anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Fenomenul – analfabetism funcțional (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Am citit zilele trecute o ştire care mi-a dat fiori: “România, pe locul I în Europa la analfabetism funcţional. Peste 42% dintre elevi!” Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul, analfabeții funcționali sunt persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial”.

Îți vine să te pui cu picioarele în apă rece şi să încerci să găseşti cauzele, mai ales că tot soiul de înțelepți și luminători de nație vorbesc insistent despre educație și despre fenomenul analfabetismului funcțional, inclusiv preşedintele cu acea “România educată”. Numai că nu trebuie să fii academician să constați că de fapt țara și instituțiile sunt conduse de politicieni analfabeți politic funcțional. Și eu cred că e un fenomen mai mult decît îngrijorător.

Până la urmă, în cazul elevilor și de ce nu a studenților, analfabetismul funcțional este rezultatul muncii celor care îl invocă. Adică al “elitelor” care concep, diriguiesc și înfăptuiesc procesul de instruire și de educație. Nu cumva politicienii care strigă după reformă sunt cei care au creat și întreținut rețeaua de şcoli şi universități dubioase şi inutile, producătoare de bani pentru patronii lor şi de analfabeți funcționali?

Nu cumva analfabeții funcțional au fost unşi de politicieni pentru a împînzi instituțiile statului cu incompetenți, dar șpăgari și corupți? Nu cumva menținerea dreptului de a preda în învățămînt pentru unii parlamentari, miniștri, judecători, premieri, directori de deconcentrate, guvernatori și alte funcții mărețe are la origine păstrarea surselor de bani pentru cei cu funcții?

Calitatea modestă a educației și nivelul scăzut al cunoștințelor celor care trec prin școala noastră au la bază non-calitatea morală și profesională a celor care o conduc. Să nu mai punem în discuție politizarea acestui domeniu, primordial pentru orice țară, de la ministru şi până la ultimul director de şcoală. Asta și explică de ce se tot cer sume uriașe pentru învățămînt. România a devenit needucată pentru că i-au tocat fondurile şi au făcut totul pentru a pune la zid adevărații formatori de oameni.

Vrând – nevrând ajungem la concluzia că analfabeții funcționali sunt produsul “elitelor” analfabete funcțional şi al politicienilor analfabeți funcțional. Știu ce citesc dar nu înțeleg. Văd durerile și problemele din viața celor din jur dar nu știu ce să facă. Moral, nici măcar nu le pasă și nu se simt obligați să încerce sau să se sacrifice. Decid mereu ce este mai prost și mai păgubos pentru oameni și pentru instituții.

Dacă există atît de mulți elevi analfabeți funcționali trebuie să existe, în proporție îngrijorătoare, politicieni, conducători și alți decidenți în aceeași situație. Chiar și miniștri ai Educației! România, trezeşte-te! Deja e prea târziu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.