anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.09.2020

Fenechiu vrea să iasă de după gratii pentru că şi-a făcut, în timp, o carieră şi a studiat

GALERIE
fenechiu
  • fenechiu
- +

Primul proces privind regimul de executare a pedepsei, prin care fraţii Fenechiu cer regim deschis sau semideschis, a fost pierdut ieri. Ce a invocat Relu Fenechiu în cererea adresată instanţei.

Primele soluţii ale judecătorilor ieşeni în cazul inculpaţilor din dosarul „Transformatorul“, nemul­ţu­­miţi de regimurile de executare, au fost date ieri. Judecătoria Iaşi a res­pins solicitarea lui Lucian Fene­chiu prin care acesta a contestat regimul de executare închis stabilit de jude­cătorul delegat. Fratele său, fostul ministru al Transporturilor şi fostul preşedinte al PNL, Relu Fe­nechiu, aşteaptă şi el o soluţie în acest sens, decizia de ieri a judecă­torilor nefiind însă încurajatoare pentru el.

De ce vrea Fenechiu să nu stea după gratii

În ceea ce-i priveşte pe fraţii Fe­nechiu, condamnaţi fiecare la câte cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, regimul de executare a fost stabilit de la finele lunii februarie, luându-se în calcul cuantumul pedepsei primite.

În acţiunile depuse în instanţă, aceştia s-au considerat însă nedrep­tăţiţi. Relu Fenechiu a prezentat o serie de motive pentru care, din punctul său de vedere, ar trebui în­cadrat la regim de executare semideschis. Fostul ministru al Trans­porturilor consideră că a avut, în perioada de când a fost încarcerat, un comportament „exemplar“ şi că nu prezintă „niciun risc“ pentru ce­lelalte persoane încarcerate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. De asemenea, Relu Fene­chiu mai invocă vârsta şi starea de sănătate ca motive pentru schimbarea regimului, precizând şi că este o persoană cu „o carieră bine defi­nită“. „În cazul meu, puteţi constata că se conturează un portret al unui om care, prin maniera de asu­mare a regulilor de detenţie înce­pând chiar din prima lună de detenţie, prin nivelul de educaţie, calităţile intelectuale pe care le am, prezintă o capacitate, disponibilitate şi voinţă pentru reeducare şi reintegrare socială. În plus, dato­rită pregătirii mele profesionale şi a studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilităţi care mă recomandă pentru includerea în programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă so­cială care pot fi desfăşurate într-un regim semideschis“, spune Fenechiu în documentul citat. În acţiunea înaintată Judecătoriei, fostul liberal mai precizează că are „disponibilitate de a presta muncă“ sau de a participa la activităţi de asistenţă socială, moral-religioasă, instruire şcolară şi de formare profesională. Atât Relu Fenechiu, cât şi fratele său Lucian pot fi propuşi pentru elibe­rare condiţionată abia în 30 mai 2017.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Detector

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.