Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fenechiu, închis în penitenciarul din Vaslui, i-a trimis o petiție lui Zgonea

GALERIE
fenechiu
  • fenechiu
- +

Fostul deputat Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", a trimis o petiţie preşedintelui Camerei Deputaţilor prin care îi cere să solicite CCR lămuriri legate de o excepție de neconstituționalitate privind un articol în baza căruia au fost făcute condamnările.

Din Penitenciarul Vaslui, Fenechiu i se adresează lui Valeriu Zgonea în virtutea faptului că președinților Camerei Deputaților și Senatului li se comunică sesizările cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate, iar aceștia pot să trimită punctul lor de vedere.

Fenechiu arată că ''în ultimul timp mai multe persoane au ridicat excepții de neconstituționalitate'' privind articolul 13(2) din legea 78/2000, care prevede că "în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime".

Fostul deputat consideră că această prevedere trebuie abrogată pentru că folosirea sintagmei ''folos necuvenit ... pentru altul'' "permite o interpretare discreţionară'' prin repetarea unei prevederi deja existente din Codul penal privind luarea de mită și prin ''atribuirea unui sens împotriva raționamentului juridic''.

În scrisoarea trimisă, fostul ministru se declară nemulțumit că atât el cât și alte 2 persoane din conducerea firmei sale au fost condamnați pentru complicitate la abuz în serviciu la câte 5 ani închisoare și au fost obligați la plata unei sume egale cu sumele încasate de firmele noastre, deși, susține el, nu a fost reținută și nici măcar suspectată de către instanțe vreun element care să ducă la suspiciunea că funcționarii publici din conducerea Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova ar fi solicitat sau primit vreun avantaj ca a urmare a contractului încheiat cu firma lui Fenechiu.

''Eu consider că legiuitorul prin avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul a gândit obținerea de către funcționarul public, direct sau prin interpuși, a unor avantaje. (...) Eventuala încălcare a prevederilor legislației privind achizițiile publice putea duce doar la sancționarea contravențională a funcționarilor publici responsabili, în conformitate cu legislația achizițiilor publice și nicidecum încadrată ca infracțiune asimilată celor de corupție'', argumentează fostul ministru.

În concluzie, el îi cere lui Zgonea să solicite CCR să se pronunțe în mod specific asupra aspectelor sesizate de el în scrisoare și să înainteze petiția Comisiei juridice ''pentru dezbatere și eventual modificarea legii 78/2000 în scopul clarificării ei''.

Petiţia fostului deputat a fost trimisă de Biroul Permanent Comisiei juridice, care urmează să se exprime pe această temă, a anunţat miercuri secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

"O petiţie din partea din partea domnului Relu Fenechiu (...) se referă la neconstituţionalitatea unui articol de care probabil dânsul este afectat. S-a trimis la Comisia juridică şi urmează să se exprime. E un cetăţean care a adresat o astfel de petiţie, s-a trimis la Comisia juridică. Chiar preşedintele Comisiei juridice a zis <<de ce nu o trimitem la Comisia de petiţii>>, că avem şi o astfel de comisie. Dar fiind că a fost adresată Biroului Permanent, era firesc s-o adresăm Comisiei juridice", a spus deputatul.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, în 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul fostului ministru și deputat PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta având de executat cinci ani de închisoare.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În septembrie 2014, Fenechiu a cerut revizuirea pedepsei primite în dosarul "Transformatorul".

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri