anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Avem acordul de recunoaştere a vinovăţiei

EXCLUSIV: Fenechiu, lăsat fără vile și BMW. Banii din mita lui i-ați fi câștigat în 264 ani!

GALERIE
vila fenechiu teilor numarul1vila fene
  • vila fenechiu teilor numarul1
  • vila fene
- +

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat între Relu Fenechiu şi DNA, în dosarul în care acesta admite că a luat 900.000 euro mită. Potrivit documentului, Fenechiu a picat în urma unor denunţuri referitoare la proiecte ale Ministerului Justiţiei. DNA vorbeşte şi despre puterea pe care Fenechiu o avea în stat înainte de a fi îngenuncheat: „O influenţă covârşitoare asupra unor membri ai Guvernului, Fenechiu putând determina direcţionarea unor licitaţii către firmele indicate de acesta“. O vilă de 350 mp, deţinută pe jumătate de fosta nevastă a lui Fenechiu, este printre bunurile sechestrate de DNA în acest caz. Terenuri, construcţii sau un BMW X6 se mai află pe lista bunurilor indisponibilizate. Matematic, şpaga recunoscută de Fenechiu este echivalentă cu 3.173 de salarii minime pe economie. Ceea ce înseamnă că un cetăţean ce câştigă 1.200 de lei pe lună ar trebui să muncească, prin absurd, 264 de ani pentru a agonisi cât a primit Fenechiu mită.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au oficializat denumirea de „baron“, atribuită lui Relu Fenechiu încă de când acesta era la cârma statului român. În acordul de recunoştere a vinovăţiei semnat între Relu Fenechiu şi DNA se detaliază modul realmente mafiot prin care fostul lider liberal reuşea să deturneze sume de bani consistente către firme pe care le agrea şi care, în schimbul „ajutorului“, îl omeneau pe baron cu sume exorbitante de bani. În documentul men­ţionat, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, procurorii vorbesc despre influenţa pe care Fenechiu o avea în Guvern înainte de a fi îngenuncheat de justiţie:

„Inculpatul Fenechiu Relu avea o influenţă covârşitoare a­supra unor membri ai Guvernului putând determina direcţionarea unor li­citaţii către firmele indicate de acesta“.

3.173 de salarii

Pentru a putea înţelege concret amploarea „influenţei covârşitoare“ pe care Fenechiu o avea la nivel central, „Ziarul de Iaşi“ a realizat un experiment având ca punct de plecare şpaga pe care acesta recunoaşte că a primit-o de la firma de IT Siveco. Un calcul simplu arată că mita de 3.966.716 lei (în jur de 900.000 de euro) primită de Fenechiu înseamnă nu mai puţin de 3.173 de salarii minime pe eco­nomie, adică de 1.250 de lei pe lună. Mergând mai departe cu acest calcul pur teoretic, aflăm că un ieşean care ar câştiga lunar aceşti bani ar trebui să muncească, prin absurd, 264 de ani. Dacă la experiment ne raportăm la salariul pe care Fenechiu îl avea când era deputat, aflăm că acesta ar fi trebuit să „muncească“ 63 de ani la Parlament pentru a obţine cei aproape 4 mi­lioane de lei

Cum vrea DNA să recupereze aceşti bani

Pe lângă cei 3 ani şi 10 luni de închisoare pe care Fenechiu a fost de acord să îi primească în schimbul recunoaşterii sale, procurorii DNA explică în acord că vor încerca să recupereze şi cei 3,9 milioane de lei de la Fenechiu. Anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ce îi aparţin fostului ministru: terenuri, vile sau maşini de lux, unele dintre acestea aparţinând, pe jumătate, fostei soţii, Mariana, de care Fenechiu a divorţat după condamnarea din dosarul „Transformatorul“. Un se­chestru a fost pus pe jumătate din­tr-un teren de 1.567 de metri pătraţi, dar şi pe jumătate dintr-o vilă de 343 de metri pătraţi, a cărei valoare de inventar este de 815.755 de lei, potrivit DNA. De asemenea, un teren de 1.101 metri pătraţi ce este deţinut exclusiv de Fenechiu şi pe care este construită o vilă, un garaj şi un foişor a fost de asemenea in­disponibilizat. Procurorii DNA Ploieşti au mai identificat un alt teren, situat tot în municipiul Iaşi, de 2.000 de metri pătraţi, pe care Fenechiu era singurul proprietar şi care a fost, de asemenea, pus sub sechestru. O construcţie cu spaţii de recreere, împrejmuită, a fost şi ea indisponibilizată, la fel ca şi un vehicul marca BMW X6. Aceste bunuri vor fi valorificate de stat, pen­tru acoperirea prejudiciului, du­pă ce acordul de recunoaştere a vinovăţiei va fi validat de Tribu­nalul Bucureşti.

 

Relu Fenechiu deţinea două vile de peste 300 mp pe aceeaşi stradă din cartierul ridicat de firma lui în Bucium. Una a revenit soţiei (foto jos), de care a divorţat recent, iar cealaltă (sus) va fi împărţită de DNA şi de fosta soţie.

 

Şpagă prin firma fratelui

În acest nou dosar instrumentat pe numele lui Relu Fenechiu apare şi numele lui Lucian Fenechiu, fra­tele fostului liberal. Procurorii spun că, prin intermediul unei firme deţinute de Lucian Fenechiu, dar şi printr-o societate administrată de un apropiat al lui Fenechiu, s-ar fi făcut plăţile de către Siveco.

Concret, în perioada 2012-2014, Fenechiu ar fi intervenit pe lângă funcţionari de la Ministerul Justiţiei şi de la Anti­biotice SA pentru „buna desfăşu­rare“ a două contracte de 14, respectiv 8 milioane de lei, cerând în schimb 15% din valoarea celor două contracte.

„Sprijinul pe care inculpatul l-a acordat, şi pentru care a pretins şi primit comisionul repre­zentând procentul din valoarea contractelor arătate, în perioada men­ţionată, a fost asigurat, prin intervenţia sa, la funcţionari din Ministerul Justiţiei şi la directori ai Antibiotice SA Iaşi, funcţionari asupra cărora Fenechiu Relu avea influenţă la acel moment. Influen­ţa exercitată de inculpatul Fene­chiu Relu pe lângă reprezentanţii Antibiotice SA Iaşi s-a concretizat inclusiv în acordarea unui avans în cuantum de 30%, din valoarea totală a contractului (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro)“, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Pentru a masca banii primiţi mită, între Siveco şi firmele deţinute de apropiaţii lui Fenechiu au fost încheiate contracte de prestări servicii fictive. 

De menţionat că cei 3 ani şi 10 luni de închisoare, cât va primi Fenechiu, - dacă acordul de recunoaştere a vinovăţiei va fi validat de instanţă -, vor fi contopiţi cu cei 5 ani de închisoare pe care Fenechiu îi execută în prezent în dosarul „Transformatorul“. Pedeapsa finală va fi astfel de 5 ani, la care se mai poate adăuga un eventual spor de pedeapsă, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit într-una dintre ediţiile precedente. Aflat în puşcărie din ianuarie 2013 şi având în vedere că Fenechiu a muncit şi realizat „opere ştiinţifice“ în penitenciar, acesta ar putea fi liber până la Revelion.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Cosmin PAȘCA

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Iaşul nu-şi va recăpăta nici în următorii patru sau 40 de ani „aerul” european dacă autorităţile locale se vor zgârci la preţul proiectelor şi vor îndepărta, dintr-un patriotism local prost înţeles (sau din motive de corupţie?) companii importante pe plan internaţional.

Filmuletul zilei

opinii

Patos ideologic

Codrin Liviu CUȚITARU

Patos ideologic

A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla critică, dubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare.

Eficienţa pieţelor financiare

Alin ANDRIEȘ

Eficienţa pieţelor financiare

De-a lungul timpului investitorii pe pieţele financiare au căutat să găsească o metodă de identificare a valorii reale a unui activ financiar care să le permită obţinerea unor profituri considerabile. 

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

George ŢURCĂNAŞU

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

Despre sistemul european statistic şi administrativ.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Apropo de focarul de covid din aceste zile care s-a oploşit pe la berourile chefereului ieşean, şi despre care nu mai contenesc bârfele, căci, poate nu ştiţi, oamenii de acolo chiar mor de plictiseală la serviciu, nu gluma, haideţi să vă spunem şi noi una haioasă pe astăzi, legat de parascovenie. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.