Fenomenul – analfabetism funcțional (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Fenomenul – analfabetism funcțional (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Am citit zilele trecute o ştire care mi-a dat fiori: “România, pe locul I în Europa la analfabetism funcţional. Peste 42% dintre elevi!” Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul, analfabeții funcționali sunt persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial”.

Îți vine să te pui cu picioarele în apă rece şi să încerci să găseşti cauzele, mai ales că tot soiul de înțelepți și luminători de nație vorbesc insistent despre educație și despre fenomenul analfabetismului funcțional, inclusiv preşedintele cu acea “România educată”. Numai că nu trebuie să fii academician să constați că de fapt țara și instituțiile sunt conduse de politicieni analfabeți politic funcțional. Și eu cred că e un fenomen mai mult decît îngrijorător.

Până la urmă, în cazul elevilor și de ce nu a studenților, analfabetismul funcțional este rezultatul muncii celor care îl invocă. Adică al “elitelor” care concep, diriguiesc și înfăptuiesc procesul de instruire și de educație. Nu cumva politicienii care strigă după reformă sunt cei care au creat și întreținut rețeaua de şcoli şi universități dubioase şi inutile, producătoare de bani pentru patronii lor şi de analfabeți funcționali?

Nu cumva analfabeții funcțional au fost unşi de politicieni pentru a împînzi instituțiile statului cu incompetenți, dar șpăgari și corupți? Nu cumva menținerea dreptului de a preda în învățămînt pentru unii parlamentari, miniștri, judecători, premieri, directori de deconcentrate, guvernatori și alte funcții mărețe are la origine păstrarea surselor de bani pentru cei cu funcții?

Calitatea modestă a educației și nivelul scăzut al cunoștințelor celor care trec prin școala noastră au la bază non-calitatea morală și profesională a celor care o conduc. Să nu mai punem în discuție politizarea acestui domeniu, primordial pentru orice țară, de la ministru şi până la ultimul director de şcoală. Asta și explică de ce se tot cer sume uriașe pentru învățămînt. România a devenit needucată pentru că i-au tocat fondurile şi au făcut totul pentru a pune la zid adevărații formatori de oameni.

Vrând – nevrând ajungem la concluzia că analfabeții funcționali sunt produsul “elitelor” analfabete funcțional şi al politicienilor analfabeți funcțional. Știu ce citesc dar nu înțeleg. Văd durerile și problemele din viața celor din jur dar nu știu ce să facă. Moral, nici măcar nu le pasă și nu se simt obligați să încerce sau să se sacrifice. Decid mereu ce este mai prost și mai păgubos pentru oameni și pentru instituții.

Dacă există atît de mulți elevi analfabeți funcționali trebuie să existe, în proporție îngrijorătoare, politicieni, conducători și alți decidenți în aceeași situație. Chiar și miniștri ai Educației! România, trezeşte-te! Deja e prea târziu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.