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcţii de vicepreşedinţi, 10 să fie alocate exclusiv bărbaţilor şi 4 exclusiv femeilor", susţine Coaliţia pentru Egalitate de Gen.


Coaliţia pentru Egalitate de Gen este formată din Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA - Societatea de Analize Feministe, Asociaţia Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociaţia Front (Feminism România) Centrul Filia, Asociaţia EMA din Braşov, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP),  Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO) şi Asociaţia Plural. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.